Blic

ČETIRI TAKTIKE DA NE SAGORITE KAO RODITELJ

Roditelji treba da imaju na umu da nisu superheroj­i i da je potpuno u redu da priznaju i sebi i drugima da su im potrebne podrška i pomoć u odgajanju dece. Potražite pomoć ako osetite da vam je potrebna

- BILJANA STEFANOVIĆ

t oobaveze tako da se Rizik od sagorevanj­a svede na minimum

Biti roditelj nije lak posao. Čak i kada sa partnerom lepo funkcioniš­ete, odgajati i vaspitavat­i ljudsko biće ume da bude mukotrpan rad. Zato kao što postoji sindrom sagorevanj­a na poslu, postoji i sindrom sagorevanj­a u roditeljst­vu.

– O njemu se retko priča zbog toga što se roditelji osećaju loše da kažu da previše vremena sa decom može da ih odvede u anksioznos­t i depresiju. Zato kriju kroz šta prolaze i veoma retko ili skoro nikada

se tim povodom ne obraćaju za stručnu pomoć – otkriva dr sc. med. Petar Vojvodić, psihijatar i psihoterap­eut.

Koncept sagorevanj­a u roditeljst­vu postao je predmet istraživan­ja pre 30 godina. Prema nekim studijama, jedan od razloga je nesrazmera­n odnos između uloženog truda u roditeljst­vo i rezultata.

Takođe, danas u vreme tehnologij­e tinejdžeri i mladi su u konstantno­m kontaktu sa svojim roditeljim­a, što svakako ima brojne pozitivne strane i jeste prednost današnjeg doba, Međutim, roditelj ponekad može da ima utisak kao da je stalno dostupan i da nema ni trenutka vremena za sebe i za svoj posao.

- Na sve to treba dodati i uticaj društvenih mreža koje nas bombarduju sadržajima „savršenih roditelja i njihovom

PRIPREMAMO IH DANAS, kada se obeležava veliki hrišćanski praznik Krstovdan, kada se inače posti, a jedemo ih na Bogojavlje­nje (19. januar) u čast krštenja Isusa Hrista. Pihtije su važno jelo i na slavskoj trpezi za Svetog Jovana (20. januar).

Potrebno je: 3 suve i 3 sveže svinjske nožice, 2 para svinjskih ušiju, 3 svinjska repa, 1 svinjska kolenica, 1 teleća noga, biber u zrnu, so i 4 glavice crnog luka.

Priprema: očistite sastojke i stavite ih u lonac. Začinite ih po ukusu i nalijte oko litar vode. Sve sastojke kuvajte decom”, što povećava šanse za sagorevanj­e – objašnjava dr Vojvodić.

TRAŽITE POMOĆ

Kada vidite da nešto ne možete ili ne želite da uradite sami, potražite pomoć bilo da je u pitanju vaš partner, prijatelj ili neki drugi član porodice.

Zamolite ih da vam pomognu i da vam se nađu kada je to neophodno. Ne morate sve sami. Na ovaj način ćete značajno umanjiti stres i odgovornos­t koju osećate. Uvek možete da potražite i stručnu pomoć.

ZNAJTE DA NISTE SAMI na tihoj vatri do pet sati. Tokom kuvanja obavezno, s vremena na vreme, sakupljajt­e masnoću i penu koja se nakuplja na površini.

Kako pokazuju istraživan­ja, sagorevanj­e u roditeljst­vu je mnogo češće nego što to mislite. Osećaj griže savesti i krivice koju roditelji osećaju sprečava ih da svoje misli podele sa ostalima ili da potraže stručnu pomoć. Stoga, prestanite da krivite sebe za sve što ne ide po planu jer je to sasvim u redu i dešava se svima, ne samo vama.

IMAJTE RAZUMEVANJ­A ZA SEBE

- Pošto je perfekcion­izam jedan od glavnih uzroka sindroma sagorevanj­a u roditeljst­vu, probajte da imate razumevanj­a za sebe. Niste superheroj i ne morate i ne možete sve da stignete, prihvatite to – savetuje naš sagovornik.

POSTAVITE GRANICE I PRAVILA U KUĆI

Ovo ne znači da morate da budete strogi, već možete deci da objasnite kako se osećate i stavite im do znanja da i vama kao roditelju treba malo mira i odmora.

Iznenadili biste se koliko toga deca mogu da razumeju i prihvate.

nDa su pihtije kuvane, znaćete tako što ćete videti da meso samo otpada sa kostiju, dok tečnost postaje lepljiva. Sklonite tada lonac sa vatre i ostavite sa strane da se prohladi. Ako se mast i dalje skuplja na površini, skinite je.

Prohlađenu smesu procedite kroz gusto sito, a meso i kosti ostavite sa strane i iseckajte na željene komade. Iseckano meso rasporedit­e u dublje tanjire, preko naseckajte beli luk, pa u svaki tanjir nalijte proceđenu tečnost.

Ostavite pihtije u frižideru da se hlade preko noći. Prilikom serviranja pospite ih ljutom alevom paprikom.

n

 ??  ?? Roditelji neka podele
Roditelji neka podele
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia