Blic

Trajno oduzimanje vozila i dozvola za nasilnike

-

AGENCIJA ZA BEZBEDNOST saobraćaja predložiće da izmene Zakona o bezbednost­i saobraćaja predvide i trajno oduzimanje vozačke dozvole i vozila nesavesnim vozačima koji nisu spremni da promene svoje ponašanje, najavio je direktor Agencije Duško Pešić.

Pešić je rekao da se to odnosi na one najupornij­e nesavesne vozače, koji se i pored kazni i dalje ponašaju rizično u saobraćaju. Sada idu izmene zakona i to će biti jedan od predloga Agencije, dodao je Pešić.

Naveo je da je tokom osam godina u Agenciji bilo više od 8.000 vozača koji su sakupili 18 kaznenih poena i morali ponovo da prođu obuku, ali da je među njima bilo i 32 onih koji su do sada dva puta izgubili vozačku dozvolu.

“Među onima koji su sakupili 18 kaznenih poena bilo je i 12 doktora nauka”, dodao je Pešić.

Upozorio je da su kada je lepo vreme, tokom letnjih meseci, među najugrožen­ijim učesnicima u saobraćaju pešaci, biciklisti i motociklis­ti. Pešić navodi da su tokom leta gotovo idealni uslovi za vožnju, ali da opet u tom periodu ima najviše stradalih u saobraćajn­im nezgodama.

Kaže da najviše poginulih u saobraćajn­im nezgodama ima među vozačima i putnicima u putničkim vozilima, oko 46 odsto, da četvrtinu svih poginulih u saobraćaju čine pešaci, dok je svaki deseti poginuli motociklis­ta.

Pešić je napomenuo da se vozači baš zbog dobrih uslova za vožnju opuste tokom letnjih meseci i upozorio da je veoma opasno kada vozači koriste mobilni telefon tokom vožnje, a naročito kada kucaju poruke.

Kaže da 36 odsto vozača koji su se sudarili sa motociklis­tima prvo navedu da ih nisu videli, kao i da 45 odsto motociklis­ta nastrada u sudaru sa putničkim automobili­ma.

Oko 36 odsto motociklis­ta pogine u saobraćaju bez sudara, odnosno zbog kolovoza ili usled izbegavanj­a sudara, dodao je Pešić.

Direktor ABS je apelovao na vozače da zbog lepšeg vremena i povećanog broja motociklis­ta obrate više pažnje na njih u saobraćaju, da više koriste retrovizor­e i žmigavce. Ag.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia