Blic

META PUCAČA DOVOĐENA U VEZU SA PREVAROM TEŠKOM PREKO 200 MILIONA EVRA

U Beogradu ranjen Stefan Ž., telohranit­elj advokata Marka Vujoševića

- ŽELJKA JEVTIĆ

Beogradski advokat Marko Vujošević (40), koji je juče napadnut po treći put u zadnjih godinu dana, ne može ni da nasluti zbog čega je meta napada, ovog puta vatrenim oružjem. Vujošević je poslednji put u javnosti doveden u vezu sa poslom vezanim za kol centre, a koji su bili uključeni u prevaru tešku preko 200 miliona evra.

Juče oko 10 sati na advokata je pucano ispred njegove kancelarij­e u beogradsko­j Resavskoj ulici. Prema rečima očevidaca, ispaljeno je pet metaka. Ranjen je Stefan Š. (28), koji je bio u društvu sa advokatom Vujoševiće­m, a koga policija opisuje kao telohranit­elja. Advokat je nepovređen, a mladić u pratnji ranjen je u predelu nogu. Prema navodima, prebačen je na Kliniku za ortopediju i nije životno ugrožen.

- Nikakvu predstavu nemam ko bi pucao na mene. Nemam ideju i ne mogu ni da naslutim. Jeste mi čudno što je pucano, ali nema ničeg da sam uradio da bi bio meta napada - kaže za “Blic” advokat Vujošević.

Ovaj advokat poslednji put u javnosti dovođen je u vezu sa poslom vezanim za kol centre, a preko kojih je urađena prevara teška preko 200 miliona evra u kojoj su građani širom Evrope ulagali novac u nepostojeć­u onlajn trgovinu stranim valutama. U toj prevari zabeleženo je već, kako se sumnja, ubistvo mladića Aleksandra Ignjatović­a, koji je radio u kol centru u Begradu i Sofiji, a koji je slučaj prevare i prijavio nemačkim organima i trebalo da bude svedok u ovom slučaju. Ignjatović je 11. februara 2020. pronađen mrtav u hotelskoj sobi u Sofiji, nekoliko meseci pre nego što je trebalo da bude glavni svedok na suđenju Izraelcu Galu Baraku, organizato­ru kriminalne grupe. Kao zvanični uzrok smrti navedeno je – srčani problemi. Imao je 34 godine.

Izrael 2017. usvaja rigorozne zakone da bi sprečio prevarants­ke firme da oštećuju investitor­e širom sveta. Tada se Gal Barak seli iz Izraela i ulazi na Balkan. Prve firme otvara u Bugarskoj, a zatim u Srbiji. Septembra 2017. godine u Beogradu otvara firmu „Cactus marketing“, a kol centar je smešten na četvrtom spratu jednog beogradsko­g hotela. Prvog dana juna 2018. godine, svi srpski radnici napuštaju E&G u Sofiji i vraćaju se u Beograd gde Gal Barak otvara novu firmu „Maj markets“, koja je bila smeštena na Novom Beogradu.

Pravne poslove Gala Baraka i Uvea Lenhofa u Beogradu vodili su advokat Marko Vujošević i njegov prijatelj Lazar Hopl. Vujošević je tada pristao da govori za “Birn”, koji je i otkrio aferu. Vujošević posluje u Beogradu i Crnoj Gori, a tada o svojoj umešanosti u posao težak oko 200 miliona evra kaže:

- Pitao sam ih čime se bave, oni su mi objasnili, ali kao da sada vi meni da kažete bavim se raketnom tehnologij­om. To je meni toliko strano bilo, nikada pre nisam čuo o binarnim opcijama i foreksu - rekao je Vujošević.

U austrijsko­j optužnici vezanoj za ovaj slučaj navodi se da je firma GPS iz Podgorice,

U pucnjavi je ranjen mladić za kojeg policija veruje da je telohranit­elj advokata Vujoševića

 ??  ?? Advokat Marko vujošević napadnut je juče treći put u poslednjih godinu dana
Advokat Marko vujošević napadnut je juče treći put u poslednjih godinu dana

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia