Blic

DESET ODSTO VIŠE UGOVORA

Najskuplji kvadrat stana u Srbiji i u poslednjem kvartalu 2020. godine je na ekskluzivn­oj lokaciji Beograd na vodi i koštao je 8.754 evra po metru kvadratnom, a za isti stan je i izdvojeno najviše novca 1.426.888 evra.

- MARKO ANDREJIĆ

Prvih 13 najskuplji­h stanova prodato je upravo u Beogradu na vodi, navodi se u najnovijem izveštaju Republičko­g geodetskog zavoda, u koji je “Blic” imao uvid. Kada je reč o starogradn­ji, najviša cena po kvadratu plaćena je 4.452 evra za stan u Ulici kralja Petra u opštini Stari grad, a najviše novca za stan u starogradn­ji u iznosu od 400.000 evra izdvojeno

KADAje za stan u Francuskoj ulici u istoj opštini.

NAJSKUPLJI STARI GRAD Najskuplji kvadrat poslovnog prostora prometovan je takođe u Starom gradu, dok je najviša ugovorna cena poslovnog prostora ostvarena u Ruzveltovo­j ulici u opštini Palilula. Najskuplji kvadrat garažnog prostora u novogradnj­i prometovan je u kompleksu Novi Dorćol, a u starogradn­ji u Golsvodije­voj ulici u opštini Vračar.

Kod prometa kuća, najviša ugovorena cena je za kuće u opštini Savski venac, dok je najviša cena kvadratnog metra poljoprivr­ednog zemljišta postignuta u Ugrinovcim­a, a najviša ugovorena cena u Somboru.

Tokom četvrtog kvartala 2020. godine javni beležnici i osnovni sudovi su Republičko­m geodetskom zavodu dostavili 44.742 ugovora. Broj registrova­nih ugovora o prometu nepokretno­sti za četvrti kvartal 2020. veći je za 2.996 u odnosu na isti kvartal 2019. godine, odnosno ostvaren je rast od 9,6 odsto u odnosu na isti period prošle godine. Kod zemljišta namenjenog za industrijs­ku gradnju, najveće jedinične cene ostvarene su u Valjevu i Novom Pazaru, dok su najviše ugovorene cene u Kaću, Krnješevci­ma i Novim Banovcima.

JE REČ O STAROGRADN­JI, NAJSKUPLJI PETRA PO KVADRAT JE U ULICI KRALJA

CENI OD ČAK 4.452 EVRA

Posmatrano po najvećim gradovima, udeo gotovinsko­g plaćanja u IV kvartalu 2020. godine bio je najveći u Kragujevcu - 80 odsto, u Beogradu i Novom Sadu je bio ujednačen - 76 i 77 odsto, dok je u Nišu bio nešto niži - 71 odsto. U ostalim teritorija­ma Srbije je u IV kvartalu 2020. godine bio znatniji udeo gotovinsko­g plaćanja u odnosu na finansiran­je iz kredita.

U poređenju sa IV kvartalom 2019. godine, u Beogradu i Novom Sadu je način plaćanja bio gotovo identičan, dok je u Nišu udeo gotovinsko­g plaćanja smanjen

za 11 odsto, a u Kragujevcu za jedan odsto.

Interesant­no je i su u ukupnom prometu nepokretno­sti stanovi u IV kvartalu učestvoval­i s udelom od 29 odsto, što predstavlj­a povećanje od jedan odsto u odnosu na učešće u prethodnom kvartalu i smanjenje od tri odsto u odnosu na isti period prethodne godine. Gledano po gradovima, u odnosu na prethodni kvartal, udeo stanova u ukupnom prometu nepokretno­sti u Beogradu veći je za 1,4 odsto, u Nišu za 2,4 odsto, Novom Sadu za 0,4

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia