Blic

Klikom na daljinski mogla bih da hodam

- VUČKOVIĆ

Kada je doživela saobraćajn­u nesreću i ostala nepokretna, Andrea Mudrić (35) nije mogla da pretpostav­i koliko će biti teška njena borba za oporavak, međutim posle pet i po godina u kolicima hrabra Subotičank­a je ubeđena da se ostvarenje njenog životna sna nalazi samo na korak od nje i da će posle operacije u Tajlandu prohodati.

Nasmejana i vedrog duha, nije ni do sada gubila nadu i verovala je da je to moguće, ali od kada je dobila potvrdu da tajlandska metoda diže na noge nepokretne ljude i svoj termin za operaciju, sigurna je u uspeh.

Dosadašnji pokušaji da prohoda, a bilo ih je više, nisu dali željene rezultate, a nedostatak finansijsk­ih sredstava i druge okolnosti sve su stavili na čekanje - donedavno.

- Prva devojka iz Srbije koja je bila u Tajlandu u novembru uspela je da sakupi iznos za operaciju do datog roka i tamo je uspešno završila i operaciju i presađivan­je matičnih ćelija. Posle jednomeseč­ne rehabilita­cije, sada se oporavlja kod kuće, mora da se odmara i da nađe centar u kojem će nastaviti rehabilita­ciju. Ugrađen joj je aparat iz kojeg silikonski deo ulazi u kičmenu moždinu. Posle operacije se dobije mali daljinski ili mini-telefon na kojem se biraju programi pokreta, da li da osoba ustane, sedne, podigne nogu, hoda i drugo. Pokreti se mapiraju - kaže Andrea Mudrić.

Prema njenim rečima, stručnjaci u Tajlandu daju garanciju za ugrađeni aparat devet do deset godina, nakon čega je neophodna zamena baterije u njemu. To znači da će biti potrebna nova operacija zbog zamene baterije.

- Ovo je nova metoda i malo čudno zvuči, jer pominju se baterije, daljinski, programi, kao da pričamo o robotu. Videla sam snimke devojke dok je bila u Tajlandu i kako hoda i diže noge. Poslala mi je imejl na koji sam i ja dostavila medicinsku dokumentac­iju. Na osnovu toga su videli da moja kičmena moždina nije prekinuta. Svi pacijenti koji su podvrgnuti ovoj metodi su pozitivno odreagoval­i i verujem da će to biti slučaj i sa mnom. Aparat šalje elektroimp­ulse i rekli su mi da su imali slučaj da se telo toliko povezalo sa aparatom da je mozak sam kasnije reagovao i posle izvesnog vremena osoba nije trebala da uključi aparat. Ako je želela da digne nogu mogla je to i sama - priča Andrea.

Termin za ostvarenja njenog sna je u maju, a troškovi operacije i boravka sa pratiocem,

HRABRA SUBOTIČANK­A PRED NAJVEĆIH ŽIVOTNIM IZAZOVOM

 ??  ?? OVO JE NOVA METODA I MALO ČUDNO ZVUČI JER POMINJU SE BATERIJE, DALJINSKI, PROGRAMI, KAO DA PRIČAMO O ROBOTU. VIDELA SAM SNIMKE DEVOJKE DOK JE BILA U TAJLANDU I KAKO HODA I DIŽE NOGE, KAŽE ANDREA
APARAT UGRAĐEN PORED KIČME ŠALJE ELEKTROIMP­ULSE I REKLI SU MI DA SU IMALI SLUČAJ DA SE TELO TOLIKO POVEZALO SA APARATOM DA JE MOZAK SAM KASNIJE REAGOVAO I POSLE IZVESNOG VREMENA OSOBI NIJE TREBAO APARAT
OVO JE NOVA METODA I MALO ČUDNO ZVUČI JER POMINJU SE BATERIJE, DALJINSKI, PROGRAMI, KAO DA PRIČAMO O ROBOTU. VIDELA SAM SNIMKE DEVOJKE DOK JE BILA U TAJLANDU I KAKO HODA I DIŽE NOGE, KAŽE ANDREA APARAT UGRAĐEN PORED KIČME ŠALJE ELEKTROIMP­ULSE I REKLI SU MI DA SU IMALI SLUČAJ DA SE TELO TOLIKO POVEZALO SA APARATOM DA JE MOZAK SAM KASNIJE REAGOVAO I POSLE IZVESNOG VREMENA OSOBI NIJE TREBAO APARAT

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia