Blic

„Dekada“odnedavno nosi žig „čuvarkuća“DECENIJSKA TRADICIJA PODRUMA „LUKIĆ“

Podrum Lukić, porodična kompanija u šljivarsko­m kraju Srbije, u podnožju Rajca, više od jednog veka, pravi je primer čuvanja tradicije i kvaliteta u proizvodnj­i rakije.

- P. O.

Njihov zaštitni proizvod, nagrađivan­a „dekada“, odnedavno je nosilac žiga „čuvarkuća“koji dodeljuje Privredna komora Srbije. U kompaniji ističu da je oznakom „čuvarkuća“ova izuzetna šljivova prepečenic­a od starih autohtonih sorti šljive ranke i požegače, dobila još jednu potvrdu kvaliteta i domaćeg porekla proizvoda.

Moderno pakovanje, doslednost u kvalitetu, pažljivi izbor sirovine - šljive iz domaćih šljivika, kao i kontrola fermentaci­je i destilacij­e uz dugogodišn­je odležavanj­e destilata u probranim hrastovim buradima, starim više decenija, izdvajaju „dekadu“po vrhunskom kvalitetu i čine je prepoznatl­jivom i u Srbiji i u svetu, kažu u ovoj kompaniji.

- Naše proizvode kupuju potrošači kojima je bitan premijum kvalitet. Rakija nosi simbolični naziv „dekada“jer se za njenu proizvodnj­u koriste destilati koji ne mogu biti mlađi od deset godina, a najstariji destilat šljive ranke u „dekadi“je iz 1997. godine - kaže Slađana Lukić, direktorka kompanije.

Zanimljivo­st je i da gazdinstvo poseduje kazan iz 1923. godine, dodala je ona.

- Za velika dela potrebno je vreme. Vreme da se razvije aroma, da se hrastovina sljubi s odabranim destilatim­a šljive ranke i požegače. Žig „čuvarkuća“i projekat „Stvarano u Srbiji“dodatni su nam podstrek i potvrda da se trud i rad isplate - kaže Lukićeva.

Kako ističe, namera im je da zadrže zanatski karakter proizvodnj­e, kako bi sačuvali poseban, prepoznatl­jivi kvalitet.

Preduzetni­čka radnja, osnovana početkom 2009. godine, nastavila je tradiciju gazdinstva Lukić. Tokom protekle decenije povećavana je proizvodnj­a i plasman i na domaćem i na stranom tržištu, pa su proizvodi, osim u Srbiji, našli svoje kupce, preko distribute­ra, i u zapadnoj i centralnoj Evropi.

Uprkos pandemiji, nastavili su proizvodnj­u iako je prodaja bila smanjena zbog otežanog rada HOREKA sektora, što se automatski odrazilo i na proizvođač­e alkoholnih pića. Kako ističe direktorka kompanije, svu snagu i resurse uložili su u očuvanje poslovanja. Planovi za budućnost su izgradnja četiri apartmana iznad nove degustacio­ne sale i restorana, kao i investicij­e u nove zasade.

- Ideja je da privučemo turiste da nas posete, da isprate čitav proces proizvodnj­e, osete duh starog i novog, degustiraj­u vina i rakije u okruženju voćnjaka i vinograda, livada i šuma priča Lukićeva.

Ona dodaje da se sada njihova proizvodnj­a prostire na 40 hektara, od čega je 15 pod voćnjacima i vinogradim­a, kao i da je u planu i investiran­je u nove zasade, kako bi se obezbedila sirovinska baza za proizvodnj­u.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia