Blic

Srpska premijera filma o Ivi Gregurević­u

-

FILM POZNATOG HRVATSKOG reditelja i scenariste Branka Šmita „Prvi do srca - Ivo Gregurević“srpsku premijeru imaće na 67/68. Martovskom festivalu 21. aprila u Velikoj sali Doma omladine Beograda, u okviru programske celine „Regionalna panorama“.

Nedugo nakon smrti Ive Gregurević­a HRT je donela odluku da producira biografski dokumentar­ac o životu i delu velikana hrvatskog glumišta, a rad na filmu trajao je oko devet meseci. Život glumca Ive Gregurević­a neobično je filmski. Zato je njegov dugogodišn­ji prijatelj, saradnik, kum Branko Šmit napravio vrlo ličan, biografski film. Kroz svedočenja ljudi pokazao je nepoznatog Ivu. Ivu koji je mrzeo samoću, zvao ljude u različito doba dana i noći, dolazio u kuće nenajavlje­n, tražio društvo, neumorno okupljao ljude oko sebe. Onda život bude ironičan: Ivo je zaplesao svoj poslednji ples sam, u noći između 1. i 2. januara 2019. godine. Svetska premijera filma bila je u Orašju, rodnom mestu Ive Gregurević­a, u kome je glumac osnovao Dane hrvatskog filma.

Branko Šmit (Schmidt) je rođen 1957. u Osijeku. Njegovo najnagrađi­vanije ostvarenje je drama o trgovini ljudima „Put lubenica“. Godine 2009. filmom „Metastaze“, koji je ovenčan Zlatnom arenom za najbolji film u Puli, kao i nagradom za najbolji film na beogradsko­m FEST-U, počeo je trilogiju u kojoj su usledili „Ljudožder vegetarija­nac“2012. i „Agape“2017. U ovim filmovima, koji su kritika savremenog hrvatskog društva, secira goruće probleme kao što su nacionaliz­am, korupcija, kriminal, neprihvata­nje različitos­ti. Dokumentar­ni film „Prvi do srca – Ivo Gregurević“je njegova posveta velikanu hrvatskog i jugosloven­skog glumišta.

Ivo je zaplesao svoj poslednji ples sam, u noći između 1. i 2. januara 2019. godine

n

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia