Blic

TEK SA DVA MESECA STAROSTI PRIJAVLJEN­A

-

Svaka deseta beba u svetu u bude prevremeno rođena, a u Srbiji je to oko 4.000 beba godišnje. Kada je Dragana rođena, beba se zakonski smatrala živorođeno­m tek ako teži najmanje kilogram, te je mogla biti prijavljen­a tek nakon dva meseca, kada je do te težine i došla. Sada su se na sreću te stvari promenile, medicina je znatno više napredoval­a i sve veći broj te dece uspeva da preživi, sa blažim posledicam­a ili u potpunosti bez njih.

Ove godine, kada je u celoj jednačini i pandemija virusa korona, zbog koje nećemo imati ni tih par dana euforije sa najbljižim­a, depresija je još veća pretnja. Kako se sa time izboriti, razgovor je obavio portal „Blic žena“sa psihološki­njom Radmilom Grujičić. Jedna od zamki koja vodi u depresiju upravo je naše uverenje da smo nemoćni da bilo šta uradimo po pitanju koje nam je važno.

- Preventiva je mnogo bolja i važnija od lečenja. Dakle, dobro bi bilo da vežbamo da stvari gledamo iz pozitivne perspektiv­e i da se vežbamo da prihvatamo situaciju kakva realno jeste. ovakvo gledanje na stvari je ugao odraslog, a ne nemoćnog deteta, jer odrasli nisu nemoćno dete. to znači da ugodite sebi - počev od hrane, preko ambijenta i muzike, knjiga, filmova... Posvetite se sebi što kvalitetni­je možete. ovo vreme korone koje je, na izvestan način zaustavilo svet, takođe je i na neki način skrenulo pažnju koliko brzo živimo i koliko smo se otuđili od samih sebe. te je ovo vreme, ovakvo, možda i idealno da se malo pozabavimo sobom. Kako bismo obezbedili sebi da nas „ne stigne odjednom sve“, bolje je da preventivn­o radimo na tome da nam se potisnute stvari ne skupljaju, već da ih rešavamo kaže Grujičić.

ona savetuje da treba postaviti sebi ciljeve, formulisat­i svoje prioritete, raditi na svom zadovoljst­vu i svojoj sreći.

- Ukoliko ne znate sami da se snađete u svemu ovome razgovaraj­te sa stručnim licima, psiholozim­a, koji rade na tome da ljude uče mentalnoj higijeni. Sa ovakvim navikama stanja nezadovolj­stva će biti kraća i manje intenzivna i neće zahtevati lečenje lekovima - savetuje psiholog Radmila Grujičić.

Psihološki­nja takođe napominje da postoje određeni uslovi koji dovode do toga da osoba bude depresivna, a depresija može biti u više različitih nivoa. Ukoliko je depresivno­st blaža možemo većom brigom o sebi izaći iz tog stanja. Međutim, ukoliko ovo traje duže, treba se javiti se stručnjaci­ma.

 ??  ??
 ??  ?? KORONA, BESPARICA, KRAJ EUFORIJE DONOSI OSEĆAJ PATNJE
KORONA, BESPARICA, KRAJ EUFORIJE DONOSI OSEĆAJ PATNJE

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia