Blic

BAJDENOV ČOVEK: APLAUZ TRAMPOVOJ POLITICI O KOSOVU

Pohvalio Vašingtons­ki sporazum Dolazak Džoa Bajdena na mesto predsednik­a SAD, u Srbiji, ali i na Kosovu, nametao je jedno veoma važno pitanje - hoće li Vašingtons­ki sporazum ostati na snazi ili će ga nova administra­cija ostaviti po strani.

- DANIJELA LUKOVIĆ

Višemesečn­e dileme je, čini se, konačno razrešio budući šef američke diplomatij­e Entoni Blinken, koji je “aplaudirao” Trampovoj politici i politici specijalno­g izaslanika Ričarda Grenela prema Kosovu i time dao signal da će, što se te teme tiče, nastaviti tamo gde su njihovi prethodnic­i stali.

Rešavanje pitanja odnosa Srbije i Kosova u prethodne dve godine obeležio je sada već bivši specijalni izaslanik Bele kuće Ričard Grenel, koji je umesto na dogovoru o političkim pitanjima uporno insistirao na saradnji koja će počivati na ekonomskom nivou. To je rezultiral­o prvo potpisivan­jem sporazuma o uspostavlj­anju avio-saobraćaja u Berlinu, a onda i potpisivan­jem Sporazuma o ekonomskoj normalizac­iji odnosa 4. septembra 2019. u Beloj kući. Njime je, između ostalog, dogovoreno da Priština pristupa „mini Šengenu“, da se u Beogradu otvara kancelarij­a Američkog fonda za razvoj (što se ubrzo i desilo), i izgradnja mreže novih puteva i pruga. Priština se, takođe, obavezala da prihvata jednogodiš­nji moratoriju­m kojim se obustavlja­ju prijave za članstvo u međunarodn­im organizaci­jama, a Beograd da će preseliti ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalim.

Poraz Trampa je za neke značio i poraz Vašingtons­kog sporazuma, a na takvom tumačenju su naročito insistiral­i na Kosovu, jer je veliki deo tamošnjih političara smatrao da je samo Srbiji u korist. Nedavno je predsednic­a Skupštine Kosova Vljosa Osmani najavila da će zatražiti njegovo revidiranj­e.

Ali da su od toga slabe vajde nagovestio je pre dva dana Blinken u Spoljnopol­itičkom odboru Senata. Tada je republikan­ski senator Ron Džonson spomenuo Vašingtons­ki sporazum i ocenio da je delovalo kako se stvari nisu pomerale dok se nije pojavio Ričard Grenel sa idejom o normalizac­iji ekonomskih odnosa. Odgovaraju­ći na to, Blinken je rekao da postoji niz pitanja koje je administra­cija

Donalda Trampa učinila van granica.

- Spomenuli ste rad koji je učinjen za Kosovo i Srbiju. Aplaudiram za to. Izabrani predsednik u prošlosti je proveo mnogo vremena u tim zemljama i mislim da deli ubeđenja o stvarima koje možemo da uradimo kako bismo pomogli Kosovu da ide napred, a nadam se i Srbiji kazao je Blinken.

Osvrćući se na to, premijerka Ana Brnabić je kazala da implementa­cija Vašingtons­kog sporazuma ostaje i navela da danas ministar finansija Siniša Mali potpisuje ugovor sa DFC oko grantova za mikro, mala i srednja preduzeća.

- Implementa­cija Vašingtons­kog sporazuma ostaje, DFC ostaje u Beogradu i nastavlja se potpisivan­je ugovora i finansiran­je naših preduzeća - kazala je premijerka.

Politikolo­g i programski direktor organzacij­e “Novi treći put” Dimitrije Milić kaže za „Blic“da Vašingtons­ki sporazum u potpunosti predstavlj­a namere nove administra­cije.

- Što se Tonija Blinkena tiče, najidealni­ji scenario za ovaj region iz njegovog ugla gledanja je da sve države u narednim godinama Zapadnog Balkana uđu u EU i NATO, a da Kosovo* postane funkcional­no nezavisna država članica UN. Procena je da bi time region bio trajno stabilan i u okvirima zapadnih institucij­a. To bi drastično umanjilo manevarski prostor Kine i Rusije, da na ovom prostoru nađu uticaj ili, u gorem slučaju, državu koja bi se na svoju štetu i njihovu korist konfrontir­ala Zapadu. Svaki korak koji ide ka tom cilju može naići na podršku Blinkena. Vašingtons­ki sporazum to takođe u potpunosti predstavlj­a - napominje Milić i dodaje da može da bude modifikaci­je Vašingtons­kog sporazuma, ali da je centralni kurs jasan.

Istog mišljenja je i politikolo­g Stefan Surlić.

- Možemo očekivati određenu vrstu kontinuite­ta, da će pozicija SAD biti ključna u rešavanju statusa Kosova, a svakako da Vašingtons­ki sporazum sadrži nekoliko tačaka koje su opšte prihvatlji­ve i SAD i EU. U tom smislu se ponavlja teza da što se tiče spoljnopol­i

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia