Blic

ZVEZDA LETELA „NOVAKOM“, KATAI KONAČNO SA EKIPOM

Izabranici Dejana Stankovića juče su doputovali avionom “Novak Đoković” na dvanaestod­nevne pripreme, na kojima će odigrati četiri kontrolna meča.

- VELJKO IVANOVIĆ

Fudbaleri Crvene zvezde juče su stigli na drugi deo priprema koji će odraditi u Beleku, u kom će boraviti do 1. februara. Zanimljivo, ekspedicij­a crveno-belih doputovala je na aerodrom u Antaliji avionom “Novak Đoković”, a u njemu se konačno našao i Aleksandar Katai, koji se dugo oporavljao od bolesti krvi i propustio je prvi deo zimskih priprema na Kipru. Odigraće izabranici Dejana Stankovića četiri prijateljs­ke utakmice u Turskoj i na taj način pokušati da sve ono što je urađeno na Kipru sprovedu u delo, što je najvažnije, nabiju do maksimuma formu pred dvomeč šesnaestin­e finala Lige Evrope koji očekuje crveno-bele u februaru protiv velikog Milana.

Prva provera je već sutra protiv Slaska, zatim na megdan izlazi UFA (25. januar), te Maribor (28. januar) i Šahtjor (31. januar), posle čega sledi povratak u Beograd i prolećni izazovi u Superligi, Kupu Srbije i - Ligi Evrope.

Dejan Stanković biće na slatkim mukama što se tiče ekipe u nastavku sezone. Pogotovo pošto nema problem sa bonus igračima, o čemu jasno govori činjenica da je trener Zvezde često ukazivao šansu igračima do 21 godine, kao i biserima stasalim u omladinsko­j školi kluba sa “Marakane”. Kad se uzme u obzir da je tim crveno-belih tokom jeseni bio veoma mlad, kao i da se priključio duo iz Grafičara - Ričard Odada (20) i Nikola Stanković (17), te da se golman Marko Ćopić (17) predanim radom nameće da u skorije vreme stane među stative na zvaničnoj utakmici, sve ukazuje na to da će Zvezda biti još mlađa na proleće.

U tom smislu Deki će biti toliko rasterećen da nije isključeno da se u nastavku sezone nadmaši dosti

Zvezda će u Turskoj odigrati četiri prijateljs­ke utakmice, rivali će biti poljski Slask, ruska UFA, Maribor i ukrajinski Šahtjor

Prosek starosti aktuelne ekipe Crvene zvezde je 24 godine, a prema nagoveštaj­ima, biće tim crveno-belih na proleće još mlađi

gnuće protiv Rada, kada je utakmicu protiv tima sa Banjice završilo čak sedam bonus igrača i da je šesnaestog­odišnji Marko Lazetić zabeležio debi u seniorima Zvezde. Podatak za ponos je da Zvezda u ovom trenutku ima čak 10 fudbalera koji su rođeni posle 1. januara 1999. godine. Matematiko­m se dolazi do podatka da je prosek crveno-belog tima 24 godine.

Njegoš Petrović je najiskusni­ji u toj grupi što se tiče seniorskog fudbala, s obzirom na to da je sezonu ranije od svih bonus igrača zaigrao za Crvenu zvezdu, pa je do sada nastupio na 51 utakmici, postigavši dva pogotka. Potom su priliku dobijali Veljko Nikolić (40 mečeva i četiri pogotka) i Nikola Krstović (12 utakmica i dva gola). Dejan Stanković je ukazao šansu Željku Gavriću posle odlične polusezone u Grafičaru, a mladi krilni napadač je zaigrao 27 puta i postigao pet golova... Ustalio se i defanzivac Strahinja Eraković u seniorima tokom jeseni, odigravši 18 utakmica, a krajem novembra debitovao je i Marko Lazetić.

- Tu sam ako treba nešto da pomognem momcima kojima su ovo prve pripreme, ali opet, nisam baš toliko stariji i iskusniji od njih da dajem sebi za pravo da ih savetujem previše. Ipak, šta god me pitaju, spreman sam da učinim i odgovorim. Značile su mi utakmice koje sam imao tokom prvog dela sezone. Mnogo sam napredovao, osećam se dosta iskusnije. Kad se setim da sam i pre tri godine bio na Kipru, zaista sam danas poprilično bolji igrač. Inače, treninzi su jedno, ali utakmice su najvažnije, jer su one najbolje za uigravanje. Imaćemo nekoliko provera u Turskoj i zaista se radujem tome - poručio je Eraković. Fudbaleri Crvene zvezde prvi kontrolni meč u Turskoj odigraće sutra od 14 časova, protiv poljskog Slaska. 

Nikola je jedini igrač sa tripl-dabl prosekom, a jedini minus je što Denver igra slabo. As Bruklina je drugi, dalje slede Džejms, Embid, Džordž, Adetokumbo, Dončić...

Iako je još rano za bilo kakve velike reči o tome ko će da osvoji MVP trofej, određeni košarkaši definitivn­o počinju da se izdvajaju iz špila. Nikola Jokić je igrač koji se pominje u svim prognozama i trenutno je u top 3 kandidata da na kraju sezone podigne vredan trofej.

Problem za Jokića u odnosu na ostale kandidate je da sam mora da nosi igru Denvera. Ponekad i njegov tripldabl nije dovoljan Nagetsima da upišu pobedu, tako da ne čudi da su trenutno na polovičnim skoru 7-7. Ipak, “džoker” nastavlja da briljira, pa je tako Oklahomi za 27 minuta ubacio isto toliko koševa uz 12 skokova i šest asistencij­a.

- Nikola ne dobija toliko poštovanja koliko bi trebalo. Možda zato što ne zakucava atraktivno. Ipak, daje isto toliko i Durent, Lebron, ako ne i više nego bilo ko u NBA. Divim mu se svako veče. Ima osećaj za igru kakav nikada u životu nisam video. Definitivn­o, u budućnosti ga čeka mesto u Kući slavnih - rekao je Jokićev saigrač Monte Moris posle pobede

Šta znači MVP? Ne znam... Stvarno ne znam. Verovatno najbolji igrač u NBA... Ili najbolji strelac. Stvarno ne znam odgovor, to je dobro pitanje

nad Oklahomom (119:101).

Prestižni “Hoopshype” je tako Jokića stavio na prvo mesto favorita u MVP trci, ispred Kevina Durenta, Lebrona Džejmsa, Džoela Embida, Pola Džordža, Janisa Adetokumba, Luke Dončića... Uostalom, evo i trojice najboljih.

1. NIKOLA JOKIĆ (DENVER)

Nikola igra sezonu života. Apsolutni lider je u gotovo svim statističk­im kategorija­ma

Poeni Skokovi Asistencij­e

23,9 7,9 7,5

Poeni 25,1 Skokovi 11,4 Asistencij­e 10,0

Znam kakav je Kevin Durent tip igrača. On je bogomdan i jedan je od najboljih koji je ikada dotakao košarkašku loptu. KD može sve što želi

kao što su efikasnost igrača (PER), plus/minus (BPM), učestvovan­je u pobedi (WS)... Jokić je toliko dobar da njegovo prvo mesto nisu ugrozile ni loši rezultati Denvera koji ne ponavlja igre iz prošlosezo­nskog plej-ofa.

- To mi mnogo znači ako me saigrači svrstavaju rame uz rame sa Lebronom, Kevinom, Janisom... Znam da me podržavaju, lepo je čuti tako nešto. Šta znači MVP? Ne znam... Stvarno ne znam. Verovatno najbolji igrač u NBA... Ili najbolji strelac. Stvarno ne znam odgovor, to je stvarno dobro pitanje - izjavio je Jokić.

Trener Jute Kvin Snajder pružio je zanimljivu analizu Jokićeve igre over sezone.

- Trenutno, Jokić je skoro duplo bolji nego što je bi protiv nas u doigravanj­u. Agresivnij­i je i želi da postigne više. Pri tome, ima prosečno 10 asistencij­a po meču. Šta više da kažem o centru? - upitao se Snajder.

2. KEVIN DURENT (BRUKLIN)

Mnogi smatraju da će Durent biti MVP samo zato što se vratio posle teške povrede u 552 dana van terena. As Bruklina je, međutim, odlučio da se ne šlepa na staru slavu, već je povukao tim koji je dolaskom Džejmsa Hardena favorit za šampionski prsten.

Durent je pre Hardena imao prosek od 30,6 poena po meču i neverovatn­ih 67,5 odsto šuta iz igre (48,4 odsto za tri poena), a na dve utakmice sa “bradom” prosek je podigao na 36 koševa.

- Znam kakav je KD tip igrača. On je bogomdan i jedna je od najboljih koji je ikada dotakao košarkašku loptu. KD može sve i nisam u Nestima da bih se poredio sa njim. Tu sam da pomognem da neverovatn­i Kevin bude još bolji - poručio je Harden. Durenta je pohvalio i Si Džej Kalum iz Portlanda. - KD je nezaustavl­jiv. Ako promaši, to je samo zato što je promašio ne zato što ga je neko zaustavio - smatra Mekalum.

3. LEBRON DŽEJMS

(LA LEJKERS) Džejms je pametno u nešto laganijem ritmu ušao u novu sezonu. Za to postoje dva razloga. Prvi je da je on “kralj” i da nema šta kome da se dokazuje. Drugi je, svakako, konkretnij­i - ima 36 godina i drugi je najstariji igrač u NBA. Njegov prosek je 23,7/7,9/7,5 što je za respekt. Samo još jedan košarkaš ima više od 23/7/7 - to je Nikola Jokić i zato je zasluženo prvi.

Lejkersi su se, taman koliko je bilo potrebno, pojačali da bi odbranili krunu, a Džejms je lepak koji ekipu drži na okupu.

Sa sezonom on će igrati sve bolje i efikasnije. On to može, za razliku od Jokića, kojem je svaki meč kao finale plej-ofa. 

Ako ovako nastave, crnobeli će sezonu da završe pre nego što kalendarsk­i uđu u februar.

TAMAN KADA POMISLIMO da košarkaši Partizana okreću novi list, pojavi se realnost od koje obrazi nastave da bride. Pobeda nad Trentom (71:43) je očigledno bila samo jedan dobar dan u moru loših. Zatim je usledila Budućnost (72:80), da bi se crno-beli potpuno raspali u Parizu, na gostovanju Bulonj Metropolit­ansima - 79:63. Rezultat ne pokazuje koliko je stvarno ekipa Saše Filipovsko­g igrala loše, čak i ako se setimo mečeva sa Burgom, Krkom, Borcem...

Priča sa Partizanom se, nažalost, ponavlja iz nedelje u nedelju. Filipovski nije doneo ni milimetar pomaka u odnosu na Vladu Šćepanović­a i utisak je da je za crnobele ova sezona završena već u januaru. Sve je izglednije da se neće domoći plej-ofa ABA lige, a ako nastave ovako, neće biti “peglanja fleka” ni u Evrokupu.

Meč u Francuskoj je na najbolji način sumirao Miroslav Berić.

- Ubedljivo najgora Partizanov­a utakmica. Čak ni protiv Burga nije bilo ovako. Ovo je bilo jako, jako loše. Mi smo izgleda bili veći optimisti od igrača i stručnog štaba. Od samog starta je krenulo loše. Na kraju se ispostavil­o da je bilo bliže 30 razlike nego 17. Bez komentara sam - rekao je Berić.

Partizanu je najveću uslugu napravio trener Bulonja Jurij Zdovc, koji je poslednjih pet minuta odigrao sa drugom postavom kako crnobeli ne bi doživeli katastrofu. Mada, možda bi bilo bolje da je igrao do kraja, pa da se stavi (još jedna) tačka.

- Taj govor tela igrača i kako se ponašaju kao da je utakmica biznis lige u pitanju... Igraju se sa renomeom kluba na taj način - dodao je Miroslav Berić.

Verovatno će se neko naljutiti ako kažemo da je trenutak da Partizan pravi ekipu za narednu sezonu. Uprava i trener moraju da sednu i da se zahvale igračima koji ne zaslužuju da nose crno-beli dres. Ako ih oni ne vide, onda neka poslušaju javnost i armiju navijača. Jer, ovo ne vodi nigde.

Filipovski će imati nekoliko dana na probudi igrače i pripremi ih za subotu i FMP, a onda slede dva “biti ili ne biti” meča - gostovanje Lokomotivi i Cedevita Olimpiji. Sa potencijal­na dva nova poraza, crno-belima se ne isplati da ulaze u februar. 

Taj govor tela igrača i kako se ponašaju kao da je utakmica biznis lige u pitanju... Igraju se sa renomeom kluba na taj način, kaže Miroslav Berić

Španski veteran je prvi igrač koji će biti plaćen popularnom kriptovalu­tom koja danas vredi oko 30.000 evra.

Za 37-godišnje Davida Barala verovatno nikada niste čuli. Piše da je 2005. odigrao jedan meč za drugi tim Reala, a između ostalih, igrao je za Sporting Hihon, Levante, Kadiz, Rasing, zatim u Turskoj, Ujedinjeni­m Arapskim Emiratima, Japanu, na Kipru...

Poenta nije u njegovoj fudbalskoj karijeri koja se bliži kraju, već u činjenici da je Baral prvi igrač za čije je usluge plaćeno u popularnoj kriptovalu­ti bitkoinu. Na ovaj potez se odlučio španski trećeligaš Inter de Madrid, koji je u vlasništvu dvojice fudbalera, Tibe Kurtoa i Borhe Iglesijasa.

Još nije objavljeno koliko je “novca” dobio vremešni

Baral, ali s obzirom na to da je bio bez kluba i da je u poznim igračkim godinama, ne bi čudilo da je u džep stavio jedan bitkoin. Vrednost ove kriptovalu­te dosta varira i to je jedan od razloga zbog kojih se ne koristi često u profesiona­lnom sportu. Poslednjih nekoliko dana bitkoin je vredeo oko 30.000 evra, odnosno tri i po miliona dinara. Kada se pojavio 2009. godine, jedan bitkoin nije vredeo ništa, da bi 2013. za samo nekoliko meseci sa 13,5 dolara skočio na 220.

Španski mediji javljaju da je do ovog neobičnog poduhvata došlo najviše zbog marketinga. Naime, platforma “Kriptan” je postala sponzor madridskog Intera koji je na ovaj način želeo da bude prvi. Bitkoin se polako probija u sport i samo je pitanje trenutka kada će klubovi trgovati na ovaj način.

Na primer, Real bi 2019. za transfer Luke Jovića umesto 60 miliona evra platio Ajntrahtu 6.000 bitkoina, jer je tada valuta vredela 10.000 evra. To znači da bi danas klub iz Frankfurta u banci imao tri puta više,

Rasel Okung, zvezda NFL lige i Karoline, od decembra polovinu plate dobija u bitkoinima

Real bi 2019. za Jovića umesto 60 miliona evra platio Ajntrahtu 6.000 bitkoina, jer je valuta vredela 10.000 evra. To znači da bi sada Nemci u banci imali tri puta više

negde oko 180 miliona evra. Naravno, niko ne može ni da pretpostav­i kretanje nove valute i zbog toga bitkoin još nije zaživeo.

Baral je prvi fudbaler plaćen bitkoinom, ali nije prvi sportista koji se okrenuo kriptovalu­ti. NFL igrač Rasel Okung je u decembru prošle godine od svog kluba Karoline Pantersa zatražio da mu polovinu plate daju u bitkoinima. Pogledajte da li je pogrešio? Za 6,5 miliona, koliko iznosi polovina njegovih primanja, 1. decembra je mogao da kupi 338 bitkoina. Tada je jedan vredeo 19.226 dolara, a danas 36.247. Za manje od dva i po meseca, Okung je zaradio oko 5,5 miliona dolara ne radeći ništa.

On je pozvao i ostale NFL zvezde da krenu njegovim putem, ali niko, bar ne javno, nije odlučio da papir zameni virtuelnom valutom. Ako ovako nastavi, 32-godišnji Okung može bez razmišljan­ja u prevremenu penziju. 

 ??  ?? dejan stanković će u turskoj udariti ekipi glanc pred nove izazove
dejan stanković će u turskoj udariti ekipi glanc pred nove izazove
 ??  ?? aleksandar katai zbog oporavka nije bio sa crveno-belima na kipru
aleksandar katai zbog oporavka nije bio sa crveno-belima na kipru
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? fudbaleri crvene zvezde zadržaće se u beleku do . januara
fudbaleri crvene zvezde zadržaće se u beleku do . januara
 ??  ?? predvodnik najmlađih prvotimaca biće strahinja eraković
predvodnik najmlađih prvotimaca biće strahinja eraković
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? dončić i lenard su u drugom planu
dončić i lenard su u drugom planu
 ??  ??
 ??  ?? džošua perkins se još nije privikao na igru partizana
džošua perkins se još nije privikao na igru partizana
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia