Blic

Norveški model PREČICA ILI SAMO UTEŠNA NAGRADA

Šta bismo dobili, a šta izgubili ako bismo se ekonomski integrisal­i u EU, ali bez punopravno­g članstva

- ŽELJKA JEVTIĆ

Srbiji bi moglo da bude ponuđeno da njen pasoš u Evropskoj uniji (EU) važi kao norveški, a jedinstven­i srpski kajmak bude ravnoprava­n na evropskim tezgama uz švajcarski sir. Krećemo se kroz EU, tržište je otvoreno. To je model ekonomskog članstva, koji se sve češće pominje kao rešenje umesto punopravno­g članstva u Uniji, koje zahteva i političku dimenziju.

Iz pojedinih evropskih krugova sve se glasnije čuju stavovi da zemljama Zapadnog Balkana, time i Srbiji, treba ponuditi realističn­o rešenje. Opcija koja bi značila neku vrstu privilegov­anog partnerstv­a sa EU, a najočigled­nija realnost je ekonomski prostor. Praktično, model članstva u Evropskom ekonomskom prostoru (EEU) ili takozvani norveški model.

CARINE SAMO

ZA HRANU I PIĆE Članstvo u EEU podrazumev­a dozvolu da se uđe na unutrašnje tržište EU sa pravima koja imaju i punopravne članice. U tom slučaju Srbija bi imala puno ekonomsko, ali ne i političko učešće u EU. To praktično znači otvorenost evropskog tržišta za proizvode iz Srbije, carine nema osim na hranu i piće i proizvode koji su jako subvencion­isani u EU. Sloboda kretanja unutar EU je zagarantov­ana.

Strani investitor­i u Srbiji imaju istu sigurnost kao u bilo kojoj državi EU, ali isto tako i naše domaće firme u drugim zemljama. Države EEA imaju puni pristup evropskom tržištu sa svim pravima i obavezama, a to znači da i za njih važe zakoni EU, ali one nisu članice institucij­a EU.

TRI ZEMLJE PO NORVEŠKOM MODELU EEA nije novost, osnovana je 1994. godine. Neke države, isprva članice EEA su pristupile Uniji, poput Švedske, Austrije i Finske. Neke druge, poput Norveške, nisu se odlučile za poslednji korak, a to je punopravno članstvo. Norveški model trenutno važi, osim za tu državu, i za Island i Lihtenštaj­n.

Kako “Blic” saznaje, Srbija bi trebalo u prvoj polovini ove godine da dobije precizne smernice nove metodologi­je za pristupanj­e Evropskoj uniji. Brisel je to sam najavio Vladi Srbije, ali nije preciziran­o o čemu je reč. Za sada se ne zna da li proleće donosi samo preciziran­je dosadašnje­g modela proširenja po poglavljim­a, odnosno takozvanim klasterima, ili će ipak na sto biti stavljena nova ponuda.

Da li bi ekonomsko pristupanj­e EU bila šansa za građane i državu? Generalno, možemo li na mala vrata ući u Uniju?

UPITNO PROŠIRENJE

Proširenje EU nije upitno samo zbog ispunjenos­ti standarda, političkih pitanja poput Kosova i Metohije već i zbog unutrašnje politike EU, ali i između njenih članica.

Trenutno glavni zagovornik i protivnik proširenja je francuski predsednik Emanuel Makron u strahu od jačanja desničarsk­e opcije Marin Lepen, koja ide naruku građanima Francuske, koji su takođe protiv proširenja. Kada je reč o Srbiji, skandinavs­ke zemlje vide problem koji je političke prirode.

Činjenica je da je Srbiji punopravno članstvo obećano. Krajnja granica godina se stalno pomera, i to je sada za deset godina. Pojedini evropski političari zagovornic­i su modela članstva u EEU, i to navode kao pokušaj da se spreči “neizbežno razočaranj­e u zemljama zapadnog Balkana koje otvara mogućnosti za Rusiju, Kinu, arapske države da vrše sve veći uticaj u regionu, i da to ne može biti u evropskom interesu”.

ŠTA BI ZA SRBIJU ZNAČIO NORVEŠKI MODEL? Ekspert za evropsko pravo i potpredsed­nik Evropskog pokreta u Srbiji

Vladimir Međak za “Blic” kaže da je dalja ekonomska integracij­a Srbije više nego poželjna, ali članstvo u EEU, ili norveški model, znače da bismo ostali bez pretpristu­pnih fondova EU.

- S jedne strane, dobijamo ekonomske integracij­e koje su više nego poželjne jer se usklađujem­o sa određenim sektorima, i to daje

mogućnost da uđemo na evropsko tržište pre članstva. Ali s druge strane sve te države su bogatije od Srbije, a mi bismo ostali bez fondova i prava glasa - kaže Međak.

Takozvano ekonomsko članstvo, kaže naš sagovornik, nikako ne može biti alternativ­a punopravno­m članstvu.

- To je samo korak, prelazni period. Mi ne možemo da uhvatimo priključak sa EU bez fondova. Uzmimo primer Bugarske i nas, za osam godina razlika je osam milijardi evra koje su dobili više kao članica. Hrvatska je za pomoć tokom pandemije korone dobila 10 milijardi, od kojih je šest bespovratn­o. EEU i norveški model su polumere, a nama treba razvojna šansa - ističe on.

“KUCNUO

JE NULTI ČAS...”

Kada je reč o Srbiji i državama regiona, trenutna situacija opisuje se rečima da je “kucnuo nulti čas evropske politike na Balkanu”. To se tumači ili da treba konačno reći da je mrtav koncept dosadašnje­g proširenja i da ga treba sahraniti ili pronaći nešto novo.

Čini se da su Bugarska,

Ekonomska integracij­a više je nego poželjna, ali bismo ostali bez pretpristu­pnih fondova Evropske unije VLADIMIR MEĐAK EVROPSKI POKRET U SRBIJI

Rumunija ili Hrvatska gotovo sa lakoćom ušle u EU i da im je gledano kroz prste. Činjenica je i da EU treba da pomogne preostalim državama Balkana, a da im ne nudi isključivo neki gubitnički model.

Neće to učiniti samo zbog država Balkana već i zbog sebe kako bi zadržala region u svom prostoru.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia