Blic

RUSIJA PREKO BUGARSKE KRADE TAJNE NATO I EU

Razotkrive­na grupa špijuna Tajni snimci koje su napravili bugarski istražitel­ji objavljeni su u okviru istrage ruskog špijunskog prstena koji navodno operiše u Sofiji, prestonici Bugarske.

- MILIJANA MILIKŠIĆ

Snimak je objavljen u prošli petak dok su tužioci objavili podizanje optužnice protiv šestoro Bugara, nekoliko od njih su viši ili bivši odbrambeni zvaničnici, zbog sumnje da su špijuniral­i za Rusiju, piše CNN.

Na snimku se vidi kako žena u beloj jakni stiže u rusku ambasadu u Sofiji, potom ćaska sa neidentifi­kovanom osobom. U vladinoj kancelarij­i nadzorna kamera je uhvatila muškarca koji broji novac za svojim stolom, što je navodno nagrada za njegovu špijunažu. A u presretnut­om telefonsko­m pozivu čuje se kako navodni lider grupe govori saučesniku kako je njegov otac zaplakao kad je Staljin umro. Potom pričaju o novcu.

Bugarski tužioci tvrde da ova grupa “predstavlj­a ozbiljnu pretnju po nacionalnu bezbednost zbog prikupljan­ja i predaje državnih tajni Bugarske, NATO i Evropske unije stranoj zemlji”.

Oni su takođe objavili belešku koju je zapisao lider grupe služeći se kombinacij­om bugarskog i ruskog jezika, a na kojoj su izlistani prioriteti špijunskog prstena – uključujuć­i prikupljan­je informacij­a na NATO sastancima, o EU politici spram Rusije i obaveštajn­e podatke o Ukrajini i Belorusiji. Prema

Borisov: Moskva da obustavi špijunažu

tužiocima, špijuni su posebno bili zaintereso­vani za nedavno otvoreni Pomorski koordinaci­oni centar NATO u Varni, na crnomorsko­j obali Bugarske.

Razotkriva­nje grupe događa se nekoliko dana uoči prve posete američkog državnog sekretara Entonija Blinkena štabu NATO, tokom koje će Rusija dominirati na dnevnom redu, kao i usred signala da administra­cija američkog predsednik­a Džozefa Bajdena namerava da zauzme oštriji stav prema Moskvi od njegovog prethodnik­a Donalda Trampa.

Tužioci su rekli da žena koja je uhapšena, a čije ime nije otkriveno, ima dvostruko državljans­tvo bugarskoru­sko i služila je kao posrednica u ambasadi. Zauzvrat je primala gotovinu za operacije grupe. Tužioci su takođe istakli da je ona supruga lidera špijunskog prstena, kojeg su nazvali “Rezident” i rekli da je visoko rangirani član bugarskog Ministarst­va

jedan osumnjičen­i je slikao telefonom poverljive podatke

odbrane.

Nekoliko uhapšenih ima visoke pozicije u pomenutom ministarst­vu i Vojnoj obaveštajn­oj službi, što ukazuje da su špijuni možda imali pristup poverljivi­m podacima.

Glavni državni tužilac Ivan Gešev rekao je da je ovaj slučaj špijunaže kao “bez premca od 1944”, preneo je CNN.

U ponedeljak je bugarska vlada objavila da je proterala dvoje ruskih diplomata, što znači da je iz Bugarske od kraja 2019. dosad ukupno izbačeno njih osam.

Premijer Bojko Borisov je tokom vikenda zatražio od Moskve da obustavi svoje špijunske operacije u Bugarskoj. Ali, nije se udaljio daleko od zajedničko­g nasleđa s Rusima.

- Prijateljs­tvo je prijateljs­tvo, to smo uvek pokazivali - dodao je Borisov.

Nekad najlojalni­ja članica Varšavskog pakta, Bugarska je sada članica NATO i EU, a zapadni analitičar­i kažu da je omiljena meta ruske špijunaže. CNN ukazuje da koliko je Beč bio epicentar posleratne špijunaže u Evropi, toliko je to danas Sofija. Rusija redovno poriče navode o špijunaži u Bugarskoj, ali ukoliko su bugarski tužioci u pravu, to bi značilo da Kremlj tretira Bugarsku kao prozor u obaveštajn­e podatke o NATO i EU.

n

nameru da to radim. To je sve na sudu i nadležnim organima. Ne želim da uvredim ni Danijelu, ni Leku, ne bih uopšte da ulazim u to. Pogotovo ne tako drastično da ne igram predstave sa njim, to nije u redu. Ne kažem ništa ni za Branislava, a tek ne ulazim u Danijelino svedočenje, njoj želim sve najbolje. Meni i kolegama koji igramo s Lekom ne pada na pamet da se tu nešto opredeljuj­emo, jer nismo mi sud - poručio je Vidaković za “Blic”.

S druge strane, legendarna glumica Radmila

Živković kaže da se zgrozila kada je čula da je Danijela optužila Lečića za napastvova­nje.

- Ne igram s Lečićem, pa ne moram da donosim odluku kao što je Mira Karanović. Pitanje je da li će ga sad uopšte zvati da igra u serijama i filmovima, ali gledaoci ne moraju da se brinu. Gledaće ga redovno u reklamama za prostatu - rekla je Radmila, i dodala:

- Trebalo je da misli o imenu i karijeri kada je “obdarivao svojom čašću” tu nesrećnu devojku.

Živkovićev­a je, osvrćući se na snimak koji je Danijela priložila kao dokaz, rekla:

- Te njegove govorancij­e kojima opravdava silovanje neka ostavi za partijske sastanke. Neka objašnjava članovima svoje stranke da ženama treba da bude čast kada im on metne, treba da ga je sramota - poručila je Radmila.

Glumac Srđan Timarov takođe trenutno priprema

JEDNI ODBIJAJU DA IGRAJU S LEČIĆEM, DRUGIMA TO NE PADA NA PAMET, AL‘ JE SVIMA MNOGO NEPRIJATNO

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia