Blic

SVI RADE I POMAŽU, KAO U KOŠNICI

-

U poslove na domaćinstv­u su svi uključeni, neko oko hranjenja stoke, neko oko muže, neko oko čišćenja, ja u kuhinji: oko spremanja hrane i oko sira. Uglavnom kada su veći poslovi oko setve i skupljanja stočne hrane, svi rade. Kod nas je sve organizova­no, kao u košnici, svako zna svoj zadatak i odgovorno ga obavlja. Mnogo je važno naučiti decu od malih nogu da rade i da imaju radnu naviku, jer ko zna šta život nosi... Kad nauči da radi, biće nešto od njega. Moram napomenuti da su, pored svih tih obaveza, i dobri đaci, kaže Milijanka. sedam dečaka i jedne devojčice, ali uz njih imam i još jedno dete od pokojnog devera koje volim kao da sam ga rodila. On je sada na Malti, radi, ima već 23 godine i uvek me se seti i često pozove, što meni puno znači. Moj najstariji sin ima 22, a najmlađi četiri godine. Kćerka je četvrta po redu ima 17 godina. Prošle godine sam dobila i snajku. Uz njih, tu je i moja svekrva i zaova i svi živimo pod jednim krovom. Dopunjujem­o se, delimo i lepe i tužne trenutke i živimo jedni za druge. Velika i zdrava porodica je pravo bogatstvo. Deca su dar od boga i za njih se vredi boriti i žrtvovati do zadnjeg daha. Za njihov veseli smeh, za graju u kući, razbacane igračke, „slatku gužvu“, za to vredi živeti. Iskreno, ne razumem ljude koji se plaše porodičnih i roditeljsk­ih obaveza i žive sami tražeći izgovor u lošoj situaciji u državi, bez posla.

Aktuelnost­i i neizbežan spomen korone ostavili smo za kraj. Naime, iako su svi srećom zdravo, kovid 19 im je umnogome uticao na poslovanje domaćinstv­a, sezona je propala, a sa njom i prodaja sira. Jedino čega im nije manjkalo jesu obaveze, kako one na polju ili u štali, ali Pešići su i iz ove situacije izašli kao pobednici.

- Ključ našeg uspeha je sve ujedno: sloga, rad, zalaganje i ljubav! Ljubav je glavni pokretač svega. Bilo šta raditi bez volje i bez ljubavi je ništa. Kad nešto radiš sa ljubavlju, mora da uspe - kaže nam Milijanka na kraju razgovora.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia