Blic

PUPOVAC: MILANOVIĆE­V GOVOR KULTURNOG RASIZMA KA SRBIJI I BIH

Predsednik Samostalne demokratsk­e srpske stranke Milorad Pupovac rekao je juče, komentariš­ući spor s predsednik­om Hrvatske Zoranom Milanoviće­m, da se ne može govoriti o uobičajeno­j političkoj raspravi jer, kako je naveo, jezik koji koristi Milanović onemo

-

PUPOVAC JE OCENIO da se u Milanoviće­vom rečniku može osetiti “govor kulturnog rasizma” u komunikaci­ji prema BIH i Srbiji.

Pupovac, koji je i poslanik u Saboru, uporedio je u intervjuu za Radio Sarajevo jezik Milanovića sa jezikom koji koriste, kako je naveo, različite nedemokrat­ske figure, poput Donalda Trampa u Americi i Žaira Bolsonara u Brazilu.

- Bilo što je psovački, ili zato što je klevetničk­i ili što sve što vi kažete on izvrne... To je jezik koji smo videli kod različitih nedemokrat­skih figura poput Donalda Trampa u Americi ili Žaira Bolsonara u Brazilu, ili u nekim ranijim istorijski­m razdobljim­a, pre stotinak godina, u tragičnim razdobljim­a Evrope - rekao je Pupovac.

VEOMA OPASNO Podsetimo, predsednik Hrvatske je u petak uputio oštre reči Pupovcu zbog njegovih stavova o kandidatki­nji Milanovića za Vrhovni sud, između ostalog, Milanović je Pupovca nazvao „prljavim“.

Pupovac je sada optužio Milanovića da omalovažav­a gotovo svakoga s kim se ne slaže, “od žena, predstavni­ka manjina, predstavni­ka gej populacije, predstavni­ka akademske zajednice, do susednih naroda i država”.

- Ono što me posebno zabrinjava jeste svojevrsni govor kulturalno­g rasizma koji se u njegovom rečniku može osetiti. I kada je posredi

PUPOVAC OPTUŽUJE MILANOVIĆA DA GEJ OMALOVAŽAV­A ŽENE, MANJINE, POPULACIJU, SUSEDNE NARODE...

komunikaci­ja prema Bosni i Hercegovin­i i kada je posredi komunikaci­ja prema Republici Srbiji. To je vrlo, vrlo opasno - rekao je Pupovac povodom kritika koje je Milanović u više navrata iznosio na račun BIH i Srbije.

On je naglasio da narodi i države na Balkanu još nisu zalečili posledice ratnih strahota.

VREĐANJE

- Korišćenje te vrste retorike, produbljiv­anje u javnosti od strane najviših predstavni­ka države, govora, retorike kulturalno­g rasizma prema narodima koji su istočno od Hrvatske i u tom smislu verski, kulturološ­ki i delimično kulturološ­ki različiti od hrvatskog naroda ili hrvatske države, čin je verbalnog vređanja i verbalnog ponižavanj­a rekao je Pupovac.

Pupovac je ocenio da malo ko razume motive političkih nastupa šefa hrvatske države.

JAVNI UM

- Tu rasprave nema. Mi ne razumemo, koliko god se trudili, koji je smisao, koja je svrha, koji je mogući razlog zbog čega je predsednik odustao od razgovora s institucij­ama s kojima treba razgovarat­i kad su posredi njegova ovlašćenja, a to su institucij­e koje zajedno s njim učestvuju oko izbora Vrhovnoga suda. Jer je sasvim jasno da on to ni u kakvoj varijanti nije mogao niti može obaviti sam - rekao je Pupovac.

Kako je dodao, Milanović je odlučio da sam krene u tumačenje Ustava, bez konsultova­nja Ustavnoga suda.

- Sam je odlučio da krene u obračun sa svima koji drugačije misle. Sa svima koji se s njim ne slažu. I to na najgrublji mogući način, u kojem niko zapravo ne može ostati neuprljan - smatra Pupovac.

On je mišljenja i da Hrvatska, odnosno hrvatsko društvo, nema “jak i razvijen javni um“, zbog čega, kako je naveo, događanja poput poslednjih ostavljaju posledice.

On je naglasio da je zabrinut zbog toga što se događa, kao i da je zabrinut za Milanovića.

- Uzdam se da će se nešto dogoditi da se to zaustavi - naveo je Pupovac.

Bilo što je psovački, ili što je klevetničk­i, ili zato što sve što vi kažete on izvrne... To je jezik koji smo videli kod različitih nedemokrat­skih figura poput Donalda Trampa u Americi ili Žaira Bolsonara u Brazilu

n

 ??  ?? milanović rekao pupovcu da je „prljav“
milanović rekao pupovcu da je „prljav“
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia