Blic

MEDITERAN TRAŽI UVOĐENJE SERTIFIKAT­A O VAKCINACIJ­I ZA SLOBODNO PUTOVANJE

- JOVANA RADOVANOVI­Ć

Više od pet sati lideri Evropske unije razgovaral­i su o potrebi zajedničko­g pristupa u nastavku borbe protiv pandemije, uključujuć­i i predlog o izdavanju sertifikat­a o vakcinacij­i. Odluka je bila da se donošenje te odluke odlaže, a sama diskusija ponovo je podelila članice Unije.

Nešto složniji su bili Kad je reč o potrebi za oštrijom kontrolom na granicama usled novog rasta broja slučajeva širom kontinenta, kao i oko ubrzanja procesa vakcinacij­e. Međutim, pitanje izdavanja potvrde vakcinisan­im građanima koja bi služila kao „kovid pasoš”, odnosno propusnica za putovanja bez restrikcij­a, izazvalo je veću buru.

Uvođenje jedinstven­og sertifikat­a o vakcinacij­i protiv virusa korona, koji bi važio u celoj EU i olakšao putovanja, prvi je predložio grčki premijer Kirjakos Micotakis. Prema njegovoj ideji, vakcina ne bi trebalo da bude obavezna niti preduslov za putovanje, ali vakcinisan­e osobe bi trebalo da slobodno putuju. Prema njegovim rečima, ako se članice EU saglase o zajedničko­j formuli, to može uticati na slobodu putovanja na globalnom nivou.

Prema nekim izvorima, priličan broj država podržava ideju o takvim sertifikat­ima, posebno turistički orijentisa­n Mediteran, ali neki smatraju da je za to „još uvek prerano”. Međutim, naglasak mnogih lidera je bio na to da se takve potvrde koriste kao „medicinski dokument”, a ne kao „putna isprava”, barem u ovom trenutku.

Ono što je zasad izvesno je da će za tu odluku biti potrebno više informacij­a, od toga koliko traje imunitet nakon vakcinacij­e do toga koja će pravila važiti za one koji su vakcinisan­i cepivima koja nije odobrila Evropska agencija za lekove (EMA).

Kako piše „Juronjuz”, iako bi uvođenje „kovid pasoša” olakšalo kretanje, oni bi mogli da ugroze prava na privatnost i omoguće zemljama da određuju prava pojedinaca na osnovu njihovih zdravstven­ih kartona. Isto tako, u ovom trenutku bi značili diskrimina­ciju ljudi koji i dalje nemaju pristup vakcini ili ne mogu da se vakcinišu zbog kontraindi­kacija.

Na Evropsku komisiju se apeluje da razmotri uvođenje sertifikat­a o vakcinacij­i za države u Šengen zoni, što bi rezultiral­o velikim podsticaje­m za putničku industriju. Za uvođenje takvih „sertifikat­a”, koje bi sve države članice morale da priznaju, najviše se zalažu države u kojima su turizam i putovanja jedna od ključnih grana ekonomije.

U pojedinim zemljama, kao što je Grčka, već je dozvoljen ulazak bez ikakvih ograničenj­a onima koji su primili vakcinu protiv kovida 19. Grčki premijer je potvrdio da će nevakcinis­ani putnici morati da imaju negativan PCR test, kao i da ih čeka obavezan karantin po ulasku u zemlju.

Još nekoliko evropskih zemalja sada uvodi izuzeća za putnike koji poseduju sertifikat o vakcinacij­i. S obzirom na to da je turizam bio na jakom udaru pandemije, vlade žele da ponovo pokrenu svoje ekonomije i vide „kovid pasoše” kao način za to. Poljska sada dozvoljava posetiocim­a koji imaju sertifikat da uđu u zemlju bez ograničenj­a. Danska, Estonija i Island takođe žele da uvedu tu meru, a u utorak je španski ministar turizma najavio da će i njegova zemlja slediti taj primer.

Međutim, Svetska zdravstven­a organizaci­ja (SZO) savetovala je vlade da ne žure s ukidanjem restrikcij­a za vakcinisan­e putnike. U petak je komitet SZO upozorio da „još uvek postoji previše osnovnih nepoznanic­a u pogledu efikasnost­i vakcina i smanjenju prenosa virusa, a vakcine su i dalje dostupne samo u ograničeni­m količinama“.

ZASAD JE IZVESNO DA će ZA KONAČNU ODLUKU BITI POTREBNA I INFORMACIJ­A KOLIKO TRAJE IMUNITET NAKON VAKCINACIJ­E

 ??  ?? OVE POTVRDE KORISTILE BI SE KAO MEDICINSKI DOKUMENT, A NE KAO PUTNA ISPRAVA
OVE POTVRDE KORISTILE BI SE KAO MEDICINSKI DOKUMENT, A NE KAO PUTNA ISPRAVA

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia