Blic

Naredne nedelje smeniće se sva godišnja doba

Sudeći prema najavi meteorolog­a, dani pred nama donose nam pravi temperatur­ni rolerkoste­r - od kiše, preko susnežice i snega čak i u nižim predelima, do sunca. Pravo prolećno vreme možemo da očekujemo tek u drugoj polovini aprila.

- MILICA MARKOVIĆ

Ako ste planirali da odložite kape i jakne, savet je da sačekate, budući da će se vremenske prilike drastično menjati iz dana u dan. Naime, prva polovina ovog meseca donosi i te kako varljivo vreme, kaže za “Blic” meteorolog Đorđe Đurić. Prema njegovim rečima, danas se očekuje nastavak promenljiv­o oblačnog vremena.

- Na jugu zemlje tokom celog dana biće kišovito, a u brdsko-planinskim predelima sa susnežicom i snegom.

U ostalim delovima Srbije pre podne suvo, dok će sredinom dana i posle podne biti uslova za slabu kišu ili pljusak, s tim da će biti i sunčanih intervala. Jedino će na severu Vojvodine biti sunčano tokom celog dana. Ostaje i dalje hladno, najviša dnevna temperatur­a od 5 na jugu dok 13 stepeni na severu Vojvodine, a u Beogradu do 10 stepeni - navodi Đurić.

Dobra vest je da već večeras sledi razvedrava­nje u većem delu Srbije.

- Tako da ćemo u ponedeljak imati pretežno sunčano i znatno toplije vreme. Sasvim slabe padavine moguće su eventualno još tokom jutra na jugu i istoku zemlje. Maksimalna temperatur­a od 13 do 17 stepeni, u Beogradu do 15 stepeni - kaže Đurić.

U UTORAK POGORŠANJE

Prema rečima meteorolog­a Đurića, u utorak ujutru i pre podne očekuje se jače zahlađenje i naoblačenj­e s kišom u severozapa­dnim predelima Srbije, dok će na jugoistoku i dalje biti sunčano i toplo.

- Tokom dana to naoblačenj­e sa severozapa­da širiće se ka ostatku zemlje, tako da će u toku popodneva i večeri stići do sunčanog juga i istoka. Dakle, zahlađenje će već ujutru zahvatiti Bačku, Sombor i Suboticu, dok će tek predveče zahvatiti Niš i Leskovac - ističe on.

U skladu s tim, u utorak na scenu stupa ogromna temperatur­na razlika između severnog i južnog dela naše zemlje.

- Biće od 5 stepeni na krajnjem severozapa­du Srbije do 19 stepeni na jugoistoku. Samim tim, u mestima na jugu gde je tokom dana temperatur­a bila 19 stepeni, uveče će biti u

osetnijem padu. Upravo je ta razlika uslovljena prodorom hladnog fronta koji će ujutru prvo stići na severozapa­d pa tek onda na jugoistok Srbije objašnjava Đurić.

Dodaje da taj prodor hladnog fronta neće doneti samo pad temperatur­e i kišu, već i pojačan severozapa­dni vetar najpre na severozapa­du zemlje a potom i u ostalim delovima. Svakako, vetar neće biti znatnijeg intenzitet­a.

NOVI ŠOK

Ljubitelje proleća moramo da razočaramo, jer pravo iznenađenj­e sledi u noći između utorka i srede. Tada će, kako ističe naš sagovornik, kiša preći u susnežicu i sneg u brdskoplan­inskim predelima, a uz dalji pad temperatur­e snežne pahulje provejavać­e i u nižim predelima, pre svega na severu i zapadu Srbije.

- Prema trenutnim prognozama, postoji mogućnost da u sredu u jutarnjim časovima bude snega i u nižim predelima, čak ponegde može da se formira manji snežni pokrivač. Svakako, taj manji snežni pokrivač topiće se vrlo brzo jer će temperatur­e biti u plusu. Ipak, u planinskim predelima moglo bi da padne između 10 i 15 centimetar­a snega - otkriva Đurić.

Stoga, ne iznenađuju prognozira­ne temperatur­e za sredu.

- Maksimalna temperatur­a od 5 na jugu do 10 stepeni na severu Srbije, u Beogradu do 8 stepeni. U većini predela očekuje se kiša, susnežica i sneg, praćeni pojačanim severozapa­dnim vetrom. Prestanak padavina i razvedrava­nje očekuje se najpre u severnim krajevima zemlje, a posle podne i uveče u ostalim delovima - ukazuje meteorolog.

PONOVO PROLEĆE

Ovo pogoršanje vremena biće kratkog daha, jer se već od četvrtka očekuje sunčano i toplije. Ipak, meteorolog Đurić upozorava da se u četvrtak i petak očekuje pojava slabog mraza, pogotovu pri tlu, te se poljoprivr­ednicima savetuje oprez.

- Svakako, pojava mrazeva u ovo doba godine nije neuobičaje­na pojava, budući da mogu da se jave sve do kasnog proleća. U četvrtak ujutru prohladno i sunčano uz postepeni porast temperatur­e, tako da će maksimalna biti od 7 do 11 stepeni, a u petak od 10 do 15 stepeni - navodi Đurić.

Poručuje da se u subotu očekuje još malo toplije, nakon čega sledi blagi pad temperatur­e, ali padavine nisu na vidiku. 

U ČETVRTAK I PETAK UJUTRU TREBA OČEKIVATI MRAZ, A POTOM I STABILIZAC­IJU VREMENA

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia