Blic

ZAJEČAR, KOSJERIĆ I PREŠEVO BIRAJU VLAST

-

U nedelju se u Zaječaru, Kosjeriću i Preševu održava se prvo odmeravanj­e snaga na političkoj sceni Srbije nakon prošlogodi­šnjih parlamenta­rnih izbora. Pobednici su, kako stvari stoje, osim u Preševu, unapred poznati, a deo opozicije ni godinu dana kasnije ne menja, čini se, neuspelu taktiku bojkot.

Glavni narativ ovog lokalnog takmičenja stranaka biće opipavanje pulsa pred redovne predsednič­ke i beogradske izbore zakazane za narednu godinu i moguće vanredne parlamenta­rne, s obzirom na najavljeno oročeno trajanje Vlade. Takođe, novi izostanak jednog broja opozicioni­h stranaka biće prilika za neke druge i lokalne partije i pokrete da se bolje pozicionir­aju u svojim sredinama.

Jedine opozicione opcije koje će učestovati na izborima u Zaječaru i Kosjeriću su DSS i POKS, koje su nedavno formirale koaliciju “Nacionalno demokratsk­a alternativ­a” (NADA), Zdrava Srbija Milana Stamatović­a i Srpska radikalna stranka (Kosjerić). Izostankom SPAS-A Aleksandra Šapića sa sve tri lokalne “utakmice”, okrnjena je i parlamenta­rna većina. SNS je jedina stranka koja je liste predala u svim pomenutim opštinama.

Izvršni direktor Cesida Bojan Klačar kaže za “Blic” objašnjava, s obzirom na bojkot jednog dela opozicije, koji su glavni razlozi za učešće drugog dela.

- Radi se o lokalnim izborima i uz jednog dobrog čoveka i relativno dobru kampanju, stranke mogu da pređu cenzus i da uđu u lokalnu skupštinu. Drugi razlog jeste povezan sa nekom vrstom priprema uoči sledećih nacionalni­h izbora. Posebno su važni za koaliciju DSS-POKS. Oni na ovaj način mogu da istestiraj­u kako birači gledaju na njihovo zajedničko pojavljiva­nje. Treći razlog leži u tome da oni pokušavaju da nađu svoju šansu za uspeh s obzirom da jedan deo opozicije ne izlazi na izbore - navodi on.

Vlast ide na još jednu pobedu, kaže Klačar. Šalju poruku da nema malih izbora i da na svim mora da se trijumfuje. Generalna nepoznanic­a za sve ove izbore su, navodi sagovornik “Blica”, lokalne grupe građana.

- Tu je dovoljno da postoji jedna niša kojoj se obraćaju, jedan ugledan čovek koji je vodi, jedna tema za koju se

BOŠKO NIČIĆ PREDVODI LISTU SNS, KOJA ZA POBEDU U JE APSOLUTNI FAVORIT ZAJEČARU, ALI U KOSJERIĆU

uhvate i mogu se naći u skupštini. Vrlo je teško predvideti njihov rezultat - objašnjava.

ZAJEČAR

Na lokalnim izborima u Gradu Zaječaru učestvuje ukupno devet izbornih lista. Apsolutni favorit u nedelju biće ona okupljena oko SNS - “Aleksandar Vučić - Za budućnost Zaječara”, koju predvodi aktuelni gradonačel­nik Boško Ničić. Zajedno sa SNS, u vlasti u ovom gradu učestvuje i SPS koji je takođe predao spisak kandidata za odbornike.

Lider jedne od lista je i dr Nenad Ristović, široj javnosti poznat kao lekar koji je predsednik­u Srbije Aleksandru Vučiću vratio Zlatnu medalju za zasluge u borbi protiv korona virusa, ističući da ne želi da je primi zato što su predstavni­ci SNS u ovom gradu “udarili na njega i njegovu porodicu”.

- Zato Vam medalju vraćam, da je dodelite njima ili nekome po meri i kriterijum­ima navedenih kriminalac­a, jer ni jedna medalja, pa ma bila ona i zlatna, ne može biti veća i viša od porodice - naveo je tada Ristović u otvorenom pismu koje je uputio predsednik­u.

Izborne liste:

1. „Aleksandar Vučić

- Za budućnost Zaječara”

2. Ivica Dačić SPS-JS

3. „Dr Dejan Krstić”

4. Dr Nenad Ristović - Pobeda

5. NADA za Zaječar Nacionalno demokratsk­a alternativ­a (POKS, DSS)

6. Zdrava Srbija - Milan Stamatović

7. „Montoja i Pravednici Dragan Stamenkovi­ć”

8. „Zaokret - Dosta je bilo hrabri ljudi”

9. Možemo bolje – Dragana Rašić”

PREŠEVO Najzanimlj­ivija izborna trka u nedelju biće održana u Preševu. Na izborima će učestvovat­i sedam lista. Koalicija srpskih stranaka okupljena je oko liste “Aleksandar Vučić – Za budućnost Preševa”.

Skupština opštine Preševo raspuštena je odlukom Vlade Srbije u decembru 2020. zbog toga što tri meseca zaredom nije održala nijednu sednicu. Uvedene su privremene mere nakon što su predstavni­ci “Pokreta za reforme” napustili lokalnu skupštinu i blokirali njen rad.

Klačar ističe da će biti zanimljivo pratiti kakav će rezultat ostvariti SNS.

- Imajući u vidu tu percepciju jednog dela albanskih birača da je aktuelni predsednik opštine Preševa Šćiprim Arifi i njegova stranka imala neku vrstu dobrih odnosa sa SNS. Albanska zajednica je politički podeljena, imaju nekoliko stranka i postoji veliki rivalitet između PDD-A i Alternativ­e za promene navodi on.

Izborne liste:

1. “Alternativ­a za promene – Šćiprim Arifi” 2. “Demokratsk­a partija Albanaca – Ragmi Mustafa” 3. “Partija za demokratsk­o delovanje – Ardita Sinani” 4. “Demokratsk­a unija Albanaca – Naser Aziri” 5. “Albanska demokratsk­a alternativ­a – Armend Aliju” 6. “Pokret za reforme – Sami Salihu” 7. “Aleksandar Vučić – Za budućnost Preševa”

KOSJERIĆ

U Kosjeriću, maloj opštini u Zlatiborsk­om okurgu na nedeljnim lokalnim izborima, učestvovać­e pet izbornih lista. Okosnicu aktuelne široke vladajuće koalicije čini SNS. SNS i SPS ovoga puta učestvuju na zajedničko­j listi.

Izborne liste:

1. “Aleksandar Vučić – Za budućnost Kosjerića – Ivica Dačić”

2. “NADA za Kosjerić - Miloš Jovanović - Dssrbije - Žika Gojković - POKS” 3. “Domaćini da pobede Milan Stamatović” 4. “Čisti ljudi za čist Kosjerić” 5. “Dr Vojislav Šešelj - Srpska radikalna stranka”.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia