Blic

BAŠTE KAFIĆA OTVORENE OD PONEDELJKA

-

Ukoliko tokom vikenda ne Dođe do skoka korona brojki, ugostitelj­ski objekti na otvorenom i bašte od ponedeljka će moći da rade uz strogo poštovanje propisanih mera, odlučeno je juče na Kriznom štabu. Takođe, radno vreme uslužnih delatnosti, prehramben­ih prodavnica i teretana je produženo na 22 sata.

Do ponedeljka sve ostaje zatvoreno kao i dosad, potvrdio je nakon sednice Kriznog štaba pokrajinsk­i sekretar za zdravstvo dr Zoran

TOKOM VIKENDA BIĆE SAOPŠTENI USLOVI O OTVARANJU BAŠTA KAFIĆA, ALI će SE RAZMATRATI I DOZVOLA RADA TRŽNIH CENTARA

Gojković, i istakao da postoji mogućnost da ne dođe do otvaranja bašta od ponedeljka. - Ukoliko ukupan broj zaraženih nastavi da raste, može doći do toga da kafići ne otvore bašte. To je sve u korelaciji sa brojem zaraženih. Ukoliko se dogodi neuobičaje­no povećanje broja zaraženih koje nije karakteris­tično za prethodne vikende, onda će se ova odluka suspendova­ti. Zato vas molimo da se svi vakcinišet­e, jer je to jedini način adekvatne borbe protiv virusa korona - istakao je Gojković. On je dodao da će uslovi o otvaranju bašta kafića biti jasno objašnjeni tokom vikenda. Kako je istakao, o radu tržnih centara će takođe razgovarat­i tokom vikenda i početkom sledeće nedelje. - Radno vreme svih ostalih objekata će se produžiti maksimalno na 22 sata, da probamo da se ljudi u što dužem intervalu skupljaju, da se ne bi grupisali u manjem intervalu - kazao je on. Napomenuo je i da učenici od petog do osmog razreda, kao i srednjoško­lci ostaju na onlajn nastavi do daljeg. - U ovom trenutku još nema uslova da se vrate uobičajeni­m školskim aktivnosti­ma - kazao je Gojković.

Pokrajinsk­i sekretar je govorio i o ulasku u Srbiju.

- Niko u Republiku Srbiju ne može da uđe bez PCR testa ili dokaza o potpunoj imunizacij­i. To je podsticaj svim onima koji se nisu vakcinisal­i da to urade - naglasio je Gojković, dodajući da vakcinalni punktovi rade i tokom vikenda. Ministarka Darija Kisić Tepavčević je rekla je da, ukoliko putujemo, treba da se pridržavam­o mera prevencije i da ne odlazimo u zatvorene prostore.

- Sam odlazak u stranu zemlju nije rizik sam po sebi, ukoliko se pridržavat­e mera. Apel svima koji se dosad nisu vakcinisal­i da to urade - istakla je ona.

Napomenula je da je Srbija na drugom mestu po broju revakcinis­anih, odmah iza Izraela.

- Odličan primer je Izrael sa kojim smo bili isti do pre neki dan, gledajući apsolutne brojeve novozaraže­nih. Na nama je da pratimo taj put i da se nadamo da će kod nas uskoro izgledati sve kao u Izraelu i da će se otvarati restorani, stadioni... - zaključila je ministarka.

Nekoliko studija nedavno je pokazalo da bi nove mutacije virusa korona mogle da budu otpornije na vakcine, ali i na antitela stečenim preležavan­jem virusa. no, antitela - koja blokiraju virus korona da se veže za ljudske ćelije - samo su jedan deo zaštite, pojašnjava­ju u studiji nacionalno­g instituta za alergiju i zarazne bolesti (NIAID).

Drugi deo sveukupne zaštite organizma čine i t-limfociti, koji se zovu još i “t ćelije ubice”, a koji uklanjaju zaražene ćelije i tako zajedno s antelima sprečavaju najteže forme oboljenja.

američki istraživač­i analiziral­i su krv 30

naučnici su utvrdili da upravo t-ćelije mogu da prepoznaju praktično sve mutacije u proučenim varijantam­a, a to nije slučaj s antitelima.

- naši podaci, ali i rezultati drugih grupa, pokazuju da t-ćelije u odgovoru na kovid 19 kod pojedinaca zaraženih prvim varijantam­a virusa korona mogu potpuno da prepoznaju glavne nove varijante iz Velike Britanije, Južne afrike i Brazila - rekao je endrju Rid iz niaid-a i Univerzite­tske škole za medicinu “Džon Hopkins” koja je i predvodila studiju.

njihov rad je objavljen u “Open forum Infectious Diseases”, ali još nije prošao recenziju nezavisnih stručnjaka.

 ??  ?? UKOLIKO DOĐE DO POVEĆANJA BROJA ZARAŽENIH TOKOM VIKENDA, BAŠTE KAFIĆA NEĆE BITI OTVORENE OD PONEDELJKA
UKOLIKO DOĐE DO POVEĆANJA BROJA ZARAŽENIH TOKOM VIKENDA, BAŠTE KAFIĆA NEĆE BITI OTVORENE OD PONEDELJKA
 ??  ?? ↘
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia