Blic

HOLANĐANIN VODI MEČ „ORLOVA“SA PORTUGALOM

- ALEKSANDAR PIJEVAC

Budući da će duel između Srbije i Portugalij­e biti jedan od derbija 2. kola kvalifikac­ija za SP, UEFA ništa nije prepustila slučaju. Za susret koji se igra u subotu od 20.45 časova na stadionu „Rajko Mitić“postavljen je Holanđanin Dani Makeli za glavnog arbitra. On je FIFA sudija od 2011. godine, a nalazi se na UEFA listi elitnih sudija.

“Posle Škotske sam rekao da je odigrao kao balerina, ali je sada Dušan odigrao majstorski”, kaže Stanislav Karasi. “Samo da ne podlegnemo euforiji, jer još ništa nismo uradili. Pobedili smo samo anonimne klince iz Irske”, upozorava Milan Živadinovi­ć.

Pa, dobar sam trener. Odgovor Dragana Stojkovića na konstataci­ju da je “pogodio sa izmenama” pokazuje koliko novi selektor puca od samopouzda­nja. Čak i kada je Piksi rekao da je “to samo šala”, svima je bilo jasno da u tome ima i dosta istine.

Međutim, u ovom trenutku najvažnije je da smo osvojili tri boda, što je bio imperativ i (pre)težak teret za neke od igrača. “Orlovi” su pobedom nad Republikom Irskom (3:2) startovali u kvalifikac­ijama za Svetsko prvenstvo i zato Stojkoviće­v debi mora da se proglasi uspešnim. Tri po tri i bićemo sve bliži Kataru.

Sa druge strane, igra nas nije oduševila. Mogli smo i morali mnogo bolje. Irci su, realno, druga liga evropskog fudbala i tim koji ne bi trebalo da nam bude glavobolja. Da ne pominjemo da nikako nismo smeli da primimo dva gola.

Šta nam je doneo novi početak i šta smo naučili u Piksijevih prvih 90 minuta.

TADIĆ KAPITEN

Posao kapitena nije da bira strane na početku meča u nosi traku oko ruke. Dušan Tadić je dan pred meč sa Ircima stavljen na veliki test, nakon što je Stojković rekao da “na terenu želi da vidi Tadića iz Ajaksa”. U prvih 30 minuta Tadić nije postojao na terenu. Držao se desne strane, uz samu aut-liniju, gde su ga Irci sa lakoćom izolovali. Gajić nije znao kako da mu pomogne i kapiten je kasnio sa loptama. Osetilo se i nestrpljen­je u njegovoj igri i znali smo da će do poluvremen­a da bude pokojnik ili pukovnik.

- Posle Škotske sam rekao da je Tadić odigrao kao balerina. Njegov problem je što je u Ajaksu navikao na jednu slobodnu igru, u kojoj mu je sve dozvoljeno. Sada je pokazao da je majstor. On je igrač brzih ideja i preciznih lopti. Pokazao je zube i zaigrao je kako treba za reprezenta­ciju. Igrao je za tim. Voleo bih da tako i nastavi protiv Portugala - rekao je legenda našeg fudbala Stanislav Karasi.

I, postao je pukovnik, kapiten pukovnik. Sa tri asistencij­e je razbio igru i samopouzda­nje Iraca i omogućio je Aleksandru Mitroviću da postane heroj nacije.

Sada je izvesno i da će protiv Portugala da igra na poziciji koja mu više odgovara, kao polušpic iza napadača.

VERA U MITROVIĆA Utisak je da Englezi imaju nešto protiv Mitrogola. Fulam je uradio sve kako bi uništio svog najboljeg igrača. Posle dva-tri prosečna meča i promašenog penala protiv Šefild junajteda, u londonskom klubu su odlučili da zaborave na njega. Na Mitrovićev­u muku, postao je tragičar penal serije protiv Škotske. Bukvalno, posle baraža, kao da je nestao sa lica zemlje. Sigurno je najteži udarac

(1)3 bio gubitak mesta u startnoj postavi “orlova”, kada je selektor Stojković prednost dao mladom Dušanu Vlahoviću. Srećom, Mitrović je Piksijevu odluku video kao motiv, a ne kao kaznu. Sa dva gola se izjednačio sa Stjepanom Bobekom (38 golova) i već u subotu može da postane naš najefikasn­iji fudbaler svih vremena. A budite sigurni da će biti starter protiv Portugala i ekipe.

- Pao je u formi i nije bilo čudno što ga je selektor ostavio na klupi. Nije ga bilo dugo i baš mi je drago što se vratio u jednoj ovako važnoj utakmici. On je jedan od (1) retkih koji mnogo bolje igra za reprezenta­ciju, nego za klub - smatra Karasi.

PIKSIJEVE IZMENE U PRAVOM TRENUTKU Često smo čuli stručnjake kako pričaju o kolegama da je neki trenere dobar strateg, da drugi zna da vodi ekipu, dok treći ubada u metu sa izmenama. E, pa Stojković je protiv Irske pogodio u centar. Kostić umesto ne

primetnog Mladenović­a, a onda u 62. minutu Mitrović i Maksimović ulaze umesto Đuričića i debitanta Račića. Desetak minuta kasnije, na semaforu je pisalo „Srbija 3, Irska 1“. Izmene su promenile rezultat, to je jasno kao dan. Da li su bili iznuđene? Sigurno da jesu, jer je selektor rekao da neće biti zadovoljan sa bodom. Stojkoviće­va sreća je što na klupi ima igrače koji mogu da promene sliku na terenu za 180 stepeni.

- Utakmica nije bila na visokom nivou i postigli smo tri gola iz tri prilike. Dobro je ponekad imati sreće. Ali, pričamo o Ircima. Plašim se da Mitrović i drugi naši fudbaleri protiv Portugala neće imati toliko prilika za gol. Rezultat je dobar kako smo igrali. Voleo bih da moja država igra na Svetskom prvenstvu 2022, međutim, ne smemo da dozvolimo da nas uhvati euforija što smo sa 3:2 pobedili neke anonimne klince iz Irske - rekao nam je bivši selektor Milan Živadinovi­ć.

SAČUVALI SMO SVEŽINU ZA PORTUGAL

Ne samo svežinu, već i taktiku. Portugalsk­i selektor Fernando Santoš neće imati šta da izvuče u svoju korist nakon što bude odgledao meč sa Irskom. Mitrović je odigrao pola sata koliko i Maksimović, Kostić jedno poluvreme, Milinković Savić i Lazović nisu ni ulazili u igru. A svi oni će da budu starteri u subotu.

- Čim sam pročitao sastav, bilo mi je jasno šta Piksi želi. Imao je malo vremena da radi sa igračima koji su stigli umorni od klupskih obaveza. Ovako je njih dosta sačuvao od dodatnih napora i sada može da se priprema za Portugal. Lično, u subotu očekujem mnogo više od našeg tima, očekujem da nam pokaže reprezenta­ciju kakvu je i obećao kada je došao na mesto selektora kaže Karasi.

Defanzivna trojka je ostavila najslabiji utisak. Irci, za razliku od Škota, vole da imaju loptu u nogama i prilično su opasni kada im se dozvoli da vode igru. Naša zadnja linija se sporo kretala, pa je tako najniži Mladenović ostavljen da pazi na Brauna, strelca prvog gola. Milenković i Pavlović su bili kao ukopani. A onda se dogodila početnička greška Stefana Mitrovića. Umesto da loptu pošalje nebu pod oblake, hteo je da loptu vrati golmanu Dmitroviću, što je Kolins iskoristio.

- Eto zašto ne smemo preko noći da se odričemo najiskusni­jih fudbalera. Nije to politika, pa da tražimo nove. Ovo je fudbal, što si iskusniji, više vrediš. Propustili smo priliku da dokusurimo rivala i došli smo u stani-pani situaciju. Ponoviću, dobro je što nam se to dogodilo protiv Iraca, a ne protiv Portugala. Ljudi, ovo je tek početak, ništa nismo završili posle 90 minuta - dodao je Živadinovi­ć.

Zaključak je da se selektor Stojković kockao, ali i da se kocka isplatila. Odbrana je i dalje najslabiji deo tim i protiv Irske nismo videli napredak. Problem je što defanzivci nisu dobijali pomoć igrača sa sredine terena, ali to će se promeniti kada startuju Maksimović i Gudelj.

Iako Piksi ne želi da priča o sastavu, sigurni smo da ćemo u subotu da vidimo pet ili šest novih igrača. Pre svih, mislimo na Mitrovića, Kostića i Lazovića. Videćemo i da li je Stojković čuvao Sergeja Milinković­a Savića ili još radi na razbijanju SMS šifre.

U svakom slučaju, meč sa Portugalom bi trebalo da bude meč za uživanje.

- Mislim da je vreme da im se revanširam­o za poraze u prethodnim mečevima. Ronaldo se ispromašiv­ao protiv Azerbejdža­na, ali on je fudbaler trenutka, fudbaler motivacije. Dosta smo gubili od Portugala i sada imamo priliku da se osvetimo - zaključio je Stanislav Karasi.

Plašim se samo da Mitrović i drugi naši fudbaleri protiv Portugala neće imati toliko prilika za gol. Imali smo sreće protiv Republike Irske

Drago mi je što se Mitrović vratio u važnoj utakmici. On je jedan od retkih koji mnogo bolje igra za reprezenta­ciju, nego za klub

n

 ??  ??
 ??  ?? živadinovi­ć kaže da smo postigli tri gola iz tri prilike i da smo imali dosta sreće
živadinovi­ć kaže da smo postigli tri gola iz tri prilike i da smo imali dosta sreće
 ??  ?? karasi je sada pohvalio tadića i mitrovića
karasi je sada pohvalio tadića i mitrovića
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? strelci: dušan vlahović i aleksandar mitrović
strelci: dušan vlahović i aleksandar mitrović
 ??  ?? milenković sa portugalom mora bolje nego sa ircima
milenković sa portugalom mora bolje nego sa ircima

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia