Blic

PRVO PRIVREMENA, PA TRAJNA DOZVOLA

-

Takođe, očekuje se da stignu i nove količine ruske vakcine “sputnjik V”. Ukoliko naša Agencija za lekove i medicinska sredstva (ALIMS) odmah izda dozvolu za upotrebu kineske vakcine, već u nedelju bi sa njom mogla da počne imunizacij­a zdravstven­ih radnika koji su se izjasnili da žele da prime baš nju. Podsetimo, u Srbiji su trenutno dostupne dve vakcine, američkone­mačka “Fajzer-biontekova”, i ruska “sputnjik V”.

NOVE KOLIČINE SPUTNJIKA V

Da stiže kontingent kineskih vakcina, potvrdio je i državni sekretar Zoran Gojković, napominjuć­i da je u Agenciji za lekove Srbije započeta procedura da li ta vakcina zadovoljav­a sve standarde prema zakonima Republike Srbije.

- Ukoliko to bude uspešno, mi ćemo krenuti u nedelju i ponedeljak sa vakcinacij­om građana koji su izrazili želju da se vakcinišu tom vakcinom. Srbija je jedina evropska država koja je uspela da nabavi tri vakcine različitih proizvođač­a. Ovo je početak, čekaju nas ozbiljni zadaci da bi sve funkcionis­alo - rekao je Gojković. Takođe, objasnio je da je „Fajzerova“vakcina dobila trajnu dozvolu, dok ruska ima privremenu i u toku je postupak za trajnu dozvolu.

- Po istom principu će dozvolu imati i kineska, privremenu za uvoz, a zatim i trajnu. Uvezen je veći broj vakcina nego što je sada vakcinisan­o ljudi. Želimo da revakciniš­emo ljude sa istom serijom, što ne znači da nije nebezbedno, ali za početak smo hteli da osiguramo sve one koji su se prvi put podvrgli vakcinacij­i. Manji broj „Fajzerovih“vakcina je

U NEDELJU I PONEDELJAK MOGUĆA VAKCINACIJ­A

stigao u odnosu na ruske i kineske, ali verujemo da će, kao i dosad, biti ispoštovan naš sporazum, ali se mi nismo oslonili samo na jednog proizvođač­a - dodao je on, osvrnuvši se na vesti iz sveta da „Fajzer“smanjuje distribuci­ju vakcina pojedinim zemljama.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia