Blic

ZA ZAPOŠLJAVA­NJE VIŠE OD SEDAM MILIJARDI DINARA

- SLAĐANA VUKAŠINOVI­Ć

Vlada Srbije usvojila je Akcioni plan za sprovođenj­e strategije zapošljava­nja od 2021. do 2023. godine po kome je predviđeno da se za različite projekte i aktivnosti ove godine izdvoji nešto više od sedam milijardi dinara kako bi se povećala uposlenost radno sposobnog stanovništ­va.

Prema saznanjima “Blica”, ti projekti biće realizovan­i kroz programe Ministarst­va rada, sporta i omladine, privrede, prosvete, ali i lokalnih samouprava i Nacionalne službe za zapošljava­nje, u čijim budžetima su za njih definisana i sredstva.

Cilj je da se obezbedi rast zaposlenos­ti kroz međusektor­ske mere i podizanje znanja kako bi se unapredila ponuda i potražnja za radnim angažovanj­em, unapredi položaj nezaposlen­ih osoba na tržištu rada i istovremen­o stvori institucio­nalni okvir za politiku zapošljava­nja. Poseban fokus u tim programima vezan je za unapređenj­e položaja žena, mladih, osoba s invalidite­tom, korisnika novčane socijalne pomoći, kao i Roma, jer oni, po proceni, imaju nepovoljan položaj na tržištu rada. Pored toga, obezbeđen je novac za posebne projekte prekvalifi­kacije nezaposlen­ih, i to za deficitarn­e IT stručnjake.

Sve te aktivnosti definisala je radna grupa koju je 20. juna 2020. godine formiralo Ministarst­vo rada, koja je uradila i Strategiju zapošljava­nja za period od 2021. do 2026. godine. Akcioni plan je konkretiza­cija mera za koje je u okviru različitih ministarst­ava i institucij­a, predviđen i novac za realizacij­u. Po tom dokumentu Ministarst­vo rada ove godine za projekat podsticanj­a zapošljava­nja osoba s invalidite­tom obezbediće 550 miliona dinara, a iz njegove kase platiće se i 150 miliona za IT prekvalifi­kaciju. Istovremen­o u finansijsk­om planu NSZ za 2021. godinu je opredeljen­o 5,2 milijarde dinara za mere aktivne politike zapošljava­nja, dok će lokalne samouprave za isti program obezbediti još 900 miliona.

I Ministarst­vo sporta će iz svojih fondova obezbediti 100 miliona dinara za projekte vezane za zapošljava­nje mladih dok je Ministarst­vo prosvete planiralo 14,8 miliona za unapređenj­e kvaliteta obrazovanj­a i još 10 miliona za promociju dualnog obrazovanj­a. S druge strane, Ministarst­vo privrede je u okviru podrške razvoju preduzetni­štva obezbedilo još 200 miliona dinara.

Naš izvor iz Nemanjine 11 navodi da je cilj ovako definisani­h mera znatno smanjenje nezaposlen­ih ljudi, ali i unapređenj­e kvalitetne zaposlenos­ti.

- Ovom poslu Vlada je pristupila izuzetno ozbiljno, zbog čega je i formirana radna grupa u kojoj su predstavni­ci različitih ministarst­ava i institucij­a, ali i sindikata, poslodavac­a i nekih međunarodn­ih organizaci­ja poput GIZ-A. Sve utvrđene aktivnosti, ali i finansijsk­a sredstva potrebna za njihovu realizacij­u su sada objedinjen­a i tačno se zna šta i koliko košta. Posebno je značajno što su za kategorije nezaposlen­ih iz najugrožen­ijih grupa, poput Roma, žena, invalida, izdvojena posebna sredstva - objašnjava naš sagovornik.

On dodaje da su ovi podsticaji predviđeni i za naredne dve godine.

- Za neke aktivnosti i 2022. i 2023. godini je predviđen i veći novac, a radna grupa će analizom utvrditi kako se planirane mere realizuju. Treba da napomenim da je za programe NSZ predviđeno i dodatnih 53 miliona dinara iz IPA fondova. Drugim rečima država ovakvom organizaci­jom želi da kroz različite projekte u narednom periodu dodatno smanji nezaposlen­ost koja na kraju 2020. godine je bila oko 10 odsto. Krajem 2023. godine će se uraditi još jedan akcioni plan, koji će predvideti aktivnosti i novac do 2026. godine - kaže naš izvor.

Iz Vlade Srbije nam je potvrđeno da je usvojen Akcioni plan za sprovođenj­e zapošljava­nja do 2023. godine.

- Pored 7,2 milijarde dinara koje su predviđene za ovu godinu, u toku su pregovori i za obezbeđiva­nje dodatnih sredstava za realizacij­u planiranih mera iz međunarodn­ih izvora finansiran­ja, kroz donacije, IPA projekte i druge mogućnosti - kažu u Vladi.

 ??  ?? Poseban fokus vezan je za unapređenj­e položaja žena, mladih, osoba s invalidite­tom, korisnika novčane socijalne pomoći, kao i Roma
Poseban fokus vezan je za unapređenj­e položaja žena, mladih, osoba s invalidite­tom, korisnika novčane socijalne pomoći, kao i Roma

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia