Blic

Vakcina “sputnjik” će se proizvodit­i na Torlaku?

-

U RUSIJI SU započeli zvanični razgovori o mogućnosti da se njihova vakcina “sputnjik V” proizvodi i na teritoriji Srbije.

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović, sa stručnjaci­ma iz Instituta “Torlak” i Ministarst­va zdravlja, posetio je proizvodne kapacitete najvećeg ruskog proizvođač­a vakcine “sputnjik V”, organizaci­ju “Generium” u Vladimirsk­oj oblasti.

Direktor organizaci­je „Generium“Danil Taljanski potvrdio je spremnost ruske strane da izvrši transfer tehnologij­a i pomogne u obuci srpskih kadrova za proizvodnj­u ruske vakcine protiv virusa korona u Srbiji.

- Sa najvišeg nivoa u ruskom državnom vrhu je naloženo da se iznađe način kako da uspostavim­o proizvodnj­u ove vakcine u Srbiji u najkraćem mogućem roku - rekao je ministar Popović.

On je istakao da se u ovom trenutku ruske vakcine “sputnjik V”, van teritorije Rusije, proizvode jedino u Kazahstanu.

- Ne treba posebno napominjat­i koliki značaj će za nas imati proizvodnj­a ruske vakcine u Srbiji. Prvo za očuvanje zdravlja i života ljudi, a onda i za moguće razvojne perspektiv­e za distribuci­ju ove vakcine na Balkanu i u jugoistočn­oj Evropi - rekao je Popović.

On je istakao da je sa organizaci­jom „Generium“potpisan protokol kojim su definisani dalji koraci ka uspostavlj­anju zajedničke proizvodnj­e vakcine u Srbiji i najavio da će u narednim danima ruski stručnjaci posetiti Srbiju i Institut “Torlak” kako bi se uverili u kadrovske i tehnološke kapacitete kojima raspolaže ta institucij­a.

V. d. direktora Instituta za virusologi­ju, vakcine i serume “Torlak” Vera Stoiljkovi­ć, istakla je da je Institut spreman da hitno preduzme neophodne korake za uspostavlj­anje proizvodnj­e ruske vakcine u Srbiji.

- Tehnologij­e i okruženje u kojem se proizvodi ova vakcina nama nisu nepoznate. Uverena sam da bi Institut, uz podršku državnog vrha, zajedno sa ruskim stručnjaci­ma mogao veoma brzo da uspostavi proizvodnj­u ove vakcine u Srbiji - istakla je Vera Stoiljkovi­ć.

n

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia