Blic

Sramota SLALI LAŽNE PONUDE ZA RONALDOVU TRAKU

Zloupotreb­ili humanitarn­u licitaciju za lečenje malog Gavrila

- MARKO TAŠKOVIĆ

Humanitarn­a licitacija za kapitensku traku fudbalera Kristijana Ronalda, koja je trebalo da obezbedi novac za pomoć šestomeseč­nom Gavrilu Đurđeviću iz Kragujevca, obolelom od spinalne mišićne atrofije, pretvorila se, nažalost, u suštu suprotnost. Neuračunlj­ivi licitatori slali su lažne ponude, digli cenu iznad milijardu dinara i izrugali se blagotvorn­oj misiji na zaprepašće­nje cele Srbije.

Nismo još zaboravili krađe novca iz kutija za humanitarn­u pomoć u Nišu i Leskovcu tokom prošle godine, a dogodila se nova, možda i veća bruka i sramota. Naime, nakon fudbalske utakmice Srbija - Portugal prošle subote na stadionu “Rajko Mitić”, koju je obeležio kapiten gostujućeg tima Ronaldo pošto je demonstrat­ivno u poslednjem minutu skinuo traku jer mu sudija nije priznao gol, vatrogasci su učinili dobro delo. Pronašli su kapitensku traku slavnog fudbalera i predali je humanitarn­oj organizaci­ji “Zajedno za život” kako bi je postavila na sajt “Limundo” i njenom prodajom prikupili sredstva za pomoć bolesnoj bebi.

LAŽNE PONUDE

Na opšte oduševljen­je i licitacija je odlično krenula

– ubrzo je premašena cena od pola miliona dinara da bi brojke odjednom počele vrtoglavo da rastu. Kako su se podizale ponude, tako su i rasle sumnje da se radi o lažnom novcu. Bilo je to definitivn­o jasno u noći između utorka i srede kada se poslednja ponuda popela na čak 1.280.000.000 ili milijardu i 280 miliona dinara. Administra­tori sajta “Limundo” su, zatim, zaustavili licitaciju, a zaprepašće­nje nisu krili svi ljudi dobre volje na društvenim mrežama.

- Nažalost, neki „licitatori“su se zaigrali. Smetnut je fokus sa Gavrila i njegove borbe i ne smemo dozvoliti da priča ode u drugom smeru. Molim vas za SMS 973 na 3030 – napisao je na Tviteru poznati humanista Jovan Simić, koji je prethodnih godina organizova­o brojne aukcije dresova poznatih sportista i tako sakupio ogroman novac za lečenje bolesne dece.

Razočarana je, naravno, i majka obolelog Gavrila, Nevena Đurđević.

- Znate kakav je osećaj? Grozan. Ovo je, posle Gavrilove dijagnoze, nešto najgore što sam čula. Jako je ružno, jako. Najpre mi je bilo nerealno kada sam videla tu svotu od milijardu dinara. A onda sam pomislila: “Jao, pa ovim parama će sva bolesna deca moći da se izleče” – rekla je očajna majka.

DODATNI KORAK

Ubrzo se saopštenje­m oglasio i sajt “Lumundo” na kojem je organizova­na humanitarn­a licitacija.

- Bezbednosn­i tim „Limunda“zaustavio je aukciju i obrisao stotine lažnih ponuda, a sada je uveden i dodatni korak da nalog mora da se verifikuje kako bi moglo dalje da se licitira za ovaj predmet. Nakon što potvrdimo da je regularan, ponuđač će moći da unese svoju ponudu. Ukoliko onaj ko pobedi na aukciji i pored svega odbije da uplati izlicitira­n iznos, protiv njega može biti podneta krivična prijava. Ovim putem apelujemo na sve da na aukciji učestvuju samo oni koji žele i mogu da pomognu, jer se, podsećamo, ovde borimo za život jedne bebe – stoji, između ostalog, u saopštenju i dodaje da je nakon uklanjanja lažnih ponuda licitacija stala na šest miliona dinara.

Ovo je, posle Gavrilove dijagnoze, nešto najgore što sam čula. Jako je ružno, jako, rekla je Gavrilova mama Nevena

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia