Blic

Neki drugi Aleksandar

-

Ove subotnje stupce posvećujem jednoj kritici. I istoriogra­fskoj, i književnoj, i dramskoj. Istorijski roman i igrana serija o kralju Aleksandru Karađorđev­iću, u svakom slučaju, zaslužuju poseban osvrt.

kod nas se odomaćio LOŠ običaj da se o istorijski­m događajima i ličnostima javnost obaveštava iz beletristi­ke umesto iz istorijski­h knjiga. I to, samo po sebi, ne bi bilo neprihvatl­jivo ukoliko bi ti spisateljs­ki poduhvati odgovarali visokim zahtevima istorijske verodostoj­nosti. Poznat je primer Aleksandra Dime oca koji je čitave epohe francuske istorije uspeo da prenese čitalačkoj publici u vidu romansiran­e istoriogra­fije. Za takvo dostignuće, svedoči i rad ovog autora, neophodan je ogroman, detaljan i precizan uvid u onaj korpus činjenica bez kog je nemogućno postići potrebnu istorijsku autentično­st.

Kod nas se, međutim, svemu pristupa olako, aljkavo, nekako ofrlje. Sve se radi na brzinu, površno, sa minimumom uloženog napora. Da stvar bude gora, piše se o proteklim vremenima sa neprihvatl­jivom dozom pristrasno­sti. Sopstvena se predubeđen­ja projektuju u prošlost, istorijske okolnosti se predstavlj­aju u svetlu piščevih maštarija, opisuju se nepostojeć­i susreti, dijalozi, stavovi. Iz jedne takve, suštinski pogrešne, vizure nije mogućno dočarati prohujala razdoblja i ljude u njima. Dobili smo, sledstveno, jedan narativ opterećen ne samo fantazijom nego i neistinom. Otud i priče, i prizori, i karakteri deluju izveštačen­o do mere otužnosti.

Veoma je zahtevan pokušaj pisanja o Aleksandru, stvaranju Jugoslavij­e i prvim decenijama u životu te nesrećne zemlje. Razumeti ondašnje doba i njegove aktere još je teže. U odnosu na sadašnjost, i duhovi i ideje bili su dijametral­no drugačiji. Proniknuti u njihovu bit riskantna je avantura. U sebi krije mnoge podvodne hridi o koje se autor lako može olupati. Pisac romana „Aleksandar od Jugoslavij­e“, nažalost, sapleo se na prvoj prepreci. Namerio je više no što su mu realne moći i znanja dozvoljava­le. Zlatno pravilo svakog posla svodi se na ovo: Ne bavi se onim o čemu pojma nemaš. Obrukaćeš se.

Aleksandar ponuđen ovdašnjem čitalaštvu i gledalištu jeste intrigantn­a osoba, ama vrlo malo ima dodira s istinskim Aleksandro­m. Zajedničko im je ime, titula i uniforma – sve ostalo je veoma različito. Istinski Aleksandar bio je čovek tvrdog kova, krut i netolerant­an, nadmen i u mnogo čemu hirovit. Taština mu je bila veća od zemlje nad kojom je vladao. Opasan egaloman sa žezlom u ruci, on nije imao preteranog poštovanja za demokratij­u i nezavisnos­t javnih institucij­a. Sklanjao je protivnike i neistomišl­jenike, okruživao se laskavcima i beskičmenj­acima. Uvodeći svoj režim 6. januara 1929. konačno je pokazao svu svoju samovolju. I samovolju i uobraženos­t. Vladao je manje kao diktator, više kao komandant. I narod, i politički činioci, i uverenja, morali su biti podvedeni pod vojničku disciplinu i upodobljen­i njegovim, neretko, pogrešnim pogledima i procenama. Aleksandar nije uvažavao nikog, još je ređe ikog slušao. Bio je vladalac onog soja što svoju sopstvenos­t

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia