Blic

BELI KOMBI SIMBOL ZLOČINA

Ivana Stambolića (64), nekadašnje­g predsednik­a Predsedniš­tva Srbije, nedeljama pre likvidacij­e pratio je beli kombi. Isti onakav beli kombi kakav je prikazan u drugoj epizodi serije “Porodica”, kao prevozno sredstvo Milorada Ulemeka Legije i njegovih ljud

- Marija Kosanović

OVAKVO VOZILO DANIMA je bilo parkirano ispred zgrade u kojoj je živeo brutalno ubijeni Ivan Stambolić u Ulici Partizansk­ih brigada, a onda je 25. avgusta 2000. godine, na dan Stamboliće­vog nestanka, primećen u Košutnjaku. Ivan je nestao dok je džogirao u Koštnjaku. Tog popodneva je trebalo da putuje u Guču, na Sabor trubača. Kako je kasnije otkrio svedok-saradnik, Stabolić je tog 25. ubijen po naređenju Milorada Ulemeka Legije, komandanta ozloglašen­e Jedinice za specijalne operacije i de fakto šefa zemunskog klana, a njegovo telo bačeno je u živi kreč pa zakopano u šumi.

Porodica je Stamboliće­v nestanak prijavila posle četiri-pet sati, a policija je naredna dva dana detaljno, sa psima tragačima, pretraživa­la Košutnjak, ali bez rezultata. Telo je pronađeno tek 2003, tokom akcije “Sablja”, posle ubistva premijera Zorana Đinđića. iz belog kombija da zauzme vilu, da Li su isti koristili za otmicu stambolića

Berčeka, Leonida Milivojevi­ća, Dušana Maričića i Nenada Bujoševića. Kako je rekao, Stambolića su pratili mesec dana.

- Koristili smo vozila JSO: „jugo“BG 444-406, „pasat“zelenožute boje, kao i beli i plavi kombi. Ovaj beli kombi nam je u toku praćenja Stambolića ukraden, a u njemu su bili kreč i 20 litara vode. Posle smo dobili drugi beli kombi i nastavili praćenje. Razgovaral­i smo među sobom da Stambolić treba da se likvidira, jer je predsednič­ki kandidat. Legijina naređenja morali smo da izvršavamo, jer bismo u suprotnom mi završili kao Stambolić - pričao je u istrazi Šare.

Prema svedočenju Šarea, 25. avgusta 2000. godine, zajedno sa Brankom Berčekom oteo je Ivana Stambolića u Košutnjaku.

- Stambolić je lagano trčao prema našem belom kombiju i tada sam stao pored njega sa “zbrojevkom” u ruci. Pokazao sam službenu legitimaci­ju i viknuo: “Policija, morate poći sa nama!” Kada je pitao zašto, odgovorio sam da ide na informativ­ni razgovor. Ugurali smo ga u kombi, a on nije pružao otpor kazao je Šare.

On je otkrio i da su sa ostatkom ekipe iz JSO otišli na Frušku goru na unapred određeno mesto za likvidacij­u Stambolića.

- On je ležao na podu kombija, ruke su mu bile vezane lisicama, a preko očiju i usta mu je bio zalepljen selotejp. Istom trakom Stamboliću su bila vezana kolena i zglobovi. Čuvao sam stražu na 40 metara od mesta na kojem je Stambolić likvidiran. Čuo sam dva hica iz “berete” - ispričao je Šare.

n

 ??  ?? Legijina grupa izlazi
Legijina grupa izlazi

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia