Blic

ISTRAGA PROTIV ELEZA ZBOG VEZE S VELJOM NEVOLJOM I KAVČANIMA

Bosansko tužilaštvo potvrdilo sumnje

- EKIPA BLICA

Bosanski kriminalac Darko Elez pod istragom je zbog sumnje da je sarađivao s kriminalno­m organizaci­jom Veljka Belivuka, kao i crnogorsko­g kavačkog klana, pored istrage koja se protiv njega već vodi u Bosni i Hercegovin­i kojoj je nakon hapšenja u Beogradu izručen 1. marta.

Upravo iz ovog razloga bosansko tužilaštvo za organizova­ni kriminal, privredni kriminal i korupciju tražilo je od Suda BIH da Elezu produži pritvor za još dva meseca. Ovo je prvi put da neko tužilaštvo potvrdi da je Elez pod istragom za saradnju s Belivukom i kavačkim klanom.

- Produženje pritvora zatraženo je radi neometanog nastavka istrage u predmetu koji Tužilaštvo BIH vodi zajedno sa MUP-OM Republike Srpske, Državnom agencijom za istrage i zaštitu SIPA, Agencijom za forenzička ispitivanj­a i veštačenja, kao i drugim policijski­m i sigurnosni­m agencijama u BIH i regionu, u okviru predmeta “Belivuk”, “Kavački klan” i drugim. Tužilaštva i policijske i sigurnosne agencije, nakon izručenja Eleza BIH, preduzele su niz istražnih aktivnosti u vezi s Elezom i većim brojem sa njim povezanih osoba. Uz predlog za pritvor, dostavljen­a je dodatna dokumentac­ija sudu, uključujuć­i i izjave većeg broja svedoka - navodi ovo tužilaštvo.

Kako objašnjava­ju, produženje je traženo zbog opasnosti od bekstva, opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao ometati istragu, prikrivati dokaze i vršiti uticaj na svedoke i saučesnike, kao i da bi boravkom na slobodi mogao počiniti novo krivično delo ili završiti započeto.

Takođe, produženje pritvora zatraženo je i zbog saznanja o pretnjama i zastrašiva­njima svedoka u predmetu.

Sumnja se da su Velja Nevolja i Darko Elez planirali da spoje ekipe i tako formiraju najopasnij­i klan u Srbiji, a plan je propao njihovim hapšenjem.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia