Blic

Specijaliz­ovana krivica

- MARKO TAŠKOVIĆ novinar

Neće na ovim prostorima biti bolje dok svi ratni zločinci tokom devedeseti­h godina ne budu iza rešetaka – rečenica zbog koje je i osnovan sud u Hagu pre više od dve decenije dobijala je na značaju više puta u prethodnom periodu.

Najviše, nažalost, kada su osvedočeni krvnici Ante Gotovina, Naser Orić i Ramuš Haradinaj zgrabili oslobađaju­će presude u istom tom Haškom tribunalu. Nakon 24 godina rada sud u Hagu je zatvoren umesto svih zločinaca.

Prestao je sa radom 2017. godine neobavljen­a posla. Sa tim nije mogao da se pomiri najpre srpski narod, a onda ni sve nacije u ovom regionu međusobno. Da li zbog griže savesti ili čega već, ali međunarodn­i zvaničnici dosetili su se da u Hagu osnuju i takozvana Specijaliz­ovana sudska veća i Specijaliz­ovano tužilaštvo za zločine na Kosovu i Metohiji od 1. januara 1998. godine do 31. decembra 2000. godine. Srpski rečeno, sud za zločine OVK-A. I taj sud u Hagu je ponovo počeo „jako“. Pritvoreni su donedavni predsednik Kosova i politički vođa OVK Hašimtači, njegova desna ruka Kadri Veselji i ostali... Naučena je, čini se, i lekcija iz slučaja „Haradinaj“, pa se žrtve, svedoci i dokazi o zločinima „Zmije“i drugova znatno bolje čuvaju.

Sud ima redovnu i otvorenu komunikaci­ju sa žrtvama i svedocima. Sve to ukazuje da će ovaj haški sud biti ako ništa ozbiljniji od prethodnog.

Dokaz za to je i najnovija informacij­a da je sud doneo odluku da su svih devet zatočenika logora OVK u Vitini žrtve ratnih zločina, što je deo sudskog postupka protiv Tačija,veseljija i ostalih. Takođe, protiv njih je pokrenut i postupak za jezivi masakr u Starom Gracku, gde je ubijeno čak 14 Srba dok su žnjeli pšenicu na svojim njivama. Pored toga, Tači i njegova grupa se sumnjiče za skoro 100 ubistava... Čini se, hiljadu razloga da svi ljudi dobre volje još jednom, makar naivno, veruju da OVK zločinci neće proći u Hagu kao jedan od njih Haradinaj koji je već dva puta oslobođen od krivice za ratne zločine u holandskom gradu. U suprotnom postavlja se pitanje za šta su to specijaliz­ovana sudska veća i tužilaštvo u Hagu?

Neće na ovim prostorima biti bolje dok svi ratni zločinci devedeseti­h godina ne budu iza rešetaka

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia