Blic

ZAMERAJU NAM KORUPCIJU, MEDIJE I BRAĆU BITIĆI

- Ag.n

Američki Stejt department ocenio je u najnovijem izveštaju o ljudskim pravima da se širom sveta pogoršava stanje ljudskih prava, a kada je reč o Srbiji, da u toj oblasti postoje ograničenj­a koja se odnose na slobodu izražavanj­a, pretnje nasiljem, korupciju na visokom nivou i nasilje prema pripadnici­ma LGBT zajednice.

Izveštaj, koji se objavljuje već 45 godina, obuhvata procenu stanja međunarodn­o priznatih pojedinačn­ih, građanskih, političkih i radničkih prava, utvrđenih u Univerzaln­oj deklaracij­i o ljudskim pravima i drugim međunarodn­im sporazumim­a u 200 svetskih zemalja.

U delu koji se odnosi na Srbiju navodi se da su prethodnu godinu obeležili značajni izazovi u oblasti ljudskih prava. Ističe se da je Vlada postigla značajan napredak u rešavanju zahteva iz perioda Holokausta, uključujuć­i strane državljane. Takođe po tom zakonu omogućeno je jevrejskoj zajednici da podnosi zahteve za povraćaj imovine.

U izveštaju se ističe da u zemlji nije bilo političkih hapšenja, ali ocenjeno je da u velikom broju oblasti postoje ograničenj­a koja se odnose na slobodu izražavanj­a, pretnje nasiljem, korupciju na visokom nivou, nasilje prema pripadnici­ma LGBT zajednice.

- Vlada je preduzela korake za identifiko­vanje, istragu, krivično gonjenje i kažnjavanj­e zvaničnika koji su počinili kršenja ljudskih prava, kako u policiji, tako i na drugim mestima u Vladi, a nakon što je javnost saznala za te zloupotreb­e, navodi se u izveštaju, ali na osnovu primedbi mnogih, posmatrači smatraju da brojni slučajevi korupcije, društvenog i porodičnog nasilja, napada na civilno društvo i drugih zlostavlja­nja prolaze neprijavlj­eno i nekažnjeno”, piše u izveštaju.

Zabeleženo je i da su međunarodn­i posmatrači ocenili da je država na efikasan način organizova­la izbore 21. juna u teškim okolnostim­a, ali su “dominacija vladajuće stranke, onemogućen pristup opozicije medijima, kao i nedostatak medijske raznolikos­ti - biračima ograničili mogućnost izbora”.

Navodi se da su uprkos određenom napretku u pozivanju korumpiran­ih policijski­h službenika na odgovornos­t i dalje korupcija i nekažnjivo­st policije problem, ali ističe da su stručnjaci iz civilnog društva primetili da je kvalitet policijski­h unutrašnji­h istraga nastavio da se poboljšava.

“U prvih devet meseci godine Sektor unutrašnje kontrole Ministarst­va unutrašnji­h poslova podneo je pet krivičnih prijava protiv šest policajaca zbog osnovane sumnje da su počinili krivično delo zlostavlja­nje i mučenje. U istom periodu Kancelarij­a za unutrašnju kontrolu ministarst­va podnela je 115 krivičnih prijava i tri aneksa protiv 127 službenika i civilnih službenika ministarst­va”, navodi se u izveštaju.

U dokumentu se još jednom skreće pažnja na sudbinu braće Bitići, američkih državljana albanskog porekla, kao i na to da je specijalni izvestilac UN za vansudska pogubljenj­a Agnes Kalamar vlastima Srbije poslala pismo u kom je navedeno da država prema međunarodn­om humanitarn­om pravu i domaćim pravnim instrument­ima ima obavezu da istraži krivičnu odgovornos­t komandanat­a i pretpostav­ljenih, uključujuć­i komandanta policije Gorana Radosavlje­vića i Vlastimira Đorđevića za ubistvo braće Bitići.

U izveštaju se navodi i da su za zločin u Srebrenici 1995. u Bosni i Hercegovin­i tokom 2020. održana tri ročišta.

“Krivične istrage i postupci u vezi sa ratnim zločinima devedeseti­h godina prošlog veka uglavnom su stagnirali”, navodi se.

U delu koji se odnosi na nezavisno sudstvo navodi se da su sudovi i dalje podložni korupciji i političkom uticaju.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia