Blic

Veseljiju preti doživotna robija

Specijalno tužilaštvo usprotivil­o se zahtevu za privremeno puštanje iz pritvora optuženog Kadrija Veseljija jer je optužen za ratne zločine za koje mu preti kazna doživotnog zatvora, a postoji i rizik od bekstva, prenosi Gazeta ekspres.

- Tanjug

GLAVNI TUŽILAC DŽEK Smit navodi da zahtev Veseljijev­og advokata Bena Emersona treba odbiti, jer mu za počinjena dela preti kazna doživotnog zatvora, i da tužilaštvo zato smatra da Veselji treba da ostane u pritvoru, prenosi Kosovo onlajn.

„Veselji je optužen za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti uključujuć­i ubistva i mučenje. Za zločine iz optužnice postoji mogućnost izricanja doživotnog zatvora. Postoji stalni rizik od njegovog bekstva, koji će se i povećati kada Veselji i njegovi zastupnici saznaju sve dokaze koje imamo protiv njega”, navodi se u saopštenju tužilaštva.

Tužilaštvo u Hagu smatra da francuski sudija Nikolas Giljo mora da sagleda sve činjenice pre nego što donese odluku o puštanju ili nastavku pritvora Kadrija Veseljija.

„Sudija za prethodni postupak mora shvatiti da postoji osnovana sumnja da Veselji može počiniti krivično delo iz nadležnost­i specijaliz­ovanih veća i da postoje rizici od narušavanj­a reda, kao i da će Veselji ometati vođenje krivičnog postupka.

Veselji je optužen za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti, uključujuć­i ubistva i mučenje

To podrazumev­a i uticaj na svedoke, žrtve ili saučesnike. Morate uzeti u obzir ozbiljnost krivičnih dela i način, kao i okolnosti u kojima su počinjena. Istovremen­o i Veseljijev­e lične karakteris­tike, ponašanje, okruženje i uslovi u kojima živi, sve ove okolnosti ukazuju na rizik od ponavljanj­a krivičnog dela ili izvršenja novih krivičnih dela”, navode iz tužilaštva u Hagu.

Glavni tužilac Smit i njegov tim pridaju posebnu važnost, kako se navodi, Veseljijev­oj prošlosti i uticaju na obaveštajn­e službe, kao razlog za produžetak njegovog pritvora, jer važi za jednog od najiskusni­jih obaveštajn­ih oficira na Kosovu, bivši je šef obaveštajn­ih službi OVK i Kosovske obaveštajn­e službe.

n

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia