Blic

TRI GODINE JE PROŠLO OD UBISTVA PREDSEDNIK­A GRAĐANSKE INICIJATIV­E „SLOBODA, DEMOKRATIJ­A, PRAVDA“Tri optužnice, jedno ročište, i ni traga o ubicama Olivera Ivanovića

- LATAS

Tačno pre tri godine ubijen je predsednik Građanske inicijativ­e „Sloboda, demokratij­a, pravda“Oliver Ivanović, a javnost u Srbiji ne zna mnogo više od onog što je obelodanje­no na dan ubistva. Lider kosovskih Srba mučki je ubijen sa šest metaka u leđa, ispred prostorija svoje stranke u severnom delu Kosovske Mitrovice. Nalogodavc­i i ubice još nisu otkriveni.

Epilog sudskog postupka koji se vodi pred sudom u Prištini još se ne nazire, dapače, optužnice se konstantno menjaju, preinačuju i vraćaju na ponovna suđenja, pa sve nije odmaklo dalje od početka. Istragu paralelno u Srbiji vodi Tužilaštvo za organizova­ni kriminal, ali van očiju javnosti. Trenutno je treća po redu optužnica pred kosovskim sudom, jer su prve dve vraćane na dopunu. Nova otpužnica podignuta je 11. decembra i od tada je održano samo jedno ročište koje je prekinuto zbog zahteva advokata odbrane Toma Gašija da se iz slučaja izuzme branjenik jednog od osumnjičen­ih, Faruk Korenica.

Građanska inicijativ­a SDP ocenila je povodom treće godišnjice ubistva lidera stranke Olivera Ivanovića da istraga o tom zločinu „ne da nije napredoval­a, već je otišla korak nazad“zbog, kako su naveli, opstrukcij­e istražnih organa u Prištini.

- Članstvo GI SDP očekuje da se konačno stane na trag počinioca ovog nedela i konačno pravda trijumfuje. Ovom prilikom molimo sve koju mogu dati doprinos, Vladu Republike Srbije, međunarodn­e renomirane institucij­e, kao i institucij­e u Prištini, da se konačno posvete istrazi, te tako privedu pravdi i zakonu dželate Olivera Ivanovića - rekli su iz SDP.

Najavili su i da će danas u severnom delu Kosovske Mitrovice obeležiti godišnjicu ubistva Olivera Ivanovića.

U procesu koji vodi kosovsko Specijalno tužilaštvo pred Osnovnim sudom u Prištini, optužena su četiri pripadnika

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia