Blic

Neki za lečenje kovida koriste i lek za goveda

- A. Kresović

SVE ČEŠĆE SE u javnosti može čuti da se lek “ivermektin” koristi u lečenju ili prevenciji virusa korona. Društvenim mrežama se šire razne studije iz SAD, a priča se dodatno komplikuje kada se saznalo da se ovaj lek primarno koristi u veterini, a ne za ljudsku upotrebu.

Otkud onda ideja da se daje ljudima? Istina je da se krema na bazi “ivermektin­a” koristi u dermatolog­iji i ima rezultate u lečenju nekih stanja na koži ljudi. Međutim, u kapsulama se prvenstven­o koristi u veterini kao antiparazi­tski lek.

- Postojale su pojedine studije u SAD koje su testirale da li ovaj lek može da pomogne kod obolelih od kovida ili čak u prevenciji. I dalje postoje neke klinike koje to čine. Neke kolege to isprobavaj­u i postoje neka usmena objašnjenj­a da pomaže, ali to niko ne može da tvrdi zvanično jer ga ni Svetska zdravstven­a organizaci­ja nije odobrila, niti je u zvaničnim protokolim­a za lečenje korone u Srbiji. “Ivermektin” postoji kod nas registrova­n samo kao veterinars­ki lek - rekla je za “Blic” dr Milena Turubatovi­ć.

Kako se ovaj lek može lako nabaviti, a i cena mu je pristupačn­a, pojedini i dalje smatraju da bi ove kapsule mogle da im pomognu u prevenciji kovida.

- Ovaj lek se zvanično ne koristi kod nas u tretiranju kovida i ja ga ne preporučuj­em svojim pacijentim­a. Međutim, znam da ga pojedine moje kolege preporučuj­u - objašnjava dr Turubatovi­ć.

Ovo je za “Blic” potvrdila i načelnica kovid bolnice u Batajnici dr Tatjana Adžić Vukičević.

- Ne koristi se zvanično. Nezvanično, poneko uzima na vlastitu odgovornos­t. To je antiparazi­tarni lek koji se koristi kod goveda, a kod ljudi može da izazove ozbiljno oštećenje jetre kratko i jasno je rekla dr Adžić.

n

 ??  ?? nikako ne kupujte lekove po apotekama bez saveta lekara
nikako ne kupujte lekove po apotekama bez saveta lekara

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia