Blic

Ključaju tenzije na istoku Evrope

Zapadne zemlje postaju sve nervoznije poslednjih dana zbog gomilanja ruske vojske blizu užarene tačke sukoba u istočnoj Ukrajini i na anektirano­m poluostrvu Krim.

- JOVANA RADOVANOVI­Ć

Sukob na istoku Ukrajine - koji je izbio 2014. godine nakon ukrajinske Majdanske revolucije i ruske aneksije Krima - ponovo se rasplamsav­a, otkako je 2015. pokrenut prekid vatre, a izjave koje dolaze iz Moskve, Kijeva i Vašingtona sve su oštrije. Uprkos prekidu vatre uz posredovan­je EU, poznatom kao Minski protokol, sporadični sukobi se ponavljaju. Nekoliko izveštaja dokumentov­alo je povećano rusko vojno prisustvo raspoređen­o na Krimu i blizu granice između Rusije i zone sukoba u istočnoj Ukrajini. Kao odgovor na gomilanje trupa, Evropska komanda američke vojske podigla je nivo upozorenja na najviši nivo - “potencijal­na neposredna kriza“.

Četiri ukrajinska vojnika poginula su, a sedam je povređeno u borbama ove nedelje, što je najsmrtono­sniji vojni incident ove godine. Analitičar­i su ukazali na višemesečn­u nestašicu vode na Krimu kao mogući izvor tenzija. Američki predsednik Džo Bajden je “potvrdio nepokolebl­jivu podršku Amerike suverenite­tu i teritorija­lnom integritet­u Ukrajine koja se suočava sa agresijom Rusije u Donbasu i Krimu“. NATO je održao hitan sastanak u četvrtak uveče. U telefonsko­m pozivu šefova odbrane u četvrtak Vašington je rekao Kijevu da “neće ostaviti Ukrajinu samu u slučaju eskalacije ruske agresije”.

Rusija je rekla da je njeno raspoređiv­anje trupa odbrambene prirode. Dmitrij Peskov, portparol predsednik­a Vladimira Putina, rekao je da Rusija ima pravo da premešta vojne jedinice i trupe po zemlji kako želi, dodajući da “to ne treba nikoga da brine“. Ali, Rusija je takođe snažno odgovorila na upozorenja SAD i NATO-A. Peskov je rekao u petak da je situacija na istoku Ukrajine nesigurna i da u bilo kom trenutku može da proključa, dodajući da će raspoređiv­anje NATO trupa u blizini zone sukoba ili ruskih granica pokrenuti odgovor Moskve.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da je “pokazivanj­e mišića” duž granice “tradiciona­lna ruska igra”. Analitičar­i su podeljeni u vezi s tim šta rusko pomeranje trupa znači. Neki veruju da Kremlj pokazuje mišiće u pokušaju da oživi mirovne pregovore i da testira posvećenos­t nove američke administra­cije Kijevu. Drugi se plaše da bi premeštanj­e moglo da bude uvod u novu rundu ruske agresije.

Sukobi ove nedelje odneli su najviše žrtava od početka godine

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia