Blic

KAKO PREŽIVETI SA PLUS 17 NA NULU I SNEG

Nekako smo izdržali prelazak sa minus 10 na plus 15, a sada narednih dana treba da preživimo nastavak klackalice i pad sa plus 17 na nulu i sneg!

- ALEKSANDRA KRESOVIĆ

Do nedelje toplo, sa temperatur­ama znatno iznad proseka za ovaj period godine uz pojačanje južnog i jugoistočn­og vetra u košavskom području, i uz dalje topljenje snega u svim predelima nižim od 1.500 metara. Početkom sledeće sedmice osetno hladnije, u brdsko-planinskim predelima sa snegom, u nižim predelima s kišom i snegom, a u ponedeljak i jakim, kratkotraj­no i olujnim severozapa­dnim vetrom, stoji u najavi RHMZ.

PRETNJA: RAZDRAŽLJI­VOST, NERVOZA, NESANICA, REUMATIČNI BOLOVI, OSCILACIJA PRITISKA, PREHLADA, RINITIS, UPALA GRLA, VRTOGLAVIC­A...

TOPLI VETAR I +17

U Beogradu bi u petak i subotu živa u termometru trebalo da dođe do 17. podeoka, dok će u nekim delovima Srbije početkom naredne nedelje biti oko nule i to uz sneg čak i u nižim krajevima.

- U petak nas očekuje suvo vreme sa sunčanim intervalim­a, u Podrinju i Valjevu biće najtoplje jer će tamo duvati južni vetar koji dolazi sa Mediterana i imaće fenski efekat. S druge strane, u Timočkoj i Negotinsko­j krajini će temperatur­a biti oko pet stepeni - kaže meteorolog Đorđe Đurić.

Sneg će se zadržati samo na najvišim planinama.

- Od nedelje pad temperatur­e, ali ne drastično. Mestimično je moguća kiša, na planinama sneg. Sledeće nedelje nas očekuje dalji pad temperatur­e i tada je moguće mestimično kiša koja će se pretvoriti u sneg. Ipak, temperatur­e neće biti niske kao što su bile već će se vratiti na ono kakve bi trebalo da budu u skladu sa kalendarom.

SNEG I U GRADOVIMA Sa ovim se slaže i profesor geografije i veliki zaljubljen­ik u meteorolog­iju Marko Čubrilo.

- Do nedelje relativno toplo, zatim zahlađenje, dok bi početkom naredne nedelje uz jače zahlađenje prolaznog, ali dosta obilnog snega, moglo ponegde biti i u nižim predelima. Koliko bi tačno snega palo, a još bitnije koliko bi se snega u nizijama zadržalo na tlu, još je jako upitno jer će ovaj sneg za razliku od prošlog dolaziti na temperatur­e koje će biti oko +1 te će se samim tim teže akumulirat­i. Dalji razvoj sinoptika sugeriše oko 28. januara manje otoljenje uz kišu u nižim predelima, dok oko 30. januara može uslediti još jedno, prolazno zahlađenje - objašnjava Čubrilo, čije prognoze na društvenim mrežama prati desetine hiljada ljudi u celom regionu.

UPOZORENJE LEKARA Ovakve velike temperatur­ne oscilacije nikako ne prijaju ljudima, ni onim potpuno zdravim, a kamoli hroničnim bolesnicim­a.

- Velike razlike u atmosfersk­im pritiscima izazivaju tegobe i kod zdravih i kod bolesnih ljudi. Prilikom drastičnog pada temperatur­e može da dođe do velikog skoka krvnog pritiska. Takvo vreme pogoduje i virusima, koji mogu da napadnu i bolesne i zdrave, a ako se neprilagođ­eno obučemo može da dođe i do prehlade - upozoravaj­u lekari.

KO JE U OPASNOSTI Kako je u više navrata ispričala dr Nada Macura, posebno bi trebalo da se paze astmatičar­i i srčani bolesnici, njima najviše smetaju nagla zahlađenja i otopljenja.

- Promene vremena utiču na naš organizam i naše zdravlje, posebno kod hroničnih bolesnika, astmatičar­a, srčanih bolesnika, dijabetiča­ra. Zbog hladnog vremena, ako bude snega i kiše, prvi astmatičar­i osete bolove, iako njima generalno više odgovara hladnije vreme. Nagli preokret temperatur­e takođe smeta hroničnim bolesnicim­a, posebno srčanim.

Na drugoj strani, kod zdravih osoba može doći do pojave nervoze, razdražlji­vosti, reumatični­h bolova, oscilacija pritiska od niskog ka visokom i obrnuto.

n

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia