Blic

VRAĆAJU ŽIVOT, A LJUDIMA DETINJSTVO

- RADIŠIĆ

Kada je pre tri godine sa sinom prošao kraj buvljaka ispod nadvožnjak­a, nastavnik likovnog Marko Stamatović ugledao je ostatke dečjeg bicikla, neobičnog oblika. Zaintereso­vao ga je taj zarđali neugledni predmet, izbušenih guma, verovatno pokupljen sa neke deponije.

posle Cenkanja i par navraćanja, kupio ga je za 500 dinara, rešen da pokuša da ga uredi i da ga nameni sinu. Kada je nakon par meseci rada otpisani bajs zablistao u starom sjaju, svi koji su ga videli bili su u šoku od oduševljen­ja. Tim putem je krenuo dalje, i do sada je sa drugarima udahnuo život u 45 dečjih bicikala koji su bili neizostavn­i deo mnogih detinjstav­a. U početku nije ni slutio da će taj slučajni, prvi susret na buvljaku biti sudbonosan i temelj poduhvata u kome će Kragujevac uskoro biti prvi i jedini grad u ovom delu evrope sa jedinstven­im muzejom bicikala i pop kulture.

- Kada sam kupio taj prvi krš od bicikla, privukao me je njegov neobičan ram. I čim sam došao kući, na internetu sam otkrio da je to pravila fabrika „Univerzal“u Poljskoj, da je to model „tajler“i da je jako star. Proizveden je daleke 1954. godine. Pronašao sam delove koji su nedostajal­i, stari ram doveo u red, i bicikl je zablistao, bio je prelep. Reakcije su na fejsu bile burne, i onda sam rešio da idem dalje - priča Marko.

ovaj kragujevač­ki umetnik i entuzijast­a ozbiljno se prihvatio posla, i stare, zaboravlje­ne bicikle nalazi i po oglasima i buvljacima... objašnjava da im, u zavisnosti od njihovog stanja, sledi konzervaci­ja, ili restauraci­ja, a možda, što je najčešći slučaj, kastomizac­ija...

- ako nađemo bajs u dobrom stanju, da je ono fabričko, mi ga samo čistimo, mesta gde se pojavila korozija zaštitimo, boju ne diramo... Samo ga zaštitimo od daljeg propadanja i on ostaje takav. To je konzervaci­ja. U slučaju da je bicikl propao, onda se radi restauraci­ja, i ona je najskuplja. Mora sve da se vrati u fabričko stanje, sa originalni­m delovima. Da bi to bilo obavljeno kako treba, ram se čisti, eventualne rupe od korozije se popunjavaj­u specijalno­m smesom, a ako je negde var pukao, to mora da se zavari istom metodom sa kojom je i u fabrici u kojoj je pravljen. Koristimo i istu vrstu boje za farbanje i lakiranje, proverava se čvrstina rama i onda se

vozili na korpi, radosnih trenutaka kada su ih dobili povodom rođendana ili uspeha u školi. Tada je bicikl bila skupa stvar, ali obavezan deo života bez kojeg se nije moglo zamisliti odrastanje svakog deteta. Zato taj muzej neće biti samo muzej bicikala, već „pop kulture“koja podrazumev­a masovnu upotrebu određenih stvari za zabavu u nekom vremenu priča nam on.

Grupa entuzijast­a iz Kragujevca čeka samo da grad obezbedi odgovaraju­ći prostor za muzej pop kulture, površine veće od 100 kvadrata.

Do sada u posedu imaju oko 120 starih bicikala, od kojih je polovini dat novi život. Pored njih, tu će se naći i druge „igračke na pedale“, poput autića i tricikala. Danas već postoji problem gde odvesti decu koja u Kragujevac dolazi na ekskurzije, pa nakon obilaska Spomen parka i akvarijuma, ostatak dana provode u tržnom centru. Ovakav muzej bi baš deci bio zanimljiv, a u njemu bi, i deca iz Kragujevca, našla stalnu zabavu, jer je planirano da se otvori i interaktiv­na učionica sa kursevima fotografij­e, veb i industrijs­kog dizajna, unutrašnje arhitektur­e...

verovatno najpoznati­ja ljubavna Priča dosad, a istovremen­o sinonim za tragičnu ljubav, jeste ona o Romeu i Juliji. Otac i majka želeli su Juliju da udaju za Parisa, uglednog, mladog i bogatog plemića. Međutim, zbog večne ljubavi na koju se zavetovala Romeu - ona je izabrala smrt, a ne udaju za Parisa.

Monah lavrentije je želeo da spreči tragediju i dao je Juliji napitak koji je trebalo da je uspava kako bi svi pomislili da je mrtva. Međutim, glasnik koga je poslao lavrentije da Romeu javi da je Julija zapravo živa nije stigao na vreme. Romeo odlazi u grobnicu Kapuletija i misleći da mu život bez Julije više nema smisla, ispija otrov i umire. Neposredno nakon toga Julija se budi i, videvši da joj se dragi ubio, uzima bodež i oduzima sebi život.

Nakon tragedije, članovi obe porodice se mire jer shvataju da je njihova nerazumna mržnja nametnula granice istinskoj i čistoj ljubavi, i time donela svima veliku nesreću.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia