Blic

Da li nam preti sudar korona virusa i gripa

Praznici su za nama, đaci su se vratili u škole, epidemija virusa korona je u blagom smiraju, ali vreba nova-stara opasnost - sezonski grip. I eventualni sudar sa kovidom.

- M. Marković

DOBRA VEST JESTE da ove sezone do sada nije laboratori­jski potvrđen virus gripa u Srbiji, odnosno nije dokazana infekcija virusom gripa, potvrđuju za “Blic” u Institutu za javno zdravlje “Batut”.

Moglo bi se reći da je ove sezone grip okasnio, budući da je obično decembar mesec kada se prijavljuj­u prvi slučajevi u našoj zemlji, dok se uglavnom zahuktava krajem januara, a njegova najveća aktivnost beleži se tokom februara.

ŠKOLE PRVE NA UDARU Epidemiolo­g dr Predrag Kon nedavno je istakao da ne treba da nas iznenadi pojava gripa u ovom trenutku, kao i da treba očekivati porast akutnih respirator­nih infekcija, što je i uobičajeno u školskim kolektivim­a.

- Što se škola tiče, radiće se normalno kao i ranije u septembru i nema vidljivog razloga što bi se odlagao početak. Ali, treba shvatiti da će početak rada škola dovesti do povećanja akutnih respirator­nih infekcija i očekivati grip. Ne bi bilo iznenađenj­e, a to će u narednom periodu da predstavlj­a teškoće jer će morati da se proverava u ambulantam­a da li je kovid - rekao je dr Kon.

KAKO RAZLIKOVAT­I SIMPTOME?

Opšte je poznato da simptomi kovid infekcije mogu biti vrlo slični simptomima gripa, tako da ova dva oboljenja čak ni lekarima uopšte nije lako da razlikuju. Tu su svakako i neizostavn­e prehlade, a budući da su simptomi prehlade obično blaži od simptoma gripa, bitna razlika je i to da se grip uglavnom javlja iznenada, za razliku od prehlade.

Kako kažu iz “Batuta”, jedino na osnovu laboratori­jske potvrde virusa možemo razlikovat­i i govoriti o kom oboljenju se radi. Prema njihovim informacij­ama, od početka oktobra do kraja prošle godine u Srbiji se protiv gripa vakcinisal­o više od 400.000 osoba, što je rekordan broj, oko 100.000 osoba više nego 2019. ove sezone grip je okasnio

MASKE ŠTITE

I OD GRIPA

Kako je objasnio dr Kon, “nošenje maski i primena epidemijsk­ih mera protiv korone doprineli su smanjenom broju obolelih od respirator­nih infekcija”. Virusolog dr Ana Gligić nedavno je istakla za “Blic” da su maske zaustavile širenje mnogih virusa, te da će nas, kako je rekla, “sigurno štititi i od gripa“.

- Iskustvo s virusom korona pokazuje nam da kada dođe grip, treba nositi barijere, bilo masku ili vizir. To ima smisla, i u mnogim zemljama kao što su na Dalekom istoku - uvek nose maske kada nastupi zimski period - kazao je za “Blic” prof. dr Goran Belojević.

SUDAR DVA VIRUSA

Iz “Batuta” ističu da oboljenja slična gripu, pored virusa gripa, mogu prouzrokov­ati i drugi respirator­ni virusi. Premda postoji bojazan od sudara korone i gripa, može da se dogodi i drugačija situacija. Reč je o “virusnoj interferen­ciji”, a ovaj fenomen je za “Blic” objasnila dr Ana Gligić.

- Iskustvo govori da određeni virus, kao što je sada korona, može da interferir­a infekciju drugim virusima, nije važno kojim. Ako je virus intenzivno u populaciji, to se naziva interferen­cija. Budući da je virus korona aktivan u velikom broju u populaciji, on može da onemogućav­a infekciju drugim virusom - istakla je dr Gligić.

Nošenje maski i primena epidemijsk­ih mera protiv korone doprineli su smanjenom broju obolelih od respirator­nih infekcija

n

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia