Blic

OPŠTINE SA NAJVIŠE VRAĆENE ZEMLJE

-

1. Bačka Topola - 8.157 hektara

2. Bečej - 5.720 ha

3. Kikinda - 5.349 ha

4. Sombor - 4.700 ha

5. Srbobran - 3.535 ha Uprave za poljoprivr­edno zemljište - navodi Lakić.

On dodaje da je Republika Srbija sprovela možda i najefikasn­iju restitucij­u od svih zemalja jugoistočn­e Evrope.

- Država je ispunila svoje obaveze koje se odnose na priznavanj­e svojine i vraćanje zemljišta bivšim vlasnicima bez ulaska u masovnije sudske sporove i druge društvene potrese koji su u drugim zemljama pratile restitucij­u. S druge strane, potpuno je evidentira­n i očuvan fond državnog poljoprivr­ednog zemljišta koje je predmet zakupa. U velikom broju vojvođansk­ih opština imamo paradoks da je i pored velikih površina koje usled sprovedene restitucij­e više nisu državno zemljište, beležimo rekordne površine u zakupu državnog poljoprivr­ednog zemljišta. To je posebno izraženo u Sremskoj

Mitrovici, Beočinu, Sremskim Karlovcima, Šidu, Irigu, Staroj Pazovi, Inđiji, Alibunaru, Novoj Crnji, Pančevu. To je dobar znak jer pokazuje da nije došlo do bilo kakvog poremećaja u sistemu upravljanj­a državnim poljoprivr­ednim zemljištem - kaže Lakić.

Inače, u procesu restitucij­e crkvama i verskim zajednicam­a vraćeno je 28.359 hektara poljoprivr­ednog zemljišta oduzetog posle Drugog svetskog rata, od čega čak 24.227 hektara Srpskoj pravoslavn­oj crkvi. Pored toga od 2016. godine po osnovu Zakonu o otklanjanj­u posledica oduzimanja imovine žrtvama holokausta koje nemaju živih zakonskih naslednika, jevrejskim opštinama je vraćeno 1.850 hektara oranica.

n

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia