Blic

„NISAM TRAGIČNA LIČNOST“

-

Iako se čitavog života borila sa psihičkim i ljubavnim problemima, Džudi nije volela da je nazivaju “tragičnom figurom”, kako kaže njena ćerka Lorna, koja je napisala memoare, “Ja i moje senke: Porodični memoari”, o svom detinjstvu sa legendarno­m zvezdom.

- Svi imamo tragedije u svom životu, ali to nas ne čini tragičnim. Bila je duhovita i topla i bila je divno nadarena. Imala je sjajne vrhunce i sjajne trenutke u karijeri. Imala je i sjajnih trenutaka u svom ličnom životu. Da, izgubili smo je u dobi od 47 godina. To je bilo tragično. Ali ona nije bila tragična figura - rekla je Lorna o svojoj majci.

MAJKA VEŠTICA

Džudi nije imala izbora. Još sa deset godina majka joj je ujutro davala amfetamine kako bi uvek bila puna energije. Uveče, da bi mogla da spava, davala joj je pilule za spavanje.

- Ona je bila prava zla veštica sa Zapada. Bila je ljubomorna, nije imala nikakav talenat - rekla je Džudi o majci, poredeći je sa vešticom iz filma “Čarobnjak iz Oza”, filmom koji joj je doneo svetsku slavu.

Kako je rekla, majka ju je terala da peva i igra i kada je bila bolesna.

I kada je potpisala ugovor sa MGM i ubrzo ostala bez oca koji je umro, Džudi je nastavila sa uzimanjem amfetamina jer je bila primorana da se prilagodi napornom, gotovo nemogućem rasporedu.

Uvek glumivši “devojku iz susedstva”, često je snimala dva ili tri filma odjednom. Nakon škole u koju je išla ujutro, sledile su probe pevanja, pa snimanje koje bi nekad potrajalo do pet sati ujutro. Do 15. godine već je bila zavsinik od lekova.

UŽASI „ČAROBNJAKA IZ OZA”

Kada je imala 16 godina Garland je dobila ulogu Doroti Gejl u “Čarobnjaku iz Oza”. Studio je morao da učini da Džudi izgleda što mlađe, te je bila primorana da bude na dijeti koja se sastojala od pileće supe, crne kafe, 80 cigareta dnevno, pilula za mršavljenj­e i amfetamina. Nosila je uzan korset, a nos joj je umanjen pomoću proteze.

Prema Džeraldu Klarku, biografu Džudi Garland, još dok je bila tinejdžerk­a, često su od nje producenti iz Holivuda i drugi moćnici šoubiznisa tražili seks. Šef „MGM Majera“hvatao bi je za grudi dok mu je pevala, uz izgovor da “dodiruje njeno srce”, ali ju je i uvredljivo nazivao “malom grbavicom”.

Navodno su je seksualno zlostavlja­li i neki od glumaca iz “Čarobnjaka iz Oza”.

PET PROPALIH BRAKOVA

Džudi se udavala pet puta, a prvi brak joj je bio bukvalno pokušaj bekstva od majke. Kada je imala 19 godina udala se za kompozitor­a Dejvida

Rouza uprkos željama majke i studija MGM.

Zatrudnela je, ali su je suprug i majka naterali da abortira kako ne bi naštetila karijeri.

Prvi brak nije potrajao, a onda je 1945. godine stala na ludi kamen sa režiserom Vinsentom Minelijem. Sa njim je imala ćerku Lajzu, takođe poznatu glumicu, ali su se razveli 1951. godine nakon što je otkrila da je Mineli imao aferu sa jednim muškarcem.

Zatim je sa trećim suprugom Sidnijem Laftom, sa kojim je bila najduže u braku od 1952. do 1965. imala dvoje dece, od kojih je jedna glumica Lorna Laft.

Četvrti suprug Mark Heron je takođe bio gej, ali se Džudi razvela od njega jer ju je fizički zlostavlja­o, pa ni taj brak nije potrajao. Poslednjeg supruga je upoznala 1969. godine i bili su u braku svega tri meseca, do njene smrti.

POKUŠAJI SAMOUBISTV­A

Čitavog života se borila sa zavisnošću od tableta, a ona je uticala i na njenu karijeru.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia