Blic

FASBINDER, BREHT, MILENA ZUPANČIĆ...

Šest premijera u naredna tri meseca najavilo je Beogradsko dramsko koje je saopštilo i tromesečni repertoar.

- TATJANA NJEŽIĆ

Teatar na Crvenom krstu, u okviru ovogodišnj­e sezone koja se odvija pod sloganom „Zašto želiš da budeš čovek“, u februaru najavljuje dve premijere.

Rađena po Fasbindero­vom filmu (dramaturg Tijana Grumić), predstava „Kišne kapi na vrelom asfaltu“premijerno će biti izvedena 20. februara (pretpremij­era 19, reprize 21. i 23. februara), a reditelj Jug Đorđević napominje: “Rajner Verner Fasbinder danas je istinitiji i provokativ­niji od vremena u kome je stvarao, a stvarao je u periodu velikih svetskih promena, revolucija i ratova. Ostao je upamćen kao autor koji je znao da u svojim radovima prepozna i anticipira probleme koji se često karakteriš­u kao tabu teme. Kako to da teme kao što su ksenofobij­a, seksualne slobode, bigoterija, malograđan­ština, homoseksua­lnost danas sve više zavređuju pažnju u javnom diskursu?”

Premijera predstave „Baal“, koju po čuvenom Brehtovom komadu režira slavni slovenački reditelj Dijego de Brea je 27. februara (dan ranije je pretpremij­era, prva repriza 28), a podsetimo, to je prvi Brehtov celovečern­ji komad, napisao ga je kao dvadesetog­odišnjak, na samom kraju Velikog rata, i u njemu se naziru elementi dramaturšk­ih tehnika njegovog „epskog teatra“.

Pre toga, 6. i 7. februara na repertoaru je „Crna kutija“, zatim 9. i 10. „Jugojugosl­avija“, slede hvaljene „Fine mrtve djevojke“(11. i 12) i izuzetna predstava sa sjajnim Ozrenom Grabarićem „Ružni, prljavi, zli“13. i 14. februara.

Između dve premijere je predstava koja je nesumnjivo oduševila i publiku i kritiku „Čitač“24. i 25. februara.

Mart počinje repriznim izvođenjim­a „Baala“(2. i 3), a potom je 5. marta pretpremij­era, 6. premijera i 7. prva repriza predstave „Dan kada ja više nije bilo ja“Rolanda Šimelpfeni­ga, u režiji Tare Manić.

Sledeća premijera je 20. marta - „Tiho teče Misisipi“,

Milena Zupančić vraća se na beogradsku scenu

prvi pozorišni korak poznatog pisca Vladimira Tabaševića, u režiji čuvenog zagrebačko­g reditelja Ivice Buljana“(prva repriza je 21).

Između su na repertoaru „Lilom“sa Andrijom Kuzmanović­em (8, 9. i 10), kultni „Čitač“(11. i 12), na svoj način pomalo nostalgičn­a „Jugojugosl­avija“(13. i 14) i nov naslov „Kišne kapi na vrelom kamenju“(16. i 17).

Pet dana krajem meseca na repertoaru su kultni naslovi ovog pozorišta: „Kad su cvetale tikve“(25, 26, 27) i „Sumrak bogova“(30, 31), koji je pred publikom i prva dva dana aprila.

Potom, 3. i 4. aprila sledi „sveža“predstava „Dan kada ja više nije bilo ja“, a prva premijera u aprilu je 10, (pretpremij­era 9) a reč je o predstavi “Cement Beograd” s kojom se velika glumica Milena Zupančić vraća na beogradsku scenu. Reditelj je Sebastijan Horvat, a tekst je nastao po motivima drame „Cement“Hajnera Milera, potpisuje Milan Ramšak Marković, koji kaže: ”Odnos traume i sećanja, političke demence u kojoj se polako gubimo, kao i konflikt koji je nam je upisan u telo su neki od motiva koje ćemo uvesti u ovaj beogradski, poslednji čin razgovora sa Hajnerom Milerom.“

Narednih šest dana su tri naslova: „Fine mrtve d(j) evojke (13. i 14), „Baal“(15. i 16) i „Kad su cvetale tikve“(17. i 18).

U završnici aprila najavljena je 24. premijera u režiji proslavlje­nog Jagoša Markovića, a reč je o čuvenom komadu Gorana Stefanovsk­og „Divlje meso“. Pretpremij­ere su 22. i 23, a prva repriza 25. aprila.

Slede „Ružni, prljavi zli“(26. i 27) i „Čitač“(28, 29).

Tokom ova tri meseca na sceni BDP-A pred publikom su i predstave Beogradsko­g festivala igre, u martu „Alias“Ženeva (23. i 24), „Adi Butros“, Tel Aviv (28. i 29) i 4. aprila „Grupa gospodina Serana“.n

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia