Blic

OVO JE ROBIJEV AZERBEJDŽA­N

Prosinečki je postavio ovu reprezenta­ciji dok je bio selektor. Mislim da je 80 odsto ekipe iz njegovog perioda, smatra naš bivši golman koji je karijeru završio u Nefčiju.

- ALEKSANDAR PIJEVAC

Na svaki pomen Azerbejdža­na i fudbala prva asocijacij­a je Gurban Gurbanov, noćna mora za Srbiju i Crnu Goru. Gurbanov nas je zaustavio na putu do Evropskog prvenstva 2004. godine i “pomogao” je Dejanu Savićeviću da batali selektorsk­o mesto i okrene se predsednik­ovanju.

Međutim, tadašnji Azerbejdža­n i današnji nemaju ni dodirnu tačku, rekao nam je Boban Bajković, bivši golman Crvene zvezde, koji je karijeru završio u Nefčiju iz Bakua.

- Ma, to vam je kao nebo i zemlja. Azerbejdža­n je tada bio tek na početku, da tako kažem, tek su bili učili da igraju fudbal. Tada su nas upropastil­i, iako smo imali bruka ekipu. Ali, takve se stvari dešavaju, nadam se nama nikada više - kaže za “Blic” Boban Bajković.

Ispostavić­e se da smo im na kraju “pomogli” u fudbalskom razvoju?

- U šali, da. Međutim, oni puno ulažu u fudbal. Znam da je našima tada smetala trava, a sada su im svi tereni kao tepih. Nemaju problema sa finansijam­a i fudbaleri se trkaju da dođu u Azerbejdža­n. Tu je i Karabag, koji je imao dosta uspeha u Evropi. Gurban Gurbanov je njihov trener već dugo. Izuzetno je cenjen u Azerbejdža­nu zbog svega što je uradio za reprezenta­ciju i fudbal.

Isto možemo da kažemo i za Roberta Prosinečko­g, koji je bio selektor Azera od 2014. do 2017?

- Ovo je Robijeva reprezenta­cija. Mislim da je 80 odsto aktuelnih igrača on uveo u reprezenta­ciju i naučio ih svemu. Pričao mi je koliko u Azerbejdža­nu vole fudbal i da za svoj nacionalni tim igraju sa milion odsto. Fanatični su kada je država u pitanju. I zato sa njima nije lako. Pamtim kako su pobedili Češku sa 1:0 i igrali 0:0 u Norveškoj i Hrvatskoj. Sve je to Prosinečki postigao.

Utisak je da Azerbejdža­n svaki meč završava sa 0:0?

- Tako oni igraju, na bod od prvog minuta. Znaju koliko vrede i koliko mogu, i taj bod im je kao kuća. Tvrdi su dozlaboga i ne možeš gol da im daš. Videli ste kako je bilo sa Portugalom? Samo 1:0! Do pre desetak godina, Portugalci bi dobili sa sedam ili osam golova razlike. Ali, više ne. Disciplino­vani su, slušaju selektora i ne improvizuj­u. Da me ne rezumete pogrešno, mi smo svetlosnu godinu kvalitetni­ji i bolji, međutim to ne znači mmogo kada igrate u Bakuu. Pa, Luksemburg je pobedio Irsku u Dablinu, tako da je u našoj grupi sve moguće. Ipak, pobeda u Azerbajdža­nu donosi tri boda bez kojih ne možemo direktno u Katar. Savet za selektora? - Sviđa mi se Piksijeva Srbija. Podmladio je tim, napravio dosta promena i sve mi je dobro. On je bio igračina i to fudbaleri osećaju. Uspeo je da napravi odnos sa reprezenta­tivcima i sada možemo da igramo samo bolje. Kako sa Azerbejdža­nom? Ključ je da ih otvorimo u prvih 15 minuta. Ako to uradimo, biće 3:0, 4:0 za nas. Igrači ne smeju da dozvole da im misli odlutaju. Srećom, imamo dobre fudbalere i verujem u našu sigurnu pobedu. Vidite, Azerbejdža­n baš teško postiže golove, ali ako, ne daj bože, povede sa 1:0, onda će da bude svašta. Zato ne smemo da ih potcenimo, jer bez trijumfa u „malim mečevima“nema ni SP - sumirao je Bajković. 

Robert Prosinečki je od 2015. do 2017. godine vodio Azerbejdža­n na 21 meču, od kojih se pamti remi sa Hrvatskom i pobeda nad Norveškom od 1:0.

 ??  ?? mahir emreli zaustavlja portugalca rubena neveša
mahir emreli zaustavlja portugalca rubena neveša
 ??  ?? bajković kaže da mu se sviđa kako igraju piksijevi „orlovi“
bajković kaže da mu se sviđa kako igraju piksijevi „orlovi“

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia