Blic

Padaju bombe, ona u inkubatoru sa 630 grama i ruši sve crne prognoze

-

MALINovosa­đanka Dragana Komnenić rođena je sa S3M gramai u O5. nedeljii uz minimalne šanse da preživi. te zlokobne N999. godinei kada su zbog detonacija i nestanaka struje bebe u inkubatori­ma bile u velikoj opasnostii ona se izborila da samostalno prodišei ali jei nažalosti njen brat blizanac preminuo četiri meseca nakon rođenjai u jeku bombardova­nja.

nemaju šanse da prežive.

– Brat i ja smo se rodili sa po 8MM gramai ali smo ubrzo izgubili na gramažii pa možemo reći da smo imali S3M grama. on je rođen OM minuta posle menei što je punoi i to je verovatno i iskompliko­valo njegovo kasnije stanje. jami je rečeno da verovatno nećemo ostati u životui a ako i preživimoi da ćemo imati neke posledice. to su teške stvarii kojei nažalosti čuje većina majki prevremeno rođene dece – priča nam aragana sa kakvim se strašnim vestima njena majka suočila nakon porođaja.

Bez obzira na to što su dobili loše ocene po rođenjui aragana je uspela da se izvučei dok je njen brat blizanaci nažalosti preminuo u julu iste godine.

Detonacija kao spas

kekoliko meseci nakon rođenja i za araganu su bili vrlo kritični jer je celu situaciju zakompliko­valo bombardova­nje.

– Bili smo zbrinuti u aečijoj bolnicii prva dva meseca na fntenzivno­j nezii a nakon toga na neonatolog­iji. jajka nije mogla da bude sa nama i dolazila bi samo ako je neko od nas dvoje ugrožen. gedna od situacija koja se prepričava desila se tokom bombardova­njai kada su je zvali da hitno dođei jer je moje stanje izuzetno loše. mraktičnoi zvali su je da me poslednji put vidi. aesila se jedna detonacija od bombe i sve bebe sa intenzivne su prestale da dišui jer je to uticalo na njihov centralni nervni sistemi te su morale ponovo da budu intubirane. jeđutimi ja sam nekako sama sebi izvadila tubus i počela samostalno da dišem. jama pamti da je jedan od lekara tada prokomenta­risao kako ću da preživimi jer sam borac – kroz osmeh priča naša sagovornic­a.

f aragana i brat imali su retinopati­jui oštećenje vida specifično za prevremeno rođenu decui te su ubrzo operisani. rsledile su i vežbe po sojtii naporne ali delotvorne­i kao i česte lekarske kontrole i praćenjai a kasnije u detinjstvu­i aragana je imala problema sa plućimai te su je pratili česti bronhitisi i brojne druge tegobe što jei između ostalogi uticalo na odabir njenog zanimanja.

– ptudiram defektolog­ijui smer višestruka ometenosti što zahteva dosta strpljenja i ljubavi. oduvek sam želela da radim sa decom koja na drugačiji način zadovoljav­aju svoje potrebei ali su i te kako vredna i umeju da iznenade. rpravo prevremeno rođena deca su često izložena ovom rizikui kojii naravnoi ne mora da se iskaže. takvoj deci su potrebni posebni podsticaji­i a moj motiv bilo je lično iskustvoi bitka koju je moja porodica dobila sa 5M odsto uspeha – priča nam aragana.

pomoć porodici

kao studentui ona kaže da joj je to iskustvo sa jedne strane prednosti jer je već upućena u dosta toga. jeđutimi često joj bude i teškoi jer ponovo emotivno proživljav­a periode života koji joj nisu bili nimalo laki.

– aok učim predmete o razvoju detetai ponovo prolazim kroz bolne momentei kao što su problem sa savladavan­jem brojeva i matematičk­ih veštinai neprihvata­nje vršnjaka u školi ili razvod roditelja. fmala sam dosta problema i često se zapitam kako me je put naveo da pomažem deci da savladaju te probleme. jeni je važno da i pored svih tih prepreka nisam odustala i da ću uskoro ja biti ta koja će se truditi da prepozna potrebe te decei jer moje tada nisu bile shvaćene. aeca su bila vrlo surova i ismevala mei

Česta upotreba dezinficij­ensa za ruke ne može da ošteti kožu, uverava Johan Noblok, šef odseka za higijenu univerzite­tskog medicinsko­g centra u Hamburgu. Kaže da bi bakterije mogle možda postati otpornije, ali ne i imune, što ne važi za virus. Prednost daje dezificije­nsu u odnosu na sapun.

BEZ SLATKIŠA DO DRUGE GODINE

Ministarst­vo poljoprivr­ede Sjedinjeni­h Američkih Država (USDA) objavilo je nove preporuke za svoje građane u kojima se nalazi i deo o ishrani za bebe i decu, a u kojem se navodi da svi slatkiši nisu preporučlj­ivi u prve dve godine života. Tokom prvih šest meseci preporučen­o je isključivo dojenje i po rođenju redovan unos vitamina D.

KAFA JE DOBRA ZA ZDRAVLJE MUŠKARACA

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia