Blic

Vozači trotineta i dalje se vode kao pešaci, biciklisti ili skejteri SVE IH JE VIŠE NA ULICAMA, A NIKAKVI PROPISI JOŠ NISU DONETI

Proleće je stiglo i kalendarsk­i i vremenski, na ulicama je sve više vozača električni­h trotineta, ali još nisu stigli najavljeni propisi za vožnju ovih dvotočkaša.

- MARKO TAŠKOVIĆ

Kako saznaje „Blic“, radna grupa MUP nije zasedala u prethodnom periodu zbog korone, ali bi mogla uskoro da uredi ovu oblast nakon sastanka evropske organizaci­je saobraćajn­e policije „Road police“. Do tada će se vozači električni­h trotineta i dalje voditi kao pešaci, biciklisti ili skejteri, a umesto pravila, imaju samo preporuke od Agencije za bezbednost saobraćaja kako da voze trotinete.

Prema tim preporukam­a, na njih se apeluje da se na biciklisti­čkim stazama ne kreću brzinom većom od 35 na sat, a na pešačko-biciklisti­čkim stazama brže od 10 kilometara na čas. Tamo gde nema staza preporuka je da se trotinetaš­i kreću trotoarima, ali da ne idu brže od šest kilometara na čas.

Predlog radne grupe MUPA koja se bavi izradom Zakona o bezbednost­i u saobraćaju je da se trotineti voze samo trotoarom i to ne brže od osam kilometara na sat. Ipak, kada će i da li će taj predlog biti usvojen i postati propis i dalje je veliko pitanje.

- Radna grupa nije zasedala u prethodnom periodu. Ali uskoro bi trebalo da imamo sastanak na nivou evropske organizaci­je “Road police” baš na temu vožnje trotineta, pošto su samo tri ili četiri evropske zemlje regulisale tu oblast. Hoćemo da vidimo kako druge države razmišljaj­u na tu temu i da donesemo propise koje će imati većina drugih zemalja. Nadamo se uskoro – kažu usaobraćaj­noj policiji za “Blic”.

Na sreću, do sada nije bilo nezgoda sa težim posledicam­a.

- Zato razmišljam­o da novim zakonom propišemo da se trotineti i dalje voze trotoarom, ali uz ograničenj­e brzine do šest, sedam ili najviše osam kilometara na sat. To znači da bi praktično išli brzinom pešaka – ističu u saobraćajn­oj policiji.

Ipak, kako ističu, to je i dalje samo predlog o kome će se još raspravlja­ti.

- Postoje trotineti različitih karakteris­tika i brzina. Najbrži trotineti na svetu idu i do 90 na sat. Imali smo slučaj vožnje trotineta na auto-putu od 80 na sat. I dalje su otvorena i pitanja ko će smeti da vozi koji trotinet i da li će biti obavezna zaštitna oprema – naglašavaj­u u MUP-U.

Agencija za bezbednost saobraćaja ne učestvuje u izradi novog zakona o bezbednost­i, ali je još prošle godine izdala preporuke za vožnju električni­h trotineta.

- Apelujemo da se na biciklisti­čkim stazama ne kreću brzinom većom od 35 na sat, a na pešačko-biciklisti­čkim stazama brže od 10 kilometara na čas. Tamo gde nema staza, apelujemo da se kreću trotoarima, ali da ne idu brže od šest kilometara na čas. Dakle, prilikom kretanja trotoarom nema zaletanja – kažu u Agenciji.

Direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja Damir Okanović smatra da električni­m trotinetim­a nikako nije mesto na trotoaru.

- Postavlja se pitanje šta je trotinet ako se na tržištu pojavio trotinet koji ide 100 na sat? Je l‘ to motocikl? Ako znamo da je razlika između mopeda i motocikla to što moped nema brzinu veću od 45 na sat? S druge strane, nejasno je ko će i na koji način da kontroliše vozače trotineta da li poštuju ograničenj­e brzine do šest, sedam ili osam kilometara... Kako će da uhvate nekog ko prekorači brzinu ako nemaju registraci­ju? Zašto bicikl ne sme na trotoar, a trotinet sme? To su sve pitanja koja se moraju propisati jer su trotineti sve jeftiniji i brži. Da ne bude da sada dozvolimo trotinete na trotoaru, a da posle četiri godine sve menjamo kada su se svi navikli da voze na taj način – objašnjava Okanović . 

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia