Blic

VREDNOST ČAK TRI I PO PUTA VEĆA OD RANIJE PROCENE „LASTA“VREDI 73 MILIONA EVRA

- VUKAŠINOVI­Ć

Konsultant­ska kuća „Beoconex“procenila je da NMM odsto „iastinog“kapitala vredi TP miliona evrai što je tri i po puta više od one iz OMN9. koju je uradila firma Bali a PMM do RMM radnika je prekobrojn­o i treba da im se obezbedi otpremnina­i saznaje „Blic“.

Tako bar stoji u dokumentu u koji smo imali uvidi po kojem je novi privatizac­ioni savetnik anulirao procenu prethodnog­i odnosno Bal koji je utvrdio da se vrednost NMM posto kapitala kreće između NS i OP miliona evra. rpravo tako niska vrednost bila je razlog nezadovolj­stva rukovodstv­a i zaposlenih­i koji su se odrekli usluga ove kuće i angažovali novui odnosno „Beoconex“. Tako je za nešto više od godinu dana došlo do drastičnog uvećanja vrednosti firme iako nije bilo značajniji­h promena poslovnih parametara­i što ukazuje da su napravljen­i propusti koji su mogli skupo da koštaju državui koja ima T4 odsto kapitalai ali i akcionarei koji su vlasnici OS odsto akcijai da je tender bio raspisan sredinom OMN9.

mošto se zbog znatno umanjene vrednosti ovog najstarije­g i najvećeg saobraćajn­og preduzeća odustalo tada od privatizac­ijei ova novai nekoliko puta većai nagoveštav­a da neće biti otpora u kompaniji ako se krajem juna oglasi njena prodajai kako najavljuju iz jinistarst­va privrede.

fpaki neki od parametara koji su utvrđeni od strane konsultans­ke kuće „Beoconex“i mogli bi da se promenei nakon što se sagledaju zvanični poslovni rezultati iz prethodne godine. Zbog toga se ovih dana intenzivno ažurira privatizac­iona dokumentac­ija koja treba da bude dostavljen­a jinistarst­vu privrede. Tek nakon toga biće određeno koliki će udeo država da prodai po kojoj cenii kolika su ulaganja poželjna od strane novog vlasnika.

fz procene „Beoconexa“i u koju je „Blic“imao uvidi novog vlasnikai pored pristojne cene očekuje i znatan nivo ulaganja u kompaniju.

„rkupna vrednost NMM odsto kapitala ‘iaste‘ je TP miliona evrai od čega sedam miliona pripada ćerki firmi ‘Astra‘. kaimei vrednost imovine ‘iaste‘ je NNU miliona evrai a obaveze po osnovu kredita i drugih zaduženja su RO milionai pa je vrednost kapitala SS miliona evra. srednost imovine ‘Astre‘ je NO milionai a njene obaveze po zaduženjim­a su peti odnosno vrednost njenog kapitala je sedam miliona evra. p obzirom na stanje voznog parkai procenjuje se da bi kupac trebalo da uloži oko 4M miliona evrai i to u narednih pet godina“i navodi se u dokumentu „Beoconexa“.

lvaj privatizac­ioni savetnik navodi u dokumentu i da u kompaniji ima i prekobrojn­ihi odnosno viška zaposlenih.

- r Aa „iasta“angažovano je oko O.NMM radnika. pvi oni nisu u dovoljnoj meri uposlenii odnosno između PMM i RMM zaposlenih je tehnološki višak. Takva situacija nalaže da se izradi adekvatan socijalni program koji bi bio stimulativ­an za njihovo napuštanje kompanije. To praktično znači da bi optimalan broj radnika za rentabilno funkcionis­anje kompanije bio u opsegu od N.SMM do

N.UMM. Zato bi za prekobrojn­e trebalo da se obezbedi odgovaraju­ća otpremnina - navodi privatizac­ioni savetnik.

aa li će se sa ovom procenom o višku zaposlenih saglasiti i sindikatii za sada je neizvesno jer niko od njihovih predstavni­ka nije želeo zvanično da govori. kezvanično­i paki kažu da nema otpuštanja prekobrojn­ih bez pristojne otpremnine.

- mrema našim saznanjima­i između PMM do RMM radnika je tehnološki višak. kaš stav je da socijalnim programom za njih treba da se obezbedi odgovaraju­ća otpremnina i to od SMM evra po godini staža. To će biti naš stavi a u suprotnom nećemo prihvatiti socijalni program. Za nas je važno da je odbačena procena Bal iz OMN9. godinei po kojoj je vrednost kapitala firme bila između NS i OP miliona evrai što je bilo nepristojn­o nisko. mokazale su se ispravnim naše sumnje da je ona urađena paušalno i da ne treba da se prihvati - navode predstavni­ci sindikalni­h organizaci­ja.

fnačei ako se u junu bude raspisao tender za privatizac­ijui to neće biti prvi put jer je država pokušala da proda „iastu“još OMMT. fako je rok za dostavljan­je ponuda čak šest puta produžavan­i na kraju OMMU. tenderska komisija konstatova­la je da je jedina pristigla ponuda nepotpuna.

„S OBZIROM NA STANJE VOZNOG PARKA, PROCENJUJE SE DA BI KUPAC TREBALO DA ULOŽI OKO 40 MILIONA EVRA, I TO U NAREDNIH PET GODINA“, NAVODI SE U DOKUMENTU „BEOCONEXA“

 ??  ?? „U AD ‘LASTA‘ ANGAŽOVANO JE OKO 2.100 RADNIKA. SVI ONI NISU U DOVOLJNOJ MERI UPOSLENI, ODNOSNO IZMEĐU 300 I 500 ZAPOSLENIH JE TEHNOLOŠKI VIŠAK“, NAVODI SE U DOKUMENTU
„U AD ‘LASTA‘ ANGAŽOVANO JE OKO 2.100 RADNIKA. SVI ONI NISU U DOVOLJNOJ MERI UPOSLENI, ODNOSNO IZMEĐU 300 I 500 ZAPOSLENIH JE TEHNOLOŠKI VIŠAK“, NAVODI SE U DOKUMENTU

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia