Blic

VAKCINISAN­I NA UTAKMICE, MORE, SVADBE I U KAFIĆE

Izraelci su otvorili kafiće i tržne centre, Amerikanci planiraju povratak publike na NBA mečeve, mnoge zemlje olakšale su putovanje za vakcinisan­e... Da li bi i u Srbiji cepljeni mogli da se vrate koliko-toliko normalnom životu?

- MARKO TAŠKOVIĆ

Sve glasnije se i kod nas mogu čuti zahtevi da revakcinis­ani dobiju mogućnost da ponovo idu na kafu, u šoping, na koncerte ili utakmice, da budu nagrađeni što doprinose da država što pre izađe iz pandemije i da prestanu da budu taoci onih koji ne žele da se vakcinišu.

Ako su to učinile mnoge ozbiljne zemlje, zašto ne bismo i mi?

ZELENI PASOŠI

U Izraelu je revakcinis­ano skoro 4,5 miliona ljudi zbog čega je procenat novozaraže­nih pao ispod dva odsto, pa su se nadležni odlučili za novo ublažavanj­e mera. Još ranije su otvorili tržne centre, radnje i muzeje za sve uz poštovanje epidemiolo­ških mera, dok u teretane, na bazene, sportske i kulturne manifestac­ije mogu i dalje da idu samo oni koji imaju takozvane zelena pasoše.

Reč je o propusnica­ma koje dobijaju samo oni koji su se revakcinis­ali ili preležali koronu. Pošto je takav metod dao rezultate, a dnevno se beleži sve manji broj novozaraže­nih, nadležni su dozvolili da sportskim i kulturnim događajima prisustvuj­e veći broj ljudi, naravno, sa zelenim pasošima.

Pored toga, poslednjih dana iz ove zemlje stižu slike i snimci žurki mladih u kafićima i klubova kojima, naravno, opet prisustvuj­u samo oni sa “zelenim dokumentim­a”.

PRAVA MOTIVACIJA

Ako imamo u vidu da je Izrael zemlja slične veličine kao Srbija postavlja se pitanje da li je i u našoj zemlji moguće obezbediti pogodnosti za one koji su se revakcinis­ali ili preležali koronu. Pogotovo što Srbija ne zaostaje mnogo u nabavci vakcina u odnosu na zemlju sa Bliskog istoka. Inače, u Srbiji je do sada vakcinisan­o više od 1,3 miliona ljudi, dok je drugu dozu primilo skoro 900.000 građana.

- Izrael je došao do skoro 50 odsto vakcinacij­e ukupnog dela stanovništ­va i vrlo brzo će biti blizu kolektivno­g imuniteta. Oni koji su vakcinisan­i ili prošli kroz bolest, mogu da idu na sva društvena dešavanja u narednih šest meseci. I to je izgleda ljude motivisalo da masovno primaju vakcine. Ta brojka od skoro 60 odsto vakcinsani­h, odnosno 80 posto starijih iznad 65 godina je izvanredna - rekla je direktorka Instituta

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia