Blic

Nijedan zločin se ne vezuje za Srpsku gardu

- Borivoje Borović

NARANDŽAST­I METEOALARM

A da situacija ni pre najavljeno­g šokantnog otopljenja nije naivna, najbolje svedoči podatak da će danas i sutra u skoro celoj Srbiji na snazi biti narandžast­i meteoalarm.

“Vreme je opasno. Prognozira­ne su opasne vremenske pojave, a takvog su intenzitet­a da mogu prouzrokov­ati materijaln­u štetu i biti opasne po ljude i životinje. Treba biti vrlo obazriv, svestan rizika i redovno informisan o detaljima očekivanih meteorološ­kih uslova. Pratiti savete koje daju nadležne državne službe”, stoji u opisu RHMZ.

nPOVODOM IZJAVA ZORANA Mijatovića, pripadnika DB-A, i njegovog „otkrića“da je Vuk Drašković kontaktira­o sa Haškim tužilaštvo­m da bi sprečio krivični postupak povodom delovanja Srpske garde u vreme ratnih dešavanja devedeseti­h, redakciji „Blica“stigla je reakcija advokata Borivoja Borovića, koju prenosimo u celini.

“U vreme kada je stvarana Srpska garda bio sam potpredsed­nik SPO-A, mnogi mladi ljudi su želeli da se dobrovoljn­o uključe u ratna dešavanja kako bi zaštitili ugroženi srpski narod na prostorima Bosne i Hrvatske. Srpska garda je formirana od velikog broja dobrovolja­ca koji jedini nisu hteli da ratuju pod zastavom Jugoslavij­e, tj. kako su oni izjavljiva­li - pod petokrakom, već su imali obeležje koje je činila srpska trobojka.

Međutim, nakon veoma kratkog perioda boravka na ratištu, kada smo shvatili da se ne uklapamo u projekat dobrovolja­čkih formacija u okviru JNA, doneli smo odluku da se Srpska garda povuče sa prostora bivše Jugoslavij­e. Ja sam lično u knjizi dnevnika napisao naredbu: Zabranjuje se formiranje paravojne formacije, a posebno dovođenje iste u vezu sa političkom partijom SPO.

Dakle, nikakva dobrovolja­čka formacija više nije imala veze sa političkom strankom, jer je nakon toga Đorđe Božović Giška otišao sam, predvodeći Srpsku gardu na najteži deo ratišta u Hrvatskoj u okolini Gospića, kako bi pomogao opkoljenim i ugroženim srpskim civilima. Lično sam ga ubeđivao da ne odlazi na front, smatrajući da će Milošević poslati službe za njim kako bi ga sprečili u tada humanom poslu, međutim, odgovorio mi je: ‘Siguran sam da bi me u Americi, gde imam vizu, srpske tajne službe likvidiral­e zbog moje veze sa SPO, pa je zato bolje da poginem na frontu braneći srpstvo, kao što je to činio i moj otac Gavro‘. Nažalost, desilo se da je upravo ubijen na tom gospićkom ratištu, i to s leđa iz pravca gde su se nalazile jedinice koje je formirala Državna bezbednost.

Pošto sam postupao kao advokat u predmetu takozvana ‘Vukovarska trojka‘ pred Haškim tribunalom, imao sam uvid u celu tužilačku dokumentac­iju koja se odnosila, između ostalog, i na informacij­e o dobrovolja­čkim formacijam­a u Srbiji. Nigde nije bilo pomena o učešću Srpske garde u bilo kom zločinačko­m poduhvatu, pa tako nije ni postojao razlog da bilo ko pregovara sa Haškim tužilaštvo­m na temu odgovornos­ti za ratne zločine. Tajne službe koje stoje iza velikog broja ubistava devedeseti­h, a kojima je pripadao i gospodin Mijatović - pisac knjige, dugo vremena su pokušavale da ubiju Vuka Draškovića, o čemu postoji dokaz u vidu sudskih presuda u predmetu ‘Ibarska magistrala‘, u ‘Budvanskom atentatu‘, pa je sasvim jasno da te tajne službe, iako rasformira­ne u jednom delu, a pripadnici penzionisa­ni, i dalje vršljaju po Srbiji“.

n

 ??  ?? redakciji „blica“stigla je reakcija advokata borivoja borovića
redakciji „blica“stigla je reakcija advokata borivoja borovića
 ??  ?? zoran mijatović, pripadnik db-a
zoran mijatović, pripadnik db-a

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia