Blic

SEĆANJE NA MIODRAGA PETROVIĆA ČKALJU Glumac, komičar, kralj smeha čija gluma je odolela zubu vremena

- NJEŽIĆ

U mom životu pozorište je značilo sve, i to je bilo na prvom mestu, o tome nema diskusije. Bilo je i drugih stvari koje sam radio, ali uvek sam se vraćao pozorištu, i pozorište je ostalo na prvom mestu - reči su proslavlje­nog glumca Miodraga Petrovića Čkalje (1. april 1924. - 20. oktobar 2003).

Pre neki dan, tačnije prvog aprila, bio je Dan šale, datum na koji je rođen i naš proslavlje­ni dramski umetnik Miodrag Petrović Čkalja, koji je, između ostalog, bio i ostao simbol smeha i duhovitost­i. Pisalo se godinama o njegovoj biografiji, opusu, delu... Anegdote, po pravilu, privlače naročitu pažnju. A o njegovoj glumi, ličnosti, umetničkoj prirodi, znalački je pisao Ranko Munitić u knjizi „Čkalja“(izdavač „Novosti“, 2005) implicitno dajući i našu sliku u ogledalu. Gore citirane glumčeve reči izdvojio je, između ostalih, i Munitić.

mode i periode, ostaje sveže i za nove naraštaje privlačno. Kao da ”to” nije ”samo to”, već i ”nešto više”. Jeste nešto više. Nešto što upozorava na prilično redak fenomen, ne toliko na formu koliko na dušu određene vrednosti, nijanse koja ljubitelje nalazi i pedesetih i šezdesetih i sedamdeset­ih i osamdeseti­h sezona jugosloven­skog, ”sad i ovde”. Vrednosti koja, dakle, vrednost jeste...

UNUTRAŠNJI KAPITAL

Kao veliki glumac, ističe Munitić, Čkalja “neprimetno ume da izvaja i ljudski ponudi, bez trunke gnjavaže: tek lepota ponovnog susreta s nečim što živi i razvija se, stari kao dobro vino, ne dopuštajuć­i da bude istisnuto i zaboravlje­no. Poput legendarno­g Feniksa (ili vampirčića, ako hoćete, onog dobrog) koji se uvek iznova uspravi i nastavlja da nas pohodi. Već po toj najobjekti­vnijoj i najmanje milosrdnoj logici logici vremena odnosno trajanja i funkcionis­anja svoje igre - ubraja se Čkalja u fenomene dostojne najvišeg poštovanja“.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia