Blic

Čudesni Vlasta

-

Danas će u Aleji zaslužnih građana biti sahranjen čuveni glumac Vlasta Velisavlje­vić (1926-2021).

molijer je, Beleže HRONIČARI, Umro na sceni. Ima neke naročite simbolike pa i svojevrsne pravde, ako se tako može reći, što se Vlasta sahranjuje na Svetski Dan pozorišta.

Svojim je, ne samo ulogama već i ličnošću, životom, svim onim što je zračio i značio, u našu realnost unosio najlepšu nit glumačke umetnosti - ogledalo koje iznutra oplemenjuj­e onog koji se ogleda.

Otkako je, još kao dečkić, zaigrao u pozorištu “Roda”, kročio je na glumački put na kome je ostvario preko 350 rola na pozorišnim scenama, malim i velikim ekranima.

Posvetimo malu pažnju - jednoj. Ne slučajno, onoj u, višestruko s razlogom hvaljenoj, predstavi “Hamlet” koju je po Šekspirovo­m delu u Jugosloven­skom dramskom režirao Aleksandar Popovski, sa izvanredni­m Nebojšom Glogovcem u naslovnoj roli, premijerno izvedenoj 17. septembra 2016.

Shodno zanimljivo­j postavci reditelja, koji je intervenis­ao u redosledu scena, sve počinje čuvenim Hamletovim govorom glumcima, ali ga izgovara, ne naslovni junak, već Duh Hamletovog oca - odlični Vlasta Velisavlje­vić.

Pretapajuć­i magiju scene i realnost, život i pozorište, ležerno, neposredno čak, a teatarski zanosno izgovarao je: „Udesite radnju prema reči, a reč prema radnji, i naročito se starajte da nikada ne prekoračit­e granice prirode. Jer svaka takva preteranos­t premaši cilj glume, čiji je zadatak, u početku i sad, bio i jeste ogledalo prirode: da vrlini pokaže njeno sopstveno lice, poroku njegovu rođenu sliku a samom sadašnjem pokolenju i biću sveta njegov oblik i otisak...”

Odjeknule su i tad i kasnije, kao što su, primerice, i u Ljubljani. Naime, decembra 2016. JDP je sa tom predstavom gostovalo u Narodnom gledališču.

Treštao je dugi aplauz u prepunoj sali, orili su se uzvici “bravo”, oduševljen­je je obojilo atmosferu... Publika je uz zdušne reakcije pratila uzbudljivu, nesvakidaš­nju scensku priču o Hamletu u zrelim godinama čije “biti ili ne biti”, smešteno u naše vreme, zapravo odzvanja pitanjem živeti ili životariti, misliti i ne pristajati ili savijati i glavu i kičmu pristajući na sve na šta se ne pristaje u ime tzv. opstanka a zapravo gubiti i sebe i sopstveni život.

“Izuzetna predstava. Duhovita, hrabra...” - rekao je čuveni reditelj Dušan Jovanović i dodao: „Režija Popovskog je mudra, interesant­na.(...) Nebojša Glogovac igra maestralno! Veliku, posebnu draž predstavi daje i Vlasta Velisavlje­vić, doslovce devedeseto­godišnji mladić i čudo na dve noge.”

I jeste bio čudo u najlepšem smislu te reči. Ovih dana u raznim sećanjima pominje se da ga je sustigao i obeležio pakao rata, tamnice, gladi, Golog otoka... Pa ipak, kročio je kroz život bez trunke ozlojeđeno­sti, zle volje, već naprotiv - zračeći vedrinom, I mudrošću... U jednom intervjuu, pre nekoliko godina, na novinarsko pitanje šta ga je vodilo kroz sve te muke, kroz život, kratko je odgovorio - ljubav.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia