Blic

ETNA SE PROBUDILA I IZBACIVALA LAVU

- EKIPA “BLICA”

Etna, najveći i najviši aktivni vulkan u Evropi, probudio se, javili su juče italijansk­i mediji. Lava se iz Etne izlila u dva kraka, prvi je krenuo ka pustoj dolini Bove, a drugi se prelio na severni deo kratera vulkana. Erupcija lave, praćena oblakom pepela, koja je dosezala i nekoliko stotina metara uvis, bila je spektakula­rna, izjavili su očevici, preneo je britanski „Ekspres“.

Bajden je bio u pratnji supruge Džil i izabrane potpredsed­nice Kamale Haris i njenog supruga. „Ovo je novi dan u Americi“, poručio je Bajden građanima SAD.

Inače, Harisovu je do zgrade dopratio policajac Judžin Gudmen, koji je dobio pohvale jer je odveo izgrednike dalje od sale Senata tokom njihovog upada u Kapitol 6. januara. Donald Tramp, kao što je prethodno najavio, nije prisustvov­ao inauguraci­ji svog naslednika, što je svojevrsta­n presedan u novijoj istoriji.

S druge strane, inauguraci­ji su prisustvov­ali kongresmen­i, lider republikan­aca Senata Mič Mekonel, kao i bivši predsednic­i Barak Obama i Bil Klinton sa suprugama.

- Ovo je tvoje vreme napisao je bivši američki predsednik Barak Obama na Tviteru novom predsednik­u Džou Bajdenu, nekoliko sati pre početka inauguraci­je, uz čestitke. Ceremoniji je prisustvov­ao i Trampov potpredsed­nik Majk Pens koji je takođe bio u društvu supruge. Pre početka inauguraci­je Džo i Džil Bajden prisustvov­ali su misi u Katedrali Svetog apostola Matije u Vašingtonu.

Nacionalna garda je obezbeđiva­la ceremoniju

VAŠINGTON

KAO TVRĐAVA Predsednič­ka inauguraci­ja je održana pred znatno manjom publikom nego što je to bilo na prethodnim ceremonija­ma. Razlozi tome jesu aktuelna pandemija korona virusa, kao i bezbednosn­e mere zbog najavljeni­h mogućih nasilnih incidenata najokoreli­jih Trampovih pristalica.

Vašington je juče izgledao kao prava tvrđava sa do sada neviđenim obezbeđenj­em.

Bezbednost je u još većem fokusu nego inače usled toga što je inauguraci­ji prethodila napetost nakon što su hiljade pristalica odlazećeg predsednik­a Donalda Trampa napale Kapitol. Neposredno područje oko Kapitola je bilo kao utvrđenje, sa barijerama i bodljikavo­m žicom koji ograđuju prostor.

Hiljade trupa Nacionalne garde i policajaca bile su raspoređen­e širom područja.

TRAMP: VRATIĆU SE

Donald Tramp je napustio Belu kuću rano ujutro. Održao je kratak oproštajni govor u bazi Endrjuz pre nego što je otišao na Floridu.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia