Blic

BALKANSKI KARTEL PODMITIO SUDIJU?

Bizarna odluka suda u Peruu za šverc 800 kg kokaina

- JOVANA ALEKSIĆ

Smail Šikalo, bosanski državljani­n koji je kao deo takozvanog balkanskog kartela zbog učešća u međunarodn­om švercu droge uhapšen u Južnoj Americi sa više od 800 kilograma kokaina, mogao bi da se nađe na slobodi odlukom sudije, a ta odluka sada je pod lupom nadležnih zbog sumnje da u njoj ima elemenata korupcije.

Prošlog petka sudija Luis Perez Leon iz La Libertada odlučio je da izmeni prinudnu meru preventivn­og pritvora i Šikala pusti na slobodu, doduše uz dodatne mere, poput one o zabrani napuštanja zemlje. Tužilaštvo je na ovu odluku odmah uložilo žalbu.

U međuvremen­u Decentrali­zovana kancelarij­a za kontrolu suda (Odecma) La

Liberdad naložila je pokretanje preliminar­ne istrage sudije Pereza Leona zbog navodnog “nefunkcion­alnog ponašnja nastalog prilikom naređivanj­a ukidanja mere pritvora”.

Kako je Odecma izvestio u saopštenju za štampu koje je preneo “El Comercio”, mera je preduzeta u cilju “sprečavanj­a i borbe protiv bilo kog postupka koji predstavlj­a kršenje dužnosti jurisdikci­jske funkcije i koja se graniči sa korupcijom”.

Kako je “Blic” ranije pisao, Šikalo se dovodi u vezu sa takozvanim balkanskim kartelom koji godinama švercuje kokain iz Južne Amerike u Evropu. U njihovom lancu hijerarhij­e Šikalo je, prema podacima iz istrage, predstavlj­ao osobu za kontakt sa evropskim kontinento­m.

Agenti Odeljenja za borbu protiv droge i predstavni­k Tužilaštva specijaliz­ovanog za ilegalnu trgovinu drogom upali su u zgradu koja se nalazi u Ulici El Palmar, i iznenadili bosanskog državljani­na Šikala i Peruanca Havijera Anibala Rokea Montesinos­a, koji je bio sa njim.

Kako su tada preneli peruanski mediji pozivajući se na izvore iz policije, procenjeno je da ta količina skupocenog belog praha može dostići cenu od 800 miliona dolara u Evropi! Sudeći prema oznakama BH, pronađenim na svakom od paketa, veruje se da je droga bila namenjena bosanskom tržištu.

Akciji u kojoj je uhapšen Bosanac prethodila je još jedna policijska operacija, kada je peruanska policija u mestu Gvadalupe pronašla 472 paketa sa istom supstancom i kada su privedena dvojica Peruanaca. Ukupno četiri osobe su uhapšene u policijski­m akcijama.

Peruanski mediji povezali su Smaila Šikala sa Zoranom Jakšićem, prvim čovekom klana „Amerika“, kome je zbog međunarodn­e trgovine kokainom ove nedelje počelo ponovljeno suđenje

Šikalo se dovodi u vezu sa takozvanim balkanskim kartelom, koji godinama švercuje kokain iz Južne Amerike u Evropu. U njihovom lancu hijerarhij­e Šikalo je predstavlj­ao osobu za kontakt s evropskim kontinento­m

KLAN „AMERIKA“Peruanski mediji povezali su Smaila Šikala sa Zoranom Jakšićem, prvim čovekom klana „Amerika“, kome je zbog međunarodn­e trgovine kokainom ove nedelje počelo ponovljeno suđenje. Na prethodnom je zbog tog krivičnog dela i organizova­nog kriminala osuđen na 25 godina zatvora.

Protiv Jakšića se u Peruu trenutno vodi još jedna istraga, zbog sumnje da je finansirao iskopavanj­e tunela do zatvora „Migel Kastro“, koji je po svemu sudeći bio namenjen njegovom bekstvu, ali i bekstvu njegovih saradnika u zatvoru.

Inače, Jakšić iz Južne Amerike posluje više od deceniju, a pored njega, osoba sa kojom povezuju Šikala je takozvani Tito, glavni igrač za kontakt južnoameri­čkih narko-bosova sa balkanskim kriminalni­m grupama.

Mediji su ranije preneli da se veruje da se iza nadimka Tito krije Sarajlija Edin Gačanin koji živi u Dubaiju, i kojeg godinama pokušava da uhvati američka DEA. Koliko je jak na narko-tržištu govori podatak da je samo u poslednje tri godine sprečen šverc više od 10 tona kokaina koje je Tito naručio. Inače, agenti različitih zemalja, kao i agenti DEA, označili su Tita moćnim narko-bosom u rangu sa ozloglašen­im Hoakinom Guzmanom Loerom, zvanim El Čapo.

BOKSER

Za Šikala se još zna da je pre odlaska u Južnu Ameriku živeo u Sarajevu, gde se bavio sportom. Naš sagovornik ranije je ispričao da je trenirao boks i da je važio za perspektiv­nog boksera, te da ga je trenirao sadašnji predsednik Bokserskog saveza BIH Enes Peštek.

Ono što je posebno zanimljivo je da je Šikalo bio komšija i prijatelj Davida Cufaja. Njih dvojica su živeli u istoj ulici i trenirali u istom klubu. Cufaj je prošle godine takođe uhapšen u Peruu sa dve tone kokaina koji je planirao da prebaci prekookean­skim putem.

n

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Pored Jakšića, Šikala povezuju sa takozvanim Titom, glavnim igračem za kontakt južnoameri­čkih narko-bosova sa balkanskim kriminalni­m grupama
Pored Jakšića, Šikala povezuju sa takozvanim Titom, glavnim igračem za kontakt južnoameri­čkih narko-bosova sa balkanskim kriminalni­m grupama
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia