Blic

ISTRAŽIVAN­JE NA ČETIRI GRADA VAKCINA RADI!

Vakcina radii pokazuje istraživan­je koje je uradio tim predsednic­e Vlade Srbije ane Brnabić na dva para gradova sa različitim procentima vakcinisan­ih Bor i Zaječar, odnosno Smederevo i Požarevac.

- Ivana japtiilvić JAPNIĆ

„Blic“Donosi GRAFIKE koje SU preliminar­no urađene na dva para gradova - Smederevu i Požarevcu i Boru i Zaječaru. Kako nam je rečeno u Vladi, paralelno su se radile analize za gradove koji su geografski i demografsk­i slični i koji su blizu jedan drugog. Istraživan­je je rađeno od druge polovine januara, kada je počela masovna vakcinacij­a.

- Ovi parovi gradova su izabrani zato što je razlika u broju punoletnih vakcinisan­ih dovoljna da se mogu izvući određeni zaključci. U Boru je vakcinisan­o 17,2 odsto punoletnih građana, dok je u Zaječaru cepivo primilo 25,1 procenat. Iako ta razlika od osam odsto nije ogromna, veću nemamo i ona je dovoljna da se povuku paralele - kaže naš sagovornik.

Kada se pogledaju podaci iz februara, u Boru je bilo upola manje zaraženih nego u Zaječaru. Početkom marta epidemija se pojačava i od tada u Boru drastično raste broj zaraženih, dok u Zaječaru stagnira - objašnjava­ju za „Blic“u Vladi i naglašavaj­u da se to može pripisati samo vakcinacij­i.

Kada je reč o drugom paru gradova, odnosno o Požarevcu i Smederevu, na grafikonu se vidi da su u februaru krive praktično bile prekloplje­ne, a one se razdvajaju kako se pojačava epidemija, ali i efekat vakcinacij­e. U Smederevu je vakcinisan­o 18,9 odsto, dok je u Požarevcu 25,6 odsto građana primilo vakcinu.

Masovna vakcinacij­a počela je 20. januara, a uzimano je da su ljudi zaštićeni dve nedelje nakon primljene druge doze. Znači, od početka marta se praktično vide efekti vakcinacij­e.

- Od početka marta, kada se vide efekti, u Požarevcu koji ima više vakcinisan­ih, broj zaraženih raste za 50 odsto, dok u Smederevu raste za 200 odsto - kažu u Vladi uz napomenu da je reč o jasnim pokazatelj­ima i da će se efekti pratiti i ubuduće, iz dana u dan.

Inače, kada govorimo o procentu vakcinisan­ih, on je od 15 do 30 odsto. Ima i izuzetaka, poput Starog grada koji beleži veći postotak vakcinisan­ih, ili tutina i Žagubice u kojima je stopa niža.

U Srbiji se od 19. januara sprovodi masovna vakcinacij­a, a građani mogu da biraju između četiri vrste vakcina američko-nemačke „fajzer/

biontek“, kineske „sinofarm“, ruske „sputnjik V“i švedskobri­tanske „astra-zeneka“. Do sada je data 2.488.631 doza vakcina protiv virusa korona, a 1.037.709 primilo je i drugu dozu vakcine.

Utisak je poslednjih nedelja da je interesova­nje za vakcinacij­u pomalo opalo iako Srbija i dalje ima dovoljno vakcina. Stvar bi mogla da se ubrza sledeće nedelje, jer u ponedeljak najverovat­nije stiže milion doza kineskog „sinofarma“, u utorak će se vakcinisat­i predsednik Aleksandar Vučić, a posle njega očekuje se veliki talas interesova­nja.

- Ako stignu doze, prvi deo kineskih vakcina kako bi trebalo, u ponedeljak, onda u utorak odoh u Rudnu Glavu, u Majdanpek da se vakcinišem da prestanu da me lažno proglašava­ju antivakser­om - rekao je Vučić, uz opasku da su ga tako lažno predstavlj­ali kada je hteo prvi da primi vakcinu, da se pobrinuo za sebe, a da ga je briga za narod. Meštani Rudne Glave su počastvova­ni što će ih predsednik Vučić posetiti i što je baš njihovo mesto izabrao da se vakciniše.

- To je za naše selo velika čast. On je narodski čovek, zato i dolazi baš ovde da primi vakcinu. Naše je selo mnogo lepo i sigurno će biti divno dočekan, ja sam se i sama vakcinisal­a. Nikada nisam posumnjala da je vakcina loša, kako neki kažu. To su sve budalaštin­e - rekla nam je Milica Jovanović, meštanka Rudne Glave. Inače, Rudna Glava je danas malo naselje u opštini Majdanpek, a nekada je bila razvijeni centar najranijeg rudarstva bakra u jugoistočn­oj Evropi. Poslednji dostupni podaci o broju stanovnika su iz 2002, kada je prema popisu u ovom mestu živelo tek 2.309 stanovnika.

Ukoliko se svi navedeni parametri uzmu u obzir, vakcinacij­a predsednik­a Vučića mogla bi umnogome pozitivno da utiče na zvaničnu statistiku imunizovan­ih.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? ANALIZE JE RADIO TIM PREDSEDNIC­E VLADE SRBIJE
ANALIZE JE RADIO TIM PREDSEDNIC­E VLADE SRBIJE
 ??  ?? Do sada je data 2.488.631 doza vakcina, a 1.037.709 primilo je i drugu dozu
Do sada je data 2.488.631 doza vakcina, a 1.037.709 primilo je i drugu dozu

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia