Blic

KOLOM: ČEKAM PUN „PIONIR“

„Nadam se da će navijači uskoro da se vrate na tribine“, rekao je iskusni plejmejker. Evoliga je odlučila da crveno-beli posle meča ostanu još tri dana na Pirinejsko­m poluostrvu, kako bi u ponedeljak u Madridu igrali protiv Reala.

- ALEKSANDAR PIJEVAC

KOŠARKAŠI CRVENE ZVEZDE imali su više sreće sa putovanjem za Valensiju, gde će večeras (21) da igraju protiv istoimenog kluba u 20. kolu Evrolige.

U Valensiji nema zime kao u Madridu u kojem crveno-bele očekuju u ponedeljak. Evroliga je odlučila da se tada igra meč sa Realom, odložen u sredu zbog snega u glavnom gradu Španije koji je paralisao aerodrom „Barahas“. Termin je 19 sati.

Španski mediji su posvetili dosta pažnje gostovanju našeg kluba, koji će biti oslabljen neigranjem Džordana Lojda. Amerikanac se još oporavlja od korona virusa.

Glavnu reč dobio je globtroter, veteran Kino Kolom, koji je karijeru počeo još 2006. godine u Saragosi. Od 2015. do 2018. je bio u Uniksu, da bi jednu sezonu proveo u turskom Baščešehir­u. Prošle godine je upravo nosio dres Valensije protiv koje će večeras da igra.

- Najbolje godine u karijeri sam odigrao van Španije, u Rusiji i Turskoj. Očekujem isto i sa Beogradom i Crvenom zvezdom - rekao je 32-godišnji Kolom, koji je rođen u Andori.

Iskusni plejmejker se zahvalio na dočeku u Beogradu.

- Ljudi su srdačni i svi se trude da mi pomognu kako bih se brzo prilagodio. Zadovoljan sam početkom. Znam da mogu i bolje, ali potrebno je još malo vremena da stvari dođu na svoje mesto.

Kolom veruje da Zvezda

Najbolje godine u karijeri sam odigrao van Španije, u Rusiji i Turskoj. Očekujem isto i sa Beogradom i Crvenom zvezdom, rekao je Kolom

može da parira Valensiji.

- Iza nas je čudna godina u kojoj se dogodilo dosta toga. Još se privikavam­o. Valensija je u prednosti jer igra na svom terenu, ali to ne znači da smo došli sa belom zastavom. Imamo dosta novih igrača, ali verujem u najbolje. Nadam se i da će uskoro navijači da se vrate na tribine, jer želim da igram u punom „Pioniru“- dodao je Kino Kolom.

n

U blokbaster transferu su učesovala četiri kluba, a razmenjeno je sedam košarkaša i devet pikova sa drafta.

Utrenutku kada se NBA liga bori sa porastom broja zaraženih igrača, stvoreno je još jedno carstvo. Bruklin Netsi su (konačno) dobili Džejmsa Hardena, koji je učinio sve kako bi naterao Hjuston da ga trejduje. “Brada” se na žurkama družio sa prostitutk­ama i tako je prekršio zdravstven­i protokol, a onda je propustio da se pojavi na početku trening kampa. Na kraju, kada je i došao, izgledao je kao prosečan rekreativa­c, sa stomačićem koji ne dolikuje igraču za koga su Roketsi davali 41 milion dolara po sezoni.

Harden je dugo mutio vodu i napravio je blokbaster vrtlog u kojem su na kraju završila četiri kluba, sedam igrača i čak devet pikova na draftu. Hjuston je za Hardena dobio Viktora Oladipa (Indijana), Rodiona Kuruca (Bruklin) i Dantea Egzuma (Klivlend), kao i četiri nezaštićen­a pika prve runde (2022, 2024, 2026. iz Bruklina i 2022. iz Milvokija preko Netsa) i četiri zamenska pika prve runde (2021, 2023, 2025, 2027). Indijana je, preko Hjustona, dobila Karisa Leverta i pik druge runde na draftu 2023, dok su u Klivlendu završili Džeret Alen i Torijan Prins iz Netsa.

Ko je dobitnik trejda? Za sada je to Bruklin. Ako pođe po zlu, biće to epska i monumental­na katastrofa o kojoj će se pričati generacija­ma i koja će poslužiti kao primer svima koji budu želeli da rizikuju. Netsi su sličan eksperimen­t izveli pre osam godina, kada

Harden je uradio sve što je u njegovoj moći kako bi pobegao iz Hjustona: Družio se sa prostitutk­ama, išao na žurke, kasnio je na početak priprema, došao sa viškom kila...

Ako pođe po zlu, biće to epska i monumental­na katastrofa o kojoj će se pričati generacija­ma i koja će poslužiti kao primer

su zbog trejda bankrotira­li. Tada su pokušali da naprave supertim i iz Bostona su doveli Kevina Garneta, Pola Pirsa i Džejsona Terija, a dali su petoricu igrača i tri pika na draftovima 2014, 2016. i 2018. godine.

Harden je sa Kevinom Durentom i Kajrijem Irvingom oformio veliku trojku koja ima potencijal da odmah napadne šampionski prsten. Međutim, šta je sa ostatkom tima? Netsi nemaju dovoljno igrača za kvalitetnu rotaciju. Teško je da zamislimo ko će da skače, igra odbranu, baca se po loptu... Oni, takođe, ne znaju da li će se i kada Kajri vratiti, a imaju i trenera Stiva Neša kome je ovo debitantsk­a sezona. Neš je u košarkaško­j karijeri navikao da vodi i kontroliše igru, a sada mu ni tri lopte neće biti dovoljne.

Bruklin je na jednom mestu okupio dvojicu vanserijsk­ih košgetera i multitalen­tovanog Durenta koji će sada morati da radi i “prljave poslove”. Stvoren je napad koji nijedna odbrana na planeti ne može da zaustavi. Međutim, utisak je da je ovo preveliki zalogaj za Netse i da će njihovo vreme da dođe naredne sezone. Durent je veteran koji se tek vratio na teren posle 500 i više dana oporavka. Irving je problemati­čan igrač koji plaća veliku cenu dugačkom jeziku, dok će Hardenu biti potrebno nekoliko nedelja samo da skine kilograme. Ekipi su potrebni centar i duža klupa.

Po mnogima, među dobitnicim­a je i Hjuston koji se rešio neverovatn­o velikog finansijsk­og tereta - Rasel Vestbruk (trejdovan u Vašington) i Harden su ih godišnje koštali 82,6 miliona dolara. Grad je izgubio dve superzvezd­e, ali je tim dobio dovoljno prostora u seleri kepu i osam pikova na draftu. Da, biće potrebno vreme da “rakete” ponovo polete, međutim sa Hardenom ili bez njega, teško da bi ove sezone pored Bruklina, Lejkersa i Milvokija uspeli da se upuste u ozbiljniju borbu za trofej. Ovako moraju da budu mudri, jer sa bogatim ugovorima mogu da privuku potencijal­na MVP imena kao što su Jokić i Dončić. Nikad se ne zna!

Indijana može da bude prezadovol­jna dolaskom Leverta iz Netsa. On će konačno da dobije mesto koje mu i pripada, umesto da po terenu traži Durenta i Irvinga. Levert se sada glavna faca Pejsersa, gde ga očekuju Domantas Sabonis i Malkom Brogdon.

Isto važi i za Klivlend koji je dolaskom 22-godišnjeg Džerera Alena dobio jezgro sa mladim igračima (Sekston, Garland, Porter, Okoro...).

miliona dolara će samo ove sezone da potroše Bruklin Netsi kako bi u svojim redovima imali trojicu superzvezd­a i vrhunskih košarkaša - Kajrija Irvinga, Kevina Durenta i Džejmsa Hardena

n

Srpski fudbaler je jedva uspeo da napusti snegom okovani Madrid i stigne u Frankfurt, gde je posle lekarskih pregleda potpisao ugovor s nemačkim klubom do kraja sezone.

Madrid kao da nije želeo da pusti Luku Jovića da se vrati u Ajntraht. Sneg je okovao glavni grad Španije, tako da je sada već bivši napadač Reala tek kasno uveče u sredu uspeo da krene put Nemačke, ali iz 200 kilometara udaljenog Valjadolid­a. U Frankfurt je privatnim avionom stigao posle ponoći, a dočekao ga je sportski direktor Fredi Bobić.

Od novog-starog kluba je na poklon dobio zaštitnu masku s grbom Ajntrahta i vožnju do hotela. Posle testiranja na virus korona, Luka je otišao na lekarski pregled, a zatim i na „Dojče bank park stadion“, gde je napisao:

„Vratio sam se“.

Direktor Bobić se zatim pojavio s dresom Ajntrahta na kojem je pisalo Jović, odmah ispod broja 9.

- Luki nije bilo lako u Madridu u poslednje vreme, bitno je da se vrati na pravi način. Njegova velika želja je bila da se vrati u Frankfurt. Iskoristić­e sledećih nekoliko meseci da ponovo postane onaj stari u poznatom okruženju. Real Madrid zna da je on u dobrim rukama i da će se ovde razviti - rekao je Bobić.

U Ajntrahtu su prezadovol­jni novogodišn­jim poklonom, koji će ih koštati milion evra. Naime, Luka godišnje zarađuje 10 miliona evra, a Real će morati da pokrije 80 odsto njegove plate.

Trener Reala Zinedin Zidan se danima pravio da ništa ne zna o Jovićevoj pozajmici, ali je posle pritiska medija popustio i progovorio.

- Jović je napadač koji zabija golove, to je ono zbog čega smo ga i doveli. Imao je 21 godinu kad smo potpisali ugovor s njim, mlad je još. Želimo ga i dalje, računamo na njega, ali nije imao sreće. Imao je poteškoća da se prilagodi novom klubu, povrede... Nije to lako. Mora on da nauči još puno stvari, ali verujem u njega - objasnio je Zidan.

Francuski stručnjak je dodao da su Joviću otvorena vrata, što nije daleko od istine, jer Luka mora da se vrati. Ajntraht je našeg fudbalera dobio samo na pozajmicu i u ugovoru ne postoji klauzula da mogu da ga kupe. Ako budu zaintereso­vani, ponovo će morati da sednu za zajednički sto i da se dogovore.

Jović će prvo morati da sačeka radnu dozvolu pre nego što se mašinerija pokrene. Takođe, pitanje je da li se oporavio od povrede mišića i da li će odmah početi s treninzima.

Luki Joviću nije bilo lako u Madridu u poslednje vreme, bitno je da se vrati na pravi način. Njegova velika želja je bila da se vrati u Frankfurt

n

 ??  ??
 ??  ?? kolom je prošle sezone igrao za valensiju
kolom je prošle sezone igrao za valensiju
 ??  ?? kevin durent se ujedinio sa džejmsom hardenom, s kojim je igrao u oklahomi
kevin durent se ujedinio sa džejmsom hardenom, s kojim je igrao u oklahomi
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? luka jović na promociji sa direktorom ajntrahta fredijem bobićem
luka jović na promociji sa direktorom ajntrahta fredijem bobićem

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia